Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο νέος δικαστικός χάρτης στην Ελλάδα, ενοποιούνται ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες

«Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση-τομή για την ελληνική Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Ο νέος δικαστικός χάρτης στην Ελλάδα, ενοποιούνται ειρηνοδίκες και πρωτοδίκες

«Σημαντική μεταρρύθμιση-τομή για τη Δικαιοσύνη» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την «Ενοποίηση του α’ βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις», ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας παρουσίασαν το νομοσχέδιο που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει η ανάγκη για επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων καθώς αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι η αναμονή εκδίκασης μίας υπόθεσης σε πρώτο βαθμό φτάνει τις 450 ημέρες και συνολικά ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή δικαιοσύνης και την έκδοση απόφασης για μία υπόθεση φτάνει τα τέσσερα χρόνια.

«Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση-τομή για την ελληνική Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Φλωρίδης, εκτιμώντας ότι από την ενοποίηση του α’ βαθμού της δικαιοσύνης ο χρόνος για την αναμονή εκδίκασης μια υπόθεσης θα μειωθεί κατά 30%. «Μέχρι σήμερα η πρωτοβάθμια δικαιοσύνη είχε δύο σκέλη, τους ειρηνοδίκες και τους πρωτοδίκες. Ενοποιούμε τα δύο είδη δικαστών», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι από την κατάργηση των ειρηνοδικείων η συνδυασμένη απόδοση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 17%.

«Βάζουμε τέλος στο παράδοξο να έχουμε απονομή Δικαιοσύνης από δύο είδη δικαστών», σημείωσε ο κ. Μπούγας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αριθμητικά στοιχεία τα οποία περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί τώρα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτά, σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 154 Ειρηνοδικεία και 63 Πρωτοδικεία καθώς και συνολικά 217 δικαστικοί σχηματισμοί. Συνολικά 916 ειρηνοδίκες πανελληνίως δικάζουν αστικές υποθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ. Κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο εξετάζονται 95 υποθέσεις από έναν ειρηνοδίκη και 215 από έναν πρωτοδίκη.

Σύμφωνα με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δημιουργούνται 53 κύρια Πρωτοδικεία σε αντίστοιχες περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ τα καταργούμενα Ειρηνοδικεία διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των Πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.

Οι οργανικές θέσεις δικαστικών και εισαγγελέων υπάγονται στην κεντρική έδρα των Πρωτοδικείων και ειδικότερα όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, «οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου».

Αντιστοίχως, στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς ορίζεται ότι «οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται».

Αθήνα-Πειραιάς

Το Πρωτοδικείο Αθηνών χωρίζεται σε ποινικό, το οποίο θα στεγάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και σε πολιτικό, το οποίο θα στεγάζεται στη Λουκάρεως.

Επίσης θα λειτουργήσουν και τρία περιφερειακά πρωτοδικεία με έδρες το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, με πλήρη αρμοδιότητα από 1.1.2026. Αντίστοιχα στον Πειραιά θα λειτουργήσουν δύο περιφερειακά Πρωτοδικεία, με έδρα την Καλλιθέα και τα Μέγαρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v