Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΑΔ: Στον αέρα δίδυμοι διαγωνισμοί για την καταγραφή ακινήτων

Για πρώτη φορά ενεργοποιούνται διαδικασίες καταγραφής και ουσιαστικής αποτύπωσης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.

ΕΤΑΔ: Στον αέρα δίδυμοι διαγωνισμοί για την καταγραφή ακινήτων
Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Η. Χατζηγεωργίου

Δημοσιεύθηκε επισήμως η προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω του οποίου το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ αναζητά εκτιμητές για τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, γεγονός το οποίο ανεξαρτήτως αποτελέσματος αποτελεί ιστορικής σημασίας μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Είχε προηγηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου (Project Manager), ο οποίος θα συντονίσει την όλη διαδικασία, ενώ χθες δημοσιεύθηκε και ο συμπληρωματικός διαγωνισμός ύψους 14 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη των εκτιμητών που θα χαρτογραφήσουν την τεράστια αλλά πλήρως αναξιοποίητη περιουσία ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε η 3η Ιουνίου 2024 και αφορά σε συμβάσεις 2ετίας με δικαίωμα επέκτασης ακόμη 12 μηνών.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στην ανάδειξη έως 9 αναδόχων που θα αναλάβουν τη χαρτογράφηση, αξιολόγηση, αποτίμηση και αξιοποίηση 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ. Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν προφανώς δεν θα εξετάσουν το σύνολο της κρίσιμης μάζας, αλλά θα «χρεωθούν» αντίστοιχα 9 clusters τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, που θα αποτελέσουν τη βάση επισκόπησης.

Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ (πάνω από 78.000 ακίνητα) αποτιμημένα είναι μόλις 2.900, αξίας 1,5 δισ. ευρώ (αφορούν πρωτίστως τουριστικά ακίνητα).

Σημειώνεται πως η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Η. Χατζηγεωργίου εκτίμησε προσφάτως πως 6.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα εμπορευματοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι η τακτοποίηση και κατηγοριοποίηση ακινήτων, αλλά και η σύνδεση με την πραγματική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v