Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη δίκη σήμερα για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Ποιες διεκδικήσεις κρίνονται και γιατί υπήρξαν διαφορετικές αποφάσεις στα δικαστήρια. Απαγορευτικό το κόστος για επιστροφή του συνόλου. Πώς θα «ξεμπλοκάρουν» τα δικαστήρια, εάν το Ανώτατο Δικαστήριο καταλήξει.

Κρίσιμη δίκη σήμερα για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Μια δίκη που δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί η «Δίκη των Δικών» έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, καθώς θα κρίνει την τύχη των περικοπών σε δώρα και επιδόματα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την απόφαση θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στο σίριαλ των δικαστικών διεκδικήσεων και των αναδρομικών καταβολών που αφορούν τις περικοπές συντάξεων κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί σε ανώτατο βαθμό, μετά τις διαφορετικές αποφάσεις που έλαβαν το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο Άρειος Πάγος, σε σχέση με τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Και αφορά τη  συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του ν. 4093/2012 για την καταβολή των δώρων από το 2015-2018 στον ιδιωτικό τομέα. Βέβαια, οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με νομικούς, λόγω της αναμονής της απόφασης, έχουν ήδη αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές (μεμονωμένες ή ατομικές) και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, οι αναβολές  θα φτάσουν τις 1.200. Στην πράξη, η τελική απόφαση αφορά πάνω από 250.000 δικαιούχους οι οποίοι ταλαιπωρούνται με αιτήσεις και προσφυγές, ενώ φορτώνει με τεράστιο βάρος τα διοικητικά δικαστήρια που παραμένουν «φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά».

Αναλυτικά, ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Οι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημόσιου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας. Στον αντίποδα, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Έτσι, πλέον, καλείται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να λύσει το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, από την απόφασή του, θα κριθεί εάν θα τύχουν θετικής ή αρνητικής κατάληξης και όλες οι υπόλοιπες δίκες που εκδικάζονται ακόμα ή από τα αρμόδια Πρωτοδικεία της χώρας ή, σε δεύτερο βαθμό, από τα Εφετεία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, υπό το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, τον Οκτώβριο του 2021, κατέβαλε αναδρομικά ποσά για περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις, μετά από ανάλογη δικαστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τότε, όμως, τα ποσά που δόθηκαν στους συνταξιούχους κάλυπταν μόνο ένα μέρος των διεκδικήσεων.

Βάσει των εκτιμήσεων, η πλήρης απόδοση των αναδρομικών θα έφθανε περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Προσοχή. Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των Δώρων, οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v