Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 10% της ζήτησης για Ελλάδα βλέπει η TUI

H βιωσιμότητα και ο υπερτουρισμός στο επίκεντρο ομιλίας του Σ. Έμπελ, επικεφαλής του tour operator, που έδωσε το παρών στην παρουσίαση της «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination».

Αύξηση 10% της ζήτησης για Ελλάδα βλέπει η TUI

Τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους ακολουθεί και φέτος ο ελληνικός τουρισμός, σε συνέχεια των υψηλών επιδόσεων του 2023, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, της TUI.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ταξιδιωτικού οργανισμού, Σεμπάστιαν Έμπελ, ο οποίος έδωσε το παρών σε εκδήλωση για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», η ζήτηση για την Ελλάδα το α’ τρίμηνο του 2024 καταγράφει άνοδο της τάξης του 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν αύξηση των κρατήσεων κατά 10% για το σύνολο της σεζόν.

«Η Ελλάδα επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα κατά την περίοδο της πανδημίας. Η Ελλάδα ήταν η μόνη μαζί με τα Κανάρια Nησιά που ανέκαμψαν ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο επικεφαλής της TUI.

«Η χώρα έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο, καλλιεργώντας το έδαφος για την επίτευξη πολύ υψηλών επιδόσεων και τα επόμενα χρόνια. Έχει εμπλουτίσει το ξενοδοχειακό της δυναμικό και έχει καταφέρει να αυξήσει τις τιμές σε σημείο τέτοιο που δεν ανταγωνίζεται άμεσα γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Η χώρα έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών», επεσήμανε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Σ. Έμπελ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση των υποδομών και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού.

«Ο τουρισμός είναι πηγή ανάπτυξης και πλούτου. Χωρίς τον τουρισμό, πολλά πράγματα θα ήταν αλλιώς. Ο τουρισμός φέρνει τους ανθρώπους κοντά, αυτό είναι το ένα μήνυμα. Το άλλο μήνυμα έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζει τον τουρισμό η τοπική κοινωνία. Βλέπουμε μέρη που «πάσχουν» από υπερτουρισμό, πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό και πρέπει να βρούμε τις σωστές λύσεις σε αυτό. Πρέπει ό,τι κάνουμε να είναι αποδεκτό από την τοπική κοινωνία. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της στήριξης από την τοπική κοινωνία», τόνισε ο επικεφαλής της TUI.

Στην ατζέντα της TUI για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη εντάσσεται και η πρωτοβουλία «The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination», που στόχο έχει τον μετασχηματισμό της Ρόδου σε έναν προορισμό βιώσιμο και ανθεκτικό μέσα από μια ολιστική προσέγγιση για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά μια ολιστική προσέγγιση, ένα σχέδιο που δείχνει ωριμότητα και σοβαρότητα και καταδικάζει μια περίοδο κατά την οποία “ήμασταν παρατηρητές”», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη εδώ και ένα χρόνο κι έχει πενταετή διάρκεια. «Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται τόσο από το δημόσιο όσο κι από τον ιδιωτικό τομέα και συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν πάνω από 100 φορείς», προσέθεσε.

Παρούσα στη σχετική εκδήλωση ήταν και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία επεσήμανε ότι πρόκειται «για μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια μετάβασης των ελληνικών τουριστικών προορισμών προς τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Η κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη κάνει πιο επιτακτικό το αίτημα για «πράσινες» πρακτικές κατά τη σύνθεση των τουριστικών προϊόντων και εμπειριών, ενώ παράλληλα συνιστά και μία θεμελιώδη μετατόπιση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών που αναπτύσσουν μία διαρκώς εντεινόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιωτικών τους επιλογών».

Στη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Έχουμε μπροστά μας μια επελαύνουσα κλιματική κρίση που είναι βέβαιο ότι θα πλήξει το σύνολο των τουριστικών προορισμών και ειδικά τους προορισμούς της ανατολικής Ελλάδας. Οι προορισμοί είναι δέσμιοι της κλιματικής κρίσης και είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα με το νερό, με τα δάση και τα οικοσυστήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην αλλαγή της ενεργειακής ταυτότητας της Ρόδου αναφέρθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου και εν γένει των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω της υλοποίησης ενός έργου, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, και της δημιουργίας ενός υβριδικού συστήματος ΑΠΕ, ισχύος τουλάχιστον 50 MW, που θα ανεβάσει το μερίδιο των ΑΠΕ στο νησί σε τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030. Για το έργο που προβλέπει την ενεργειακή διασύνδεση της Ρόδου με την ηπειρωτική χώρα έχουν ήδη δεσμευτεί 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.

«Όλοι καλούμαστε να παίξουμε έναν ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, αναδεικνύοντας τη σημασία του προγράμματος. «Η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί πρόκειται για μια οριζόντια προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

«Το “The Rhodes Co-Lab Sustainable Destination” είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Το να είναι ένας προορισμός βιώσιμος και ανθεκτικός δεν σχετίζεται μόνο με το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ωραίος και βιώσιμος προορισμός, αν δεν είναι βιώσιμος πρώτα απ’ όλα για τους κατοίκους», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v