Σε μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα επεκτάθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΦΚΑ, με το οποίο ενημερώνονται προκαταβολικά οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση.
Πρόκειται για συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του έτους για υποψήφιους συνταξιούχους, που προέρχονται από το δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, οι εκκρεμότητες που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έφτασαν τις 74.300, με τα προβλήματα να εντοπίζονται περισσότερο στις επικουρικές και στις διεθνείς συντάξεις. Προβληματισμό προκαλεί άλλωστε, κα η σταθερά αυξητική τάση που έχουν οι νέες αιτήσεις για απονομές συντάξεων.
Αναλυτικά, στις 74.300 ανέρχονται οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες κύριων, επικουρικών, διεθνών συντάξεων, αλλά και εφάπαξ παροχών προς τους δικαιούχους – συνταξιούχους. Τα στοιχεία αφορούν τον Μάρτιο και οι εκκρεμότητες είναι περίπου 21.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, 26.000 για επικουρικές, 18.000 για διεθνείς, ενώ υπάρχουν και 9.300 εκκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ που πρέπει να απονεμηθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, πλέον, με τα Ενιαία Κέντρα Απονομών που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων Συντάξεων είναι 2 μήνες, όταν το 2019 ήταν στους 18 μήνες. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Μηλαπίδη, «εκδίδονται σήμερα πάνω από 1.250 συντάξεις την ημέρα, έναντι 500 το 2019 κι έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων που αφορούσαν τα έτη 2021- 2022 και 2023. «Έχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί οι κανόνες, δημιουργήθηκαν διαδικασίες fast track και έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης» σημείωσε στην Βουλή, στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης του ασφαλιστικού, ο κ. Μηλαπίδης.
Καθώς μάλιστα ΕΦΚΑ και υπουργείου Εργασίας έχουν, από την αρχή του έτους, δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, εφαρμόζεται πιλοτικά η διαδικασία έγκαιρης ενημέρωσης εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Ήδη, ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για περίπου 2.500 δικαιούχους του Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι πρόκειται εντός της τρέχουσας χρονιάς να συνταξιοδοτηθούν και πλέον, η ενημέρωση έχει επεκταθεί και στους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει πριν από τις ημέρες του Πάσχα και υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 500 οι ασφαλισμένοι – εργαζόμενοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα για την επικείμενη συνταξιοδότησή τους. Βάσει των εκτιμήσεων μάλιστα, η ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού. Η ενημέρωση γίνεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ετοιμαστούν έγκαιρα, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά με το σύνολο του εργασιακού τους βίου. Έτσι, όταν θα χρειαστεί να τα προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα περιοριστεί η πιθανότητες να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που δεν περίμεναν τον ΕΦΚΑ να τους ενημερώσει και έσπευσαν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για συνταξιοδότηση από μόνοι τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 θα «σπάσει» το ρεκόρ των προηγούμενων ετών και ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τις 220.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο α’ τετράμηνο του τρέχοντος έτους, οι αιτήσεις που υποβάλλονταν σε μηνιαία βάση, προσεγγίζουν τις 20.000. Εάν συνεχιστεί αυτή η αθρόα «έξοδος» προς τη συνταξιοδότηση, το Ασφαλιστικό Σύστημα και τα τμήματα απονομής του ΕΦΚΑ θα πιεστούν ακόμα περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2024, έχουν εγγραφεί επιπλέον 400 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των επιπλέον αιτήσεων.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, εάν δεν αλλάξει κάτι, σε επίπεδο νομοθεσίας, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας παραμένει βιώσιμο για τα επόμενα χρόνια. Όσο για τις χαμηλές συντάξεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η βελτίωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων θα επιτευχθεί από την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στο σύστημα, που παραμένει κατά βάση διανεμητικό.