Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλητής αυξήσεων στις τιμές κατοικίας ο Πειραιάς

Αυξήσεις ζητούμενων τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων πάνω από τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, καταγράφουν τα στοιχεία της Spitogatos για το α’ τρίμηνο του 2024.

Πρωταθλητής αυξήσεων στις τιμές κατοικίας ο Πειραιάς

Ακάθεκτη συνεχίζει η αύξηση των τιμών πώλησης και αγοράς κατοικιών στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακινήτων Spitogatos, με τα ακίνητα του Πειραιά να αναδεικνύονται «πρωταθλητές» των αυξήσεων και στις δύο κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο α’ τρίμηνο του 2024 στον Πειραιά εμφάνισαν αύξηση κατά 27,3%, διαμορφούμενες κατά μέσο όρο 2.333 ευρώ ανά τ.μ. ενώ η αντίστοιχη αύξηση σε ό,τι αφορά τις τιμές μίσθωσης κατοικιών αγγίζει το 18,5% (μέση τιμή 9,8 ευρώ ανά τ.μ.), διατηρώντας την τάση του εννεαμήνου και ακολουθώντας τροχιά σύγκλισης με το real estate της υπόλοιπης πρωτεύουσας.

Τη συγκεκριμένη «τροχιά» ακολούθησαν και οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών και στα προάστια του Πειραιά (+25% στις τιμές πώλησης και + 15,6% στα ενοίκια).

Πέρα από την παραπάνω εξέλιξη, δεν υπήρξε ούτε μία αγορά των μεγάλων αστικών κέντρων που να μην κατέγραψε αύξηση ζητούμενων τιμών στο α’ τρίμηνο του 2024, παρά τις παρεμβάσεις όσον αφορά το AirBnb και τη «Χρυσή Βίζα», οδηγώντας στο συμπέρασμα πως το έλλειμμα οικιστικών ακινήτων διατηρείται ζωντανό και επιδεινούμενο.

Αναλυτικότερα και σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης κατοικιών στο αθηναϊκό κέντρο σημείωσαν αύξηση κατά 14,6% σε σχέση με το αντίστοιχο α’ τρίμηνο του 2023, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώθηκε σε 2.073 ευρώ ανά τ.μ. Στα βόρεια προάστια της Αθήνας, η αύξηση συγκρατήθηκε στο 7,1%, ωστόσο η μέση τιμή πώλησης ανέρχεται πλέον σε 3.000 ευρώ ανά τ.μ.

Τα νότια προάστια της Αθήνας διατηρούν τα σκήπτρα όσον αφορά την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης (3.664 ευρώ ανά τ.μ.), εμφανίζοντας αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023.

Σημαντική αύξηση τιμών πώλησης κατοικιών κατά 15% εμφανίζουν και τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας (στα 1.880 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ στα 2.083 ευρώ ανά τ.μ. σκαρφάλωσε η τιμή πώλησης κατοικιών στα ανατολικά προάστια (αύξηση κατά 13,4%)

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η αύξηση τιμών πώλησης διαμορφώθηκε στο 13,6% με τη μέση τιμή πώλησης στα 2.273 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στους περιφερειακούς δήμους η αύξηση ήταν 14,6% και η μέση τιμή ανά τ.μ. στα 2.273 ευρώ.

Ενοίκια

Σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης, και πάλι τα νότια προάστια αποτελούν την πιο ακριβή περιοχή της πρωτεύουσας (12,35 ευρώ ανά τ.μ. στο α' τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,5%), ωστόσο δεν υπολείπονται και οι υπόλοιπες περιοχές. Αναλυτικότερα, στο αθηναϊκό κέντρο τα ζητούμενα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,4% (10,36 ευρώ ανά τ.μ.), στα βόρεια προάστια κατά 6,6% (10,94 ευρώ ανά τ.μ.), στα δυτικά προάστια κατά 9,7% στα 8,18 ευρώ ανά τ.μ. και στα ανατολικά προάστια κατά 13,1% στα 8,57 ευρώ ανά τ.μ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η μέση τιμή μίσθωσης κατοικιών ανά τ.μ. σκαρφάλωσε στα 8,75 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση κατά 9,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), ενώ στους περιφερειακούς δήμους της συμπρωτεύουσας στα 6,71 ευρώ ανά τ.μ. (αύξηση κατά 9,8%).

Γενικότερα, οι αυξήσεις τιμών κινήθηκαν είτε σε διψήφια ποσοστά είτε σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v