Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι οδήγησε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφύγει στη διαιτησία για την Gazprom

Τα «αγκάθια» που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσφεύγει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη διαιτησία.

Τι οδήγησε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφύγει στη διαιτησία για την Gazprom

Η απόφαση για προσφυγή στη διαιτησία είναι το επόμενο στάδιο του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Gazprom.

Οι διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται, γίνονται για να ξεπεραστούν δύο εμπόδια. Πρώτον, η τιμή πώλησης του ρωσικού αερίου, την οποία η πλευρά της ΔΕΠΑ Εμπορίας επισημαίνει πως δεν είναι ανταγωνιστική και δεύτερον, η ρήτρα για την ελάχιστη προμήθεια ποσοτήτων που ενεργοποίησε η ρωσική πλευρά.

Η διαιτησία μπορεί να κρατήσει και ένα χρόνο όπως διευκρίνισε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς μιλώντας στο Power & Gas Forum, αλλά οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν πριν την ολοκλήρωση της διαιτησίας.

«Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και των Ελλήνων καταναλωτών», ήταν τα λόγια του διευθύνοντος συμβούλου. Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει συμβόλαιο με την Gazrpom, μέχρι το 2026.

Η ιστορία της προσφυγής κατά της BOTAS

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι η πρώτη φορά που προσφεύγει στη διαιτησία. Είχε γίνει και πριν από περίπου επτά χρόνια, όταν η εταιρεία είχε προσφύγει κατά Botas. Σημείο τριβής ήταν η αναπροσαρμογή της τιμής του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Από εκείνη την ιστορία είχε βγει δικαιωμένη η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με την Botas να εφαρμόζει νέα τιμή προμήθειας φυσικού αερίου, πιο χαμηλή.

Τα σχέδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΠΑ Εμπορίας όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξιφαράς «εισέρχεται δυναμικά στην ηλεκτροπαραγωγή, συμμετέχοντας στη νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, η οποία θα λειτουργεί με καύσιμο το φυσικό αέριο (αργότερα πράσινα καύσιμα) και μπορεί να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Όπως επίσης και στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία με ισχύ 174 MW, την οποία η εταιρεία θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιας συμφωνίας».

Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει και στο μετοχικό σχήμα που διαχειρίζεται το FSRU Αλεξανδρούπολης. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και θα μπει στη συνέχεια σε εμπορική λειτουργία, με τη δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v