Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές: «Καμπανάκι» μετά την άνοδο του κατώτατου μισθού

Πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού βλέπει ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, κ. Ελευθέριος Κούρταλης. Επιστολή στην Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κλωστές: «Καμπανάκι» μετά την άνοδο του κατώτατου μισθού

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριος Κούρταλης, σε επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου επισημαίνει τα κάτωθι:

Η ελληνική Κλωστοϋφαντουργία αποτελεί έναν σημαντικό εργατοβόρο και ενεργοβόρο κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας, όπου σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και εξαγωγών συνιστά μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, εξάγοντας το 70% της παραγωγής της, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την τελευταία εικοσαετία, η αθρόα εισαγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών από χώρες φθηνού εργατικού κόστους οδήγησε στη συρρίκνωση του κλάδου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο μεγάλων παραδοσιακών εργοστασίων, αυξάνοντας την ανεργία, και σήμερα, ο κλάδος κινδυνεύει να αποδομηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το εργασιακό κόστος στην κλωστοϋφαντουργία υπεισέρχεται κατά 30% στο κόστος παραγωγής, και θεωρούμε πως κάθε αύξηση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες του κλάδου.

Η τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία θεωρούμε δίκαια και αναγκαία, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου, καθ’ ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι 2 βασικοί ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη, έχουν η μεν πρώτη χαμηλότερο βασικό από τον δικό μας, με την δε Ισπανία έχουμε πλησιάσει κατά πολύ, στον κατώτατο μισθό.

Η ανταγωνιστικότητά μας πλήττεται έτι, και από το ότι, το ενεργειακό κόστος των χωρών αυτών είναι κατά 30-40% χαμηλότερο από το δικό μας, αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ και όπως είναι γνωστό, το ενεργειακό κόστος υπεισέρχεται κατά 40% στο τελικό προϊόν.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι εξαγωγές του κλάδου να τρέχουν με πτώση τουλάχιστον 10% και να υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή.

Σήμερα, οι φορείς του κλάδου έχουν μειώσει αισθητά την παραγωγή και τις βάρδιες των εργαζομένων, προκειμένου να διατηρήσουν σε λειτουργία τα εργοστάσια και να μην οδηγηθούν σε κλείσιμο μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες.

Ως εκ τούτου, στην δύσκολη αυτή περίοδο ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τον κλάδο, μειώνοντας κατ’ αρχήν τις εργοδοτικές εισφορές, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, αλλά και να επιδοτηθεί το ρεύμα για το τρέχον έτος, από το ποσόν των 150 εκατ. που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στήριξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων για τη χώρα μας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v