Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι 12.000 επιχειρήσεις που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της Εφορίας

Ξεκινούν επικοινωνίες της ΑΑΔΕ με εταιρείες που παραμένουν... άφαντες από τη διαδικασία της διασύνδεσης των POS. Ποιες είναι οι προθεσμίες και τα πρόστιμα που απειλούν τις επιχειρήσεις.

Οι 12.000 επιχειρήσεις που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο της Εφορίας

Κλήση από την ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να λαμβάνουν από σήμερα περίπου 12.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν κάνει το παραμικρό για τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αλλά ούτε καν μπήκαν στον κόπο να δηλώσουν ραντεβού με τεχνικό εντός Απριλίου για να αποφύγουν το πρόστιμο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας μάλιστα τη σχετική απαιτούμενη ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Απομένει, όμως, ένα ποσοστό περίπου 10% ή περίπου 30.000 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Εξ αυτών, το ΥΠΕΘΟ εκτιμά πως περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους και περίπου 10.000-12.000, οι οποίες είναι στην γκρίζα ζώνη. Κανένας αυτή την ώρα δεν γνωρίζει για αυτές τις τελευταίες, για ποιο λόγο δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση διασύνδεσης.

Το πρώτο βήμα που θα κάνει από σήμερα η ΑΑΔΕ είναι να ρωτήσει αυτές τις επιχειρήσεις γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα. Όπως ανέφερε και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως στην περίπτωση όπου οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναφέρουν ουσιαστικούς λόγους ανωτέρας βίας, θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια.

Στην αντίθετη περίπτωση, απλώς θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, 10.000-20.000 ευρώ, ανάλογα με το εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ελέγχους ξεκινά από σήμερα η ΑΑΔΕ και για τις περίπου 50.000 επιχειρήσεις οι οποίες φαίνονται υπόχρεες εγκατάστασης POS μετά την επέκτασή τους σε 35 κλάδους και πρακτικά σε όλη την αγορά. Εξαιρουμένων και πάλι εποχικών επιχειρήσεων, το πρόστιμο μη εγκατάστασης POS είναι 1.500 ευρώ και είναι πλέον ενεργό.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως την 30ή Απριλίου 2024 έχουν:

  • Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
  • Επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

Έως την 30ή Απριλίου 2024, άλλωστε, έχει οριστεί και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν. Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v