Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Πρωτιά Ελλάδας στις μικρές επιχειρήσεις

Στοιχεία της Eurostat βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε, όσον αφορά στο ποσοστό απασχόλησης σε μικρές επιχειρήσεις αλλά δίνουν παράλληλα την τελευταία θέση στις μεγάλες επιχειρήσεις.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Eurostat: Πρωτιά Ελλάδας στις μικρές επιχειρήσεις
Στοιχεία της Eurostat βάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ε.Ε, όσον αφορά στο ποσοστό απασχόλησης σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά δίνουν παράλληλα την τελευταία θέση στις μεγάλες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας την κλασσική ρήση ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Στην Ε.Ε των 27, υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις στο μη χρηματοπιστωτικό τομέα, με το 99,8% αυτών να είναι είτε μικρές, είτε μεσαίες, με μέγιστο αριθμό απασχολουμένων έως 249 άτομα και συμβάλλουν στο 67% της συνολικής απασχόλησης και το 58% της συνολικής προστιθέμενης αξίας.

Το 92% των επιχειρήσεων είναι μικρές με έως 9 άτομα προσωπικό και απασχολούν περισσότερα από 38 εκατομμύρια εργαζόμενους ή το 30% της συνολικής απασχόλησης. Η δραστηριότητά τους δε, επικεντρώνεται στο real estate, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια καθώς και το εμπόριο μηχανών.

Μεταξύ των κρατών μελών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην απασχόληση σε micro επιχειρήσεις και την τελευταία, όσον αφορά στις μεγάλες.

Συγκεκριμένα, η απασχόληση στις επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως εννέα εργαζόμενους, ήταν η υψηλότερη στην Ελλάδα φτάνοντας το 56,5% της συνολικής απασχόλησης, όταν το μέσο ποσοστό στους 27% ήταν 29,6% και ακολουθούν η Ιταλία με 47,1%, η Πορτογαλία με 42,7% και η Κύπρος με 40,2%.

Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στη Σλοβακία με 13%, στη Γερμανία με 18,9%, στο Λουξεμβούργο με 20%, στη Ρουμανία με 20,1% και στη Δανία με 20,2%.

Στην επόμενη κλίμακα των μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν από 10 έως 49 εργαζόμενους η εικόνα αντιστράφεται. Τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης παρατηρούνται στην Πολωνία με 12% και την Ελλάδα με 15,8% σε σχέση με τη συνολική απασχόληση, έναντι μέσου όρου 20,6% στην Ε.Ε, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Εσθονία με 28% και την Ισπανία με 25,7%.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας πέφτουν περαιτέρω όταν εξετάζονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 249 εργαζόμενους. Η τελευταία θέση ανήκει στην Ελλάδα με ποσοστό 9,7% και ακολουθεί η Ιταλία με 12,4% όταν η Εσθονία έρχεται στην κορυφή με 26,6% ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 25,6%.

Κύπρος με 15,7%, Ελλάδα με 18,1% και Πορτογαλία με 18%, έναντι μέσου όρου 33% στην Ε.Ε , συνθέτουν την τριάδα των χαμηλότερων επιδόσεων όσον αφορά τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Σλοβακία και τη Μεγάλη Βρετανία με 46%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v