Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πίστωση χρόνου για την Ψηφιακή Κάρτα πήραν οι εταιρείες

(upd) Παρατείνεται η πιλοτική εφαρμογή στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου. Το υπ. Εργασίας ετοιμάζει διευκρινιστική εγκύκλιο.

Πίστωση χρόνου για την Ψηφιακή Κάρτα πήραν οι εταιρείες

Αποδέχτηκε το υπουργείο Εργασίας τα αιτήματα της αγοράς για παράταση στην υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και την επιβολή προστίμων. Με απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η περίοδος επεκτείνεται έως την 1η Ιουλίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Απριλίου, έληγε κανονικά η περίοδος χάριτος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον βιομηχανικό κλάδο και βάσει των εκτιμήσεων, περίπου το 80% με 90% αυτών έχουν ήδη προσαρμόσει τα συστήματά τους για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

Σημαντικότερη είναι η καθυστέρηση στην προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, αν και η άτυπη προθεσμία που έχουν λήγει στις 2 Μαΐου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόλις το 25% με 30% έχει προετοιμαστεί.

Η παράταση

Να σημειωθεί ότι επίσημα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τις βιομηχανίες, που αφορά σχεδόν 600.000 εργαζόμενους, ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Στο υπουργείο Εργασίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επαφές με τους αρμόδιους φορείς της αγοράς (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.ά.). Σε αυτές στελέχη του υπουργείου έχουν δεσμευθεί ότι θα εκδοθεί μια νέα εγκύκλιος, με την οποία θα διευκρινιστούν αρκετά κρίσιμα ζητήματα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο εργασιακών θεμάτων της Epsilon Net Βασίλη Πρασσά, θα πρέπει να διευκρινιστούν σημαντικά θέματα όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη για ένα μικρό διάστημα «ανοχής» στην είσοδο ή και την έξοδο του εργαζόμενου και κατά συνέπεια στο χτύπημα της κάρτας, καθώς και η διευκρίνιση για το εάν και το πώς εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα σε δευτερεύοντες ΚΑΔ, εφόσον βέβαια ο κύριος ΚΑΔ έχει υποχρέωση αλλά και άλλα τεχνικά θέματα.

Τα κρίσιμα σημεία

Σύμφωνα με τον κ. Πρασσά, οι εργοδότες οφείλουν να προσέξουν τα εξής σημεία, τα οποία άλλωστε πρέπει να ξεκαθαριστούν και από το υπουργείο Εργασίας:

Τι συμβαίνει όταν απουσιάζει η σήμανση έναρξης ή λήξης στο σύστημα της κάρτας;

Για αυτούς τους εργαζόμενους, ως έναρξη ή λήξη της απασχόλησης τεκμαίρεται το δηλωμένο ψηφιακό ωράριο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις συστηματικών τέτοιων παραλείψεων γίνεται επιτόπιος έλεγχος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προστίμου, το οποίο αν βρεθεί εργαζόμενος χωρίς σήμανση κάρτας, φθάνει έως το ποσό των 10.500 ευρώ.

- Τι ισχύει με τις υπερβάσεις στην έναρξη και τη λήξη του ωραρίου;

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν προκύψει δεκάδες έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου «χρεώνονται» ως υπερεργασία οι μικρο-υπερβάσεις ωραρίων, λόγω ολιγόλεπτης προγενέστερης εισόδου ή μεταγενέστερης εξόδου. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ανεξάρτητης αρχής, θα πρέπει η ώρα σήμανσης της κάρτας να συμφωνεί με τη δηλωμένη ώρα έναρξης εργασίας και να καταγράφεται στην κάρτα ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Αν ο εργαζόμενος έρθει λίγο νωρίτερα από την ώρα ανάληψης εργασίας, η σήμανση της κάρτας πρέπει να γίνει την ώρα έναρξης της απασχόλησης, όπως έχει δηλωθεί στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Είναι σαφές ότι κατά τον χρόνο αυτό και μέχρι την σήμανση της κάρτας, ο εργαζόμενος δεν πρέπει να απασχολείται.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο, δεν είναι απίθανο να δοθεί ένα ελάχιστο διάστημα ανοχής (π.χ. 15-30 λεπτά), όπου αυτός ο χρόνος να μη λογίζεται ως υπερεργασία, ιδίως όταν αυτός ο χρόνος απαιτείται για την προετοιμασία ανάληψης ή αποχώρησης από την εργασία. Να σημειωθεί πάντως ότι ο έλεγχος δεν εξετάζει το αν η διάρκεια απασχόλησης που προκύπτει από τα χτυπήματα της κάρτας είναι μικρότερη του δηλωμένου ωραρίου.

- Τι ισχύει στην περίπτωση εργασίας χωρίς προκαθορισμένη παρουσία στον χώρο του εργοδότη;

Όταν ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται καθόλου στον φυσικό χώρο εγκατάστασης του εργοδότη, δεν θα υποχρεούται να χτυπάει κάρτα. Είναι πιθανό να υπάρξει από το υπουργείο Εργασίας πρόβλεψη για χρήση ψηφιακής κάρτας και από εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστάσεις «shop in a shop».

Ποιος χτυπάει την ψηφιακή κάρτα;

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να υποκατασταθεί κατ’ άλλο τρόπο από τον εργοδότη, παρότι ο ίδιος ο εργοδότης έχει την ευθύνη ορθής χρήσης της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v