Οι νέες εντολές SSM για τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Θα ενσωματώνονται αυτομάτως στον δείκτη CET1 οι επιπτώσεις που αναλογούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου. Αρχή με 2,3 δισ. ευρώ. Ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν «κούρεμα» χρέους φέρνει νέος νόμος.

Οι νέες εντολές SSM για τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου

Στην ενσωμάτωση της επίπτωσης στον κεφαλαιακό δείκτη CET1, για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν την εγγύηση του δημοσίου, προχωρούν – ανάλογα με την έκθεσή τους – οι τράπεζες κατόπιν της σχετικής σύστασης από τον SSM βάσει της οποίας ο επόπτης θα αφαιρεί αυτόματα από την 31η Δεκεμβρίου 2024 από τα εποπτικά κεφάλαια των εγχώριων συστημικών τραπεζών τις προβλέψεις που αναλογούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του SSM αυτό θα συμβεί για δάνεια, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και το Δημόσιο δεν έχει αποπληρώσει τις οφειλές από την εγγύηση του.

Την ίδια στιγμή στον νόμο (ν. 5104) με τις αλλαγές του Φορολογικού Κώδικα που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο από την Βουλή προβλέπεται ότι το δημόσιο πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις υποχρεώσεις του και να αποπληρώνει τις καταπτώσεις προς τις τράπεζες ενώ καλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα και οι servicers να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των εν λόγω δανείων με «κούρεμα» μέρους της κύριας οφειλής.

Ως προς τις εγγυήσεις που έχει προσφέρει το δημόσιο ακόμη και στην περίπτωση του κουρέματος συνεχίζουν να υφίστανται και πρέπει να πληρωθούν στον πιστωτή.

Ροές προς τις τράπεζες

Συνολικά τα δάνεια που φέρουν κρατική εγγύηση και αφορούν παλιννοστούντες, πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους κ.λπ. ανέρχονται στα 2,3 δις ευρώ. Την μερίδα του λέοντος 1,5 δισ. ευρώ κατέχουν τα στεγαστικά. Τα υπόλοιπα 800 εκατ ευρώ αφορούν εταιρικές χορηγήσεις (μικρά επιχειρηματικά).

Από το σύνολο των 2,3 δισ. ευρώ, τα 1,2 δισ. ευρώ βρίσκονται στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων τραπεζών με την Εθνική και την Πειραιώς να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Τα υπόλοιπα (σ.σ. πέραν των 1,2 δισ. ευρώ) ανήκουν στο υπό εκκαθάριση χαρτοφυλάκιο της PQH.

Το ελληνικό δημόσιο έχει προχωρήσει σε κάποιες αποπληρωμές προς τις τράπεζες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το κενό αναμένεται να καλυφθεί μέχρι τα τέλη του 2025.

Πειραιώς – Εθνική

Ο κεφαλαιακός δείκτης της τράπεζας CET1, της τράπεζας Πειραιώς, για το Μάρτιο του 2024, ενσωματώνει 70 εκατ. ευρώ σωρευτική μείωση ώστε να καλυφθούν NPEs καθαρής λογιστικής αξίας 700 εκατ. ευρώ που αφορούν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Μέσα στην τριετία εκτιμάται πως ο δείκτης αυτός θα ενσωματώσει 200 εκατ. ευρώ μείωση κεφαλαίων.

Αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε ήδη στην ενσωμάτωση 100 εκατ ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v