Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος οι παρατάσεις για τα POS, έρχονται πρόστιμα

Υποχρεωτικά από τη Δευτέρα σε σειρά κλάδων που αριθμούν 110.000 επαγγελματίες. Εγκατάσταση του IRIS ως 30/6. Πού κινούνται τα πρόστιμα και πώς μπορούν να μειωθούν.

Τέλος οι παρατάσεις για τα POS, έρχονται πρόστιμα

Αντιμέτωποι με πρόστιμο 1.500 ευρώ έρχονται από τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στη λίστα των 35 νέων κλάδων όπου επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση POS.

Πρόκειται για πωλητές σε υπαίθριες λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, ταξί, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα, σινεμά και ευρύτερα υπηρεσίες θεάματος, με την πλήρη λίστα να αριθμεί 110.000 επαγγελματίες.

Η πραγματική δεξαμενή των υπόχρεων σήμερα υπολογίζεται πως περιορίζεται σε λιγότερους από 50.000, καθώς θα πρέπει να εξαιρεθούν εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν περιθώριο εγκατάστασης και διασύνδεσης POS - ταμειακών έως την έναρξη λειτουργίας τους αλλά και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αν και περιλαμβάνονται στη λίστα, δεν πραγματοποιούν λιανικές πωλήσεις.

Η προθεσμία εγκατάστασης POS με παράλληλη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές για τους νέους υπόχρεους λήγει στις 31 Μαρτίου και αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών κόβουν εκ των προτέρων κάθε συζήτηση για παράταση ή περίοδο ανοχής. Διευκρινίζουν βέβαια πως τα πρόστιμα δεν θα επιβληθούν οριζόντια αλλά κατόπιν ελέγχων, γεγονός που μεταφράζεται ενδεχομένως σε ένα μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό «παράθυρο» μέχρι ο έλεγχος να χτυπήσει την πόρτα των συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Η απειλή προστίμου 1.500 ευρώ πάντως είναι ενεργή από την ερχόμενη Δευτέρα. Απειλή προστίμου 1.000 ευρώ καραδοκεί και για όσους δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στον οποίο θα γίνεται η αποδοχή των συναλλαγών με POS ή IRIS αλλά και μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές ή συναλλαγές με μετρητά.

Οι λογαριασμοί αυτοί επιβεβαιώνονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και στην αντίθετη περίπτωση απενεργοποιούνται. Αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός επαγγελματικοί λογαριασμοί, πρέπει να δηλώνονται όλοι. Όσον αφορά την εγκατάσταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Πρόστιμα και εκπτώσεις

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όποιος δεν εγκαταστήσει POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό, αν:

  1. Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
  2. Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Όποιος υπόχρεος αγνοήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v