Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εργασίας: Δεν «καλοβλέπει» νέα ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Ποιοι εισηγούνται την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων στο μοντέλο που υιοθέτησε το ΥΠΕΘΟ για τα χρέη προς την Εφορία. Τι έδειξε στο πρόσφατο παρελθόν. Το προφίλ των οφειλετών.

Υπ. Εργασίας: Δεν «καλοβλέπει» νέα ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Ισχυρές αντιστάσεις από πλευράς υπουργείου Εργασίας βρίσκει η πρόταση των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων για  αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων  για χρέη και προς τον ΕΦΚΑ.

Ήδη, εκπρόσωποι των  επιχειρήσεων και των επαγγελματιών εισηγούνται κάτι τέτοιο προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις πληροφορίες να θέλουν το υπουργείο Εργασίας να μην εξετάζει για την ώρα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό, γιατί μπορεί τα χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να έχουν φθάσει (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία Δεκεμβρίου 2023) τα 47,6 δισ. ευρώ, όμως το πρόσφατο παρελθόν έδειξε ότι οι αναβιώσεις ρυθμίσεων δεν έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η αναβίωση των ρυθμίσεων που «έτρεξε» τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, δεν…προχώρησε. Συγκεκριμένα,  στην ρύθμιση του νόμου 5036/2023, που προέβλεπε:

α) τη δυνατότητα αναβίωσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ν. 4611/2019 και του Ν. 4756/2020 (COVID έως 72 δόσεις) για όσους οφειλέτες τις είχαν χάσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023 και

β) νέα ρύθμιση σε έως και 72 δόσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022. 

Eντάχθηκαν 54.937 οφειλέτες, από τους οποίους οι 20.981 την τηρούν, οι 3.391 την ολοκλήρωσαν και 30.565 την εγκατέλειψαν. Το ποσό οφειλών που έμεινε εκτός ρύθμισης ανέρχεται σε 361,48 εκατ. ευρώ, το χρέος που εξυπηρετείται είναι της τάξης μόλις των 267 εκατ. ευρώ. Tο χρέος που εξοφλήθηκε δεν ξεπερνά τα 7,15 εκατ. ευρώ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας πάντως,  εισηγείται προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τον ίδιο τρόπο που αναβιώνουν οι φορολογικές ρυθμίσεις των υπόχρεων, να υπάρξει ρύμθμιση και για τους οφειλέτες στον ΕΦΚΑ. Στην πράξη, ζητεί να δοθεί η δυνατότητα να ρυθμιστούν οι οφειλές και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αποπληρώσουν σε πάγιες ρυθμίσεις, έως 100 δόσεις, αναλόγως με το προφίλ του κάθε οφειλέτη, όπως γίνεται και στην περίπτωση του εξωδικαστικού, υποστηρίζοντας πως  είναι προς το συμφέρον, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, οι οφειλές των μη μισθωτών, οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι προκλήθηκαν από την πολυετή κρίση και τις συνθήκες της πανδημίας. Εάν ρυθμιστούν, θα εισέλθουν χρήματα στην εθνική οικονομία και θα αποκτήσουν εκ νέου ασφαλιστική ικανότητα, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το συσσωρευμένο χρέος τους, σημειώνουν.

Η θέση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, βασίζεται στο σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπου προβλέπεται ότι: οι οφειλέτες που έχασαν την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να αναβιώσουν την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, τις ειδικές ρυθμίσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (72 δόσεις), καθώς και τις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.

Σε ανακοίνωση του ΒΕΑ αναφέρεται, ότι, με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να αναβιώσουν περίπου 230.000 ρυθμίσεις, εφόσον οι οφειλέτες αποπληρώσουν εφάπαξ το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το θέμα, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή σε μια αντίστοιχη προσπάθεια θα είναι περιορισμένη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα  με την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται σε αύξηση τόσο των κύριων οφειλών (κατά 285,8 εκατ.  ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, η αύξηση στις ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές πηγάζει από το εύρος οφειλής άνω των 10.000 ευρώ (κατά 1,1 δισ. ευρώ συνολικά).  Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώθηκαν στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023 στους 1.611.261 (φυσικά και νομικά πρόσωπα), με το 41,3% από αυτούς (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 666.163 οφειλέτες) να έχουν οφειλές μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ. Βέβαια, στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής συγκεντρώνεται μόλις το 5,9% των κύριων οφειλών.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των κύριων οφειλών (94%) αφορά ποσά άνω των 10.000 ευρώ, ενώ οι μισές περίπου κύριες οφειλές (42,1%) εντοπίζονται στο εύρος οφειλής από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ. Αντιθέτως, το πλήθος των οφειλετών με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ αποτελεί το 37,9% του συνόλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v