Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής

Ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή η τροπολογία με την οποία κυρώνεται η σύμβαση μεταβίβασης του ποσοστού που κατείχε η TVX στα μεταλλεία Χαλκιδικής και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του δημοσίου και της TVX Hellas.

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής
Ψηφίστηκε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή, η τροπολογία με την οποία κυρώνονται οι συμβάσεις μεταβίβασης του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού της εταιρίας TVX Hellas (στην οποία ανήκε η εκμετάλλευση των Μεταλλείων της Χαλκιδικής) και o εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας TVX Hellas.

Με την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από τις 12 Δεκεμβρίου 2003, το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού της TVX Hellas περιέρχεται στην εταιρία ”Ελληνικός Χρυσός Ανώνυμη Εταιρία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού” στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 51% ξένοι επενδυτές, ενώ ποσοστό 49% αποτελεί την ελληνική συμμετοχή.

Οι ξένοι επενδυτές είναι η European Goldfieds με ποσοστό 30% και η Global Mineral Resources με ποσοστό 21%.

Η European Goldfieds είναι χρηματοδοτικό σχήμα βασικοί μέτοχοι του οποίου είναι κυρίως διεθνείς επενδυτικές τράπεζες όπως η Rothshild Australia, η Deutsche Bank, η Dundee Bank και η Royal Bank of Kanada. Η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και πρόκειται επίσης να εισαχθεί στο Χρηματι8στήριο του Λονδίνου.

Η Global Mineral Resources είναι ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται στη μεταλλευτική έρευνα.

Το ελληνικό σχήμα αποτελείται από ελληνικές κατασκευαστικές Εταιρίες με επικεφαλής την εταιρία ΑΚΤΩΡ και τη συμμετοχή των εταιριών Θεμελιοδομή και Τεχνική Ολυμπιακή, καθώς και ιδιωτικά ελληνικά κεφάλαια.

Επίσης, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικοομικών, θα δοθεί δωρεάν σε πρώτη φάση το 9% του σχήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και στους τρεις (3) Δήμους της περιοχής (Δήμος Ακάνθου – Σταγείρων, Δήμος Παναγίας και Δήμος Αρναίας).

Προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της εταιρίας συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους, η TVX Hellas και το νέο επενδυτικό σχήμα θα καταβάλλουν από έντεκα (11) εκατομμύρια ευρώ– συνολικά 22 εκατ. ευρώ- εκ των οποίων ποσό ύψους 17,6 εκατ. ευρώ αναλογούν στο κόστος καταβολής των αποζημιώσεων και των αμοιβών του προσωπικού από τον Μάιο έως το Δεκέμβριο του 2003.

Η καταβολή των αποζημιώσεων και των αμοιβών θα γίνει μετά τη δημοσίευση του κυρωτικού νόμου της σύμβασης μεταβίβασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται ότι έναντι των παραπάνω αμοιβών, έχει καταβληθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2003 ποσό ύψους 2.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους εργαζομένους, ως προκαταβολή των αποζημιώσεων και αμοιβών που δικαιούνται, η καταβολή των οποίων δεν έγινε δυνατή εντός του Δεκεμβρίου λόγω της άρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συζητηθεί η τροπολογία στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σήμερα ψηφίσθηκε ρύθμιση με βάση την οποία διασφαλίζεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σύμφωνα με το καθεστώς ασφάλισής τους κατά το χρόνο εργασίας τους, όσων από τους εργαζομένους εμπίπτουν στις προϋποθέσεις της ρύθμισης και μπορούν να ενταχθούν στο προβλεπόμενο ειδικό τοπικό πρόγραμμα.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι πέντε (5) έτη και παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης της ασφάλισης σε όλους τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης στους οποίους οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι, για όσο χρόνο συμμετέχουν στο ειδικό πρόγραμμα με δαπάνες του προγράμματος.

Όσοι εκ των εργαζομένων έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα για τη συνταξιοδότησή τους ένσημα, δεν έχουν συμπληρώσει όμως το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότησή τους, εντάσσονται στο πρόγραμμα –χωρίς όμως να σφαλίζονται από αυτό- μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη.

Στο πλαίσιο της σύμβασης μεταβίβασης, οι νέοι επενδυτές υποχρεούνται εντός τριών (3) μηνών να έχουν προωθήσει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες έναρξης της παραγωγικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο της σταδιακής αυτής επαναλειτουργίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό, μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενους

στα Μεταλλεία.

Οι νέοι επενδυτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση το αργότερο εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση μεταβίβασης, να εκπονήσουν πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, καθώς και για την κατασκευή– λειτουργία εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού, συνοδευόμενο από τις αναγκαίες μελέτες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων.

Το Ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξετάσει εντός δύο μηνών το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο και να προωθήσει τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις το αργότερο εντός προθεσμίας δέκα (10) μηνών.

Με δήλωσή του ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Πάχτας επισημαίνει ότι ”η Κυβέρνηση μετά από πολύμηνη και επίπονη προσπάθεια, η οποία αν και καταπολεμήθηκε λυσσαλέα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, οδήγησε σε ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα για τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής”.



Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ”εξασφαλίσαμε μέσα από διαφανείς διαδικασίες μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση, με την εξεύρεση επενδυτικού σχήματος το οποίο αναλαμβάνει το κόστος συντήρησης των Μεταλλείων χωρίς κινδύνους για το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής”.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v