Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της νέας διοίκησης του ΣΕΧΒ

Οι αδειοδοτήσεις, η προβολή της χημικής βιομηχανίας, η μείωση του ενεργειακού κόστους κ.α. είναι οι βασικοί στόχοι που θα επικεντρωθεί  η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Βασίλη Γούναρη, του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

Οι στόχοι της νέας διοίκησης του ΣΕΧΒ
Απευθείας επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, μεγιστοποίηση των πιέσεων για ζητήματα αδειοδοτήσεων και νέων χώρων αποθήκευσης στα λιμάνια, άρση αντιμέτρων επιχειρηματικότητας και τέλος, προβολή της χημικής βιομηχανίας ως ενός από τους βασικούς κλάδους, ο οποίος μπορεί να παρέχει λύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στα τέσσερα αυτά θέματα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της η νέα διοίκηση, υπό τον κ. Βασίλη Γούναρη, του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών όπως επισημάνθηκε κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει αυτή την στιγμή ζητήματα που σχετίζονται τόσο με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η εφαρμογή του νέου κανονισμού REACH για τα χημικά, όσο και με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η χημική βιομηχανία στην Ελλάδα.

O ΣΕΧΒ τα προηγούμενα χρόνια κατέβαλε επίμονες προσπάθειες να επιλύσει θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση για υφιστάμενες και νέες επενδύσεις, χωρίς όμως να υπάρχει το ανάλογο αποτέλεσμα, λόγω της διάχυσης των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και της έλλειψης αναπτυξιακής πολιτικής.

Επιπλέον, το πρόβλημα της μεταφοράς και αποθήκευσης των χύδην χημικών (το οποίο εντάθηκε μετά το ατύχημα της εταιρείας ΧΥΜΑ στο Λαύριο) παραμένει, σε βάρος της οδικής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, το κόστος των οποίων αυξάνεται συνεχώς.
 
Αυτό που τονίσθηκε ακόμη στη γενική συνέλευση, είναι και το γεγονός ότι συνολικά η βιομηχανία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται κυρίως ως πηγή είσπραξης εσόδων με την επιβολή προστίμων χωρίς την παροχή κινήτρων ή άλλων διευκολύνσεων σε επίπεδο γραφειοκρατικών διαδικασιών κ.τ.λ..

Για το λόγο αυτό, ο ΣΕΧΒ επιμένει στο αίτημά του για δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος, συντεταγμένο στο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το νέο ΔΣ που εξελέγη από τη γενική συνέλευση του ΣΕΧΒ την περασμένη εβδομάδα έχει ως ακολούθως:

Βασίλειος Γούναρης (Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς ΑΒΕΕ), Πρόεδρος
Γεώργιος Καραβασίλης (DRUCKFARBEN AEBE), Aντιπρόεδρος
Αρμόδιος Γιαννίδης (VITEX – Aφοι ΓΙΑΝΝΙΔΗ ΑΕ), Αντιπρόεδρος
Θεόδωρος Καραντινός (ΧΡΩΤΕΧ ΑΕ), Γενικος Γραμματέας
Πηνελόπη Παγώνη (ΕΛ.ΠΕ.), Ταμίας
Βάσος Ευθυμιάδης, (Κ&Ν Ευθυμιάδη ΑΒΕΕ), Μέλος
Δημήτριος Βαλαμόντε (ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΕ), Μέλος

Γεν.Διευθυντής του Συνδέσμου είναι ο κ.Παν.Σκαρλάτος

Ο Βασίλειος Γούναρης έκανε σπουδές στην Οικονομία, το Marketing και την Κοινωνιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εχει εργασθεί στον τομέα αγροχημικών της Shell Ελλάς, της Cyanamid Ελλάς και τώρα είναι Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, που προέκυψε από τη συγχώνευση της BASF Agro Ελλάς ΑΒΕΕ με τη BASF Χημικά Κατασκευών Α.Ε.
Από το 1999 είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ). Από το 2003 εκλέγεται μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), ενώ υπήρξε και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v