Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κίνδυνος μπλακ άουτ φέρνει τηλεδιαχείριση των σταθμών ΑΠΕ

Μεγάλος πονοκέφαλος το Πάσχα, οπότε μειώνεται κατακόρυφα η κατανάλωση. Η ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που έχει στόχο να οχυρωθεί το σύστημα απέναντι στους κινδύνους.

Ο κίνδυνος μπλακ άουτ φέρνει τηλεδιαχείριση των σταθμών ΑΠΕ

Δύο είναι οι περιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία σε σχέση με την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Από τη μια πλευρά, οι περίοδοι υψηλής κατανάλωσης, όπως είναι τους χειμερινούς ή τους θερινούς μήνες. Από την άλλη πλευρά, τα διαστήματα χαμηλής κατανάλωσης, όπως είναι οι αργίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται η γρήγορη και αποτελεσματική διαχείρισης της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Παράλληλα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, για την αποφυγή μπλακ άουτ σε περιπτώσεις χαμηλής κατανάλωσης, όπως την περίοδο του Πάσχα, χρειάζεται περικοπή φορτίων από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φορτίων από εισαγωγές ενέργειας. Καταλυτικό ρόλο μπορούν να παίξουν μονάδες εξισορρόπησης όπως είναι τα υδροηλεκτρικά.

Το περιγράφει άλλωστε ο ΑΔΜΗΕ στο δεκαετές πρόγραμμα (2025-2034) που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση. Αναφέρει συγκεκριμένα πως «η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ αυξάνει την αβεβαιότητα της πρόβλεψης των αιχμών που θα κληθεί να ικανοποιήσει το Σύστημα. Οι συνθήκες μέγιστης ζήτησης εμφανίζονται εν γένει κατά τη θερινή περίοδο και στη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών, ενώ οι συνθήκες ελάχιστης ζήτησης την άνοιξη κατά τις νυχτερινές ώρες. Το απόλυτο ελάχιστο του Συστήματος εμφανίζεται συνήθως κατά την περίοδο του Πάσχα».

Τηλεδιαχείριση σε φωτοβολταϊκά 400 KW

Όπως αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ στο Euro2day.gr, από πέρυσι, κατά τη διάρκεια συσκέψεων, είχε τεθεί η ανάγκη περικοπών και επισημαίνουν πως πρέπει να φτιαχτεί ένα πλαίσιο περικοπών, καθώς αυτό δεν υπάρχει στη χώρα. Παρά το γεγονός πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής από ΑΠΕ συνδεδεμένο στο δίκτυό του, δεν μπορεί να το ελέγξει στη μεγάλη του πλειονότητα.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τέθηκε σε διαβούλευση, προβλέπεται πως ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να αναπτύξει δυνατότητες τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σταθμών ΑΠΕ, με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW, μέσω της εγκατάστασης κατάλληλων συστημάτων τηλεποπτείας και ελέγχου. Ωστόσο, προβλέπεται πως οι παραγωγοί των ΑΠΕ εγκαθιστούν με δικές τους δαπάνες τον αναγκαίο εξοπλισμό, για να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή των εντολών τηλεποπτείας.

Να σημειωθεί πως ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει ήδη ένα σύστημα τηλεχειρισμού και εποπτείας για τη διαχείριση της παραγωγής. Εκτιμάται, δε, πως τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα μεγάλα έργα θα συνδεθούν στην υψηλή τάση, αλλά στο μεσοδιάστημα θα πρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να ελέγχει τα έργα του, κυρίως φωτοβολταϊκά, για να υπάρχει μια ισοκατανομή στις περικοπές, ανάμεσα στους δύο διαχειριστές.

Φθινόπωρο, άνοιξη και αργίες είναι οι πιο δύσκολες περίοδοι, γιατί τότε ο καιρός είναι ήπιος, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να μειώνεται και αυτό που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κάνουν οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά συστήματα είναι να προχωρήσουν στην εγκατάσταση εξοπλισμού, ώστε να μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν στο πλαίσιο των περικοπών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v