Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eρχονται σαρωτικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

Ποια είναι τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα που επιφέρουν υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις και βρίσκονται στο προσκήνιο. Τι πρέπει να γνωρίζουν εργοδότες και επιχειρήσεις.

Eρχονται σαρωτικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

Στοχευμένους ελέγχους ενόψει των ημερών του Πάσχα έχει ήδη προγραμματίσει η Επιθεώρηση Εργασίας, με σημαντικά ζητήματα που επιφέρουν υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Έτσι, το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθούν στο στόχαστρο των επιθεωρητών εργασίας τα ζητήματα των μισθολογικών αυξήσεων και του Δώρου Πάσχα, καθώς ήδη από τις αρχές του χρόνου «ξεπάγωσε» η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων και η καταβολή των λεγόμενων τριετιών, ενώ τρέχει και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Από την 1η Απριλίου ισχύει νέος κατώτατος μισθός ενώ έως την Μ. Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί και το Δώρο Πάσχα.

Σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι οι επιθεωρητές θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν ενδεχόμενες παραβιάσεις ως προς τα εξής ζητήματα:

  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ, από την 1η Απριλίου, χωρίς ηλικιακή διάκριση.
  • Την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο (τριετίες και μισθολογικές ωριμάνσεις). Προσοχή. Ως προϋπηρεσία, αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024. Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω. β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω
  • Την υποβολή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της μεταβολής μισθού, η οποία προβλέπεται από νόμο ή κανονιστική πράξη ή από ΣΣΕ, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός 30 ημερών από την πραγματοποίησή της.
  • Την καταχώριση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έως τις 30 Απριλίου, των στοιχείων των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023.
  • Την καταβολή του επιδόματος Πάσχα, έως τη Μ. Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.
  • Την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
  • Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω ποινικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει ότι οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ως προς την αμοιβή, τη χορήγηση και την πληρωμή των αδειών τους και την εν γένει τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v