Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Δεν ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΥΑ, ψάχνουμε τρόπο συνένωσης

Ο υπουργός διερωτήθηκε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις αδύναμες ΔΕΥΑ. «Θα τις κάνουμε κρατικές; Ή θα βρούμε κάποιο σύστημα, ώστε να γίνει η μετάβαση με κουμπάρο, ο οποίος κουμπάρος όμως, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ήθη, θα βάλει ο ίδιος την προίκα;».

Σκυλακάκης: Δεν ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΥΑ, ψάχνουμε τρόπο συνένωσης

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους τις υποχρεώσεις των πιο αδυνάμων, όμως το ταγκό και οι συνενώσεις θέλουν δύο» σχολίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο 1st Hellenic Water Forum, το οποίο είχε θέμα την ορθολογική διαχείριση του νερού και διοργανώθηκε από την Boussias events.

Το θέμα συνένωσης των ΔΕΥΑ απασχόλησε το φόρουμ κι ο υπουργός διερωτήθηκε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις αδύναμες ΔΕΥΑ. «Θα τις κάνουμε κρατικές; Ή θα βρούμε κάποιο σύστημα, ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση με κουμπάρο, ο οποίος κουμπάρος όμως, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ήθη, θα βάλει ο ίδιος την προίκα; Αυτή είναι η πραγματική δυσκολία». Ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν πράγματα στα οποία όλοι μπορούν να συμφωνήσουν. «Για παράδειγμα, η είσπραξη. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει βεβαίωση και είσπραξη».

Ο κ. Σκυλακάκης στη συνέχεια ανέφερε πως φέτος η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει μια θετική παρέμβαση για ένα νέο ξεκίνημα στις δημοτικές επιχειρήσεις στον τομέα του νερού, ωστόσο προειδοποίησε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. «Υπάρχει ασφυκτική πίεση από τα τεράστια χρέη που έχουν δημιουργηθεί, συνεπώς το από πού θα αντλήσουμε αυτούς τους πόρους δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Οι πόροι είναι περιορισμένοι κι είναι εφάπαξ. Εμείς αναζητούμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο τη δυνατότητα να κάνουμε μια μεταρρύθμιση στο χώρο των Δήμων κι όχι μόνο των ΔΕΥΑ, γιατί πολλά από τα προβλήματα αφορούν και μικρούς δήμους. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγουμε διάλογο και αν καταλήξουμε σε ένα σημείο όπου θεωρούμε ότι θα έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει, η επένδυση θα υλοποιηθεί» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Τέλος, σε ερώτηση που τέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού, ο κ. Σκυλακάκης το απέκλεισε κατηγορηματικά: «Η ιδιωτικοποίηση, ο βήχας κι ο έρωτας δεν κρύβονται. Όταν θέλεις να κάνεις ιδιωτικοποίηση, κάνεις ιδιωτικοποίηση. Εγώ εάν θέλω να κάνω ιδιωτικοποίηση, σας διαβεβαιώ ότι θα το καταλάβετε όλοι σας. Δεν θα χρειάζεται καμία διευκρίνιση, θα είναι ξεκάθαρο, δεν θα υπάρχει διαφορετική ερμηνεία» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v