Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσγειώνει την ελληνική ανάπτυξη στο 2% το ΔΝΤ

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις ΤτΕ και υπ. Οικονομικών βάζει τον πήχη το Ταμείο. Προβλέπει ωστόσο σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και μείωση, φέτος, της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό. Τι λέει το ΥΠΕΘΟ.

Προσγειώνει την ελληνική ανάπτυξη στο 2% το ΔΝΤ

Στο 2% του ΑΕΠ προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα, στο 1,9% του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται στο World Economic Outlook είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που διατύπωσε προ λίγων ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην έκθεσή της, η ΤτΕ έβαλε τον πήχη για τη φετινή χρονιά στο 2,3% το 2024 και για την επόμενη στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε για τη φετινή χρονιά μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9%, ωστόσο, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr οι στόχοι για τον ρυθμό ανάπτυξης τελούν πλέον υπό αναθεώρηση λόγω της δύσκολης συγκυρίας στην Ευρώπη. Υπ' αυτό το πρίσμα πιθανό θεωρείται και για την ελληνική οικονομία ο πήχης της ανάπτυξης να τοποθετηθεί χαμηλότερα.

Από την έκθεση του ΔΝΤ πάντως ευχάριστα είναι τα νέα σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Το Ταμείο υπολογίζεται ότι από 4,2% το 2023 θα μειωθεί φέτος στο 2,7% και θα συνεχίζει να περιορίζεται, στο 2,1% το 2025.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για βελτίωση και σε ότι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 5,3%.

Πτωτικά θα κινηθεί και η ανεργία. Διαμορφώθηκε στο 10,9% την περασμένη χρονιά και φέτος αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό, 9,4%. Περαιτέρω αποκλιμάκωση προσδοκάται για το 2025, οπότε το Ταμείο υπολογίζει ότι θα κλείσει στο 8,7%.

Πηγές ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την ευρωζώνη

«Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα (έκτη υψηλότερη στην ευρωζώνη), παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της ευρωζώνης (0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο).

Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (1,9% έναντι 1,5%). Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατα την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.

Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v