Ντ. Μπακογιάννη: Πιο έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις

Ωριμότερη για μεταρρυθμίσεις βλέπει την ελληνική κοινωνία η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο Euro2day. Tονίζει το έργο της ΝΔ, αλλά παραδέχεται "λάθος" στα τεκμήρια και θέλει ταχύτερα βήματα.

  • Συνέντευξη στον Χρήστο Κίτσιο
Ντ. Μπακογιάννη: Πιο έτοιμοι για μεταρρυθμίσεις
 Η ελληνική κοινωνία είναι τώρα ωριμότερη για μεταρρυθμίσεις, τονίζει η υπουργός εξωτερικών και υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β' Αθήνας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο Euro2day.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει το έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ., ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, αλλά διατυπώνει και τη θέλησή της για αποφασιστικότερα βήματα. Θεωρεί το κράτος το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και υπογραμμίζει τη δέσμευση για ακόμη λιγότερη γραφειοκρατία.

Η ίδια αναγνωρίζει λάθος στο ότι δεν προχώρησαν τα τεκμήρια, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια "ανεπιτυχή".    

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Κυρία Μπακογιάννη, οδηγείτε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές επικαλούμενοι τα προβλήματα της οικονομίας. Είστε ευχαριστημένη από την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία πεντέμιση χρόνια; Σε ποιους τομείς θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να έχουν γίνει τολμηρότερα βήματα;

Προφανώς και δεν είμαι απόλυτα ευχαριστημένη. Θα ήθελα να είχαμε προχωρήσει πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Έγιναν όμως σημαντικά βήματα. Κάναμε έργο. Για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να θυμίσω ότι το 2004, όταν η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη, το έλλειμμα ήταν στο 7,5% του ΑΕΠ και η ανεργία ξεπερνούσε το 11%. Σκεφτείτε για μια στιγμή τι θα γινόταν αν μας έβρισκε έτσι όπως μας άφησε το ΠΑΣΟΚ η διεθνής κρίση.

Θα συμφωνήσετε μαζί μου στο ότι η πολιτική μας απέδωσε καρπούς μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης αφού περιορίσαμε σημαντικά τα ελλείμματα, μειώσαμε δραστικά την ανεργία και καταφέραμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξη, από τους υψηλότερους μάλιστα στην ευρωζώνη.

Νομίζω επίσης ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου στο ότι η αντίδραση στην κρίση, με τα μέτρα για την εγγύηση των καταθέσεων, την προστασία των δανειοληπτών, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη στήριξη κρίσιμων τομέων όπως ο τουρισμός ή η οικοδομή, ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, συγκρουστήκαμε με τα κακώς κείμενα, με παγιωμένες δομές, πρακτικές και συμφέροντα που κρατούσαν την Ελλάδα δέσμια στο χθες. Δεν κρύψαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Σας αναφέρω ενδεικτικά την επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής, το οποίο μας κόστιζε 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, ή τη στρατηγική συμμαχία για τον ΟΛΠ.

Ακούστε, κακά τα ψέματα, οι παρεμβάσεις που γίνονται πιστεύω ότι είναι άμεσα συναρτημένες με την ωριμότητα της κοινωνίας. Σήμερα η κοινωνία είναι περισσότερο έτοιμη να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις. Απευθυνόμαστε λοιπόν στον Έλληνα πολίτη μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια για το τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθουμε σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων, ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό πολιτικό πρόγραμμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί μια στάση ευθύνης. Μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Αντίθετα από το ΠΑΣΟΚ, εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ και τώρα να μιλήσουμε επί της ουσίας. Να μιλήσουμε για αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στον δημαγωγικό και ξύλινο λόγο του ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία απαντάει με επιχειρήματα, με συγκεκριμένες και εξειδικευμένες προτάσεις.

Θα έπρεπε να ενσκύψει η διεθνής κρίση για να αντιμετωπιστεί η εκτεταμένη όπως ομολογεί η κυβέρνηση φοροδιαφυγή στη χώρα; Με δεδομένο ότι επικαλείστε την ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, γιατί δεν εισάγατε τα τεκμήρια διαβίωσης τα προηγούμενα χρόνια;

Η φοροδιαφυγή, κύριε Κίτσιο, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα. Πιστεύω όμως ότι τη φετινή χρονιά έγιναν σημαντικά βήματα. Και φαντάζομαι πως έχετε δει τα αποτελέσματα των συντονισμένων προσπαθειών που έγιναν από την ΥΠΕΕ και είχαν αποτελέσματα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και είχαν αποτελέσματα παρά το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν φαινόμενα τα οποία θεωρώ επικίνδυνα όπως οι επιθέσεις που δέχτηκαν κλιμάκια ελεγκτών.

Έχουν δρομολογηθεί όμως ακόμα περισσότερα και σας αναφέρω ενδεικτικά το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της έκδοσης τιμολογίων και λιανικών αποδείξεων που περιορίζει το καθεστώς των πλαστών τιμολογίων και της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, για τα οποία ορθώς με ρωτάτε, γνωρίζετε ότι επιχειρήθηκε μια προσπάθεια η οποία δεν ήταν επιτυχής. Πιστεύω ότι ήταν λάθος που δεν προχώρησε. Και σε αυτό έχει τεράστια ευθύνη η αξιωματική αντιπολίτευση που λαϊκίζει και με τη στάση της περνά στην ελληνική κοινωνία το μήνυμα ότι ανέχεται αυτούς που φοροκλέπτουν, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρίζεται πως υποστηρίζει τα συμφέροντα των μισθωτών. Θα πρέπει να σοβαρευτούν επιτέλους γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλο την ανευθυνότητα. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή των τεκμηρίων. Ήρθε η ώρα να μας πει και το ΠΑΣΟΚ τι θα κάνει.

Από το 2003 έως το 2008 πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ που μειώθηκαν κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι ιδιωτικές σημείωσαν κάμψη από το 20% στο 16,4%. Τι δεν πήγε καλά; Γιατί παραμένουν αγκυλωμένες στα δίχτυα της γραφειοκρατίας δεκάδες επενδύσεις σε τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.ά.; Πώς σκοπεύετε να λύσετε τέτοια προβλήματα;

Περιγράφετε την καρδιά του προβλήματος. Δυστυχώς το κράτος στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Βεβαίως, θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας ότι το 2008 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και η κρίση επηρέασε την οικονομική δραστηριότητα διεθνώς. Οι επενδύσεις των ιδιωτικών κεφαλαίων περιορίστηκαν και δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Δεν ισχυρίζομαι ωστόσο σε καμία περίπτωση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν επενδυτικό παράδεισο.

Δεν μπορείτε όμως να μην αναγνωρίσετε πως κάναμε σημαντικά βήματα για να επιλύσουμε γραφειοκρατικά προβλήματα. Και δεσμευόμαστε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Έχουμε ήδη ετοιμάσει νέες ρυθμίσεις για τη μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τα στάδια από 14 έως 18 τα οποία εμείς μειώσαμε γίνονται 4.

Επιπλέον έχει ξεκινήσει μελέτη για την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα απλοποιημένο σύγχρονο σύστημα κανόνων. Αυτό είναι και το σημαντικότερο βήμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου φορολογικού περιβάλλοντος, που να ανταποκρίνεται στις διεθνείς απαιτήσεις. Να ξέρει μια ξένη επιχείρηση που θα επενδύσει στην Ελλάδα τι θα πληρώνει και πώς θα το πληρώνει και ταυτόχρονα να μειωθεί ο κίνδυνος συναλλαγής μεταξύ ελεγκτή και ελεγχομένου.

Πέραν αυτού, θέλω να τονίσω ότι ένα μεγάλο βήμα για να ξεκολλήσουν οι επενδύσεις είναι η προώθηση εθνικού χωροταξικού σχεδίου. Ψηφίσαμε τον νόμο και η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι αρχικά συμφωνούσε στις ρυθμίσεις που προτείναμε, στη συνέχεια απείχε για να μπορεί να κάνει ανέξοδη κριτική. Κριτική για κάτι για το οποίο έχει μεγάλη ευθύνη. Γιατί θα θυμίσω ότι μέρος του εθνικού χωροταξικού σχεδίου είναι και το κτηματολόγιο. Το κτηματολόγιο για το οποίο καταδικαστήκαμε από την Ε.Ε. λόγω των ατασθαλιών που έγιναν επί της περιόδου Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Βάλαμε επιτέλους τις βάσεις ώστε οι ξένοι επενδυτές που έρχονται στη χώρα να μην αναγκάζονται να μπουν στη διαδικασία των κατ' εξαίρεση ρυθμίσεων για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Να μη βρίσκονται αντιμέτωποι με επιπλοκές που προκαλούνται από τοπικές ή από άλλες αντιδράσεις φορέων οι οποίοι προχωρούσαν σε δικαστικές προσφυγές ακριβώς λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδίου

Το ουσιαστικότερο βήμα όμως που έγινε είναι η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης που έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους. Πλέον, επενδύσεις στη βιομηχανία, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην υψηλή τεχνολογία, οι οποίες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ή τα 75 εκατ. ευρώ, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα 200 νέες θέσεις εργασίας, ή επενδύουν ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε έργα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου που προβλέπει τη Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης (Fast Τrack). Θα μπορούν με γρήγορους ρυθμούς να αδειοδοτούνται με τη βοήθεια του invest in Greece του φορέα που αναλαμβάνει και την προσέλκυση επενδύσεων.

Τα προηγούμενα χρόνια το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχτηκε σε επίπεδα άνω του 14%. Πώς θα αναστρέψετε την τάση πτώσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας;

Αναφέρεστε σαφώς σε στοιχεία του 2007. Γιατί τη φετινή χρονιά -και δεν επικαλούμαι τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας αλλά τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα περιοριστεί στο 11,5% του ΑΕΠ, από 12,7% του ΑΕΠ το 2008 ή και ακόμα χαμηλότερα. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η πορεία είναι πτωτική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Το αντίθετο. Καλό όμως θα ήταν να δούμε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όπου προκύπτει ότι φέτος έχουμε υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος. Και μπορεί να μειώθηκαν οι εξαγωγές, αλλά ταυτόχρονα έχουμε μεγαλύτερη μείωση στις εισαγωγές. Αυτό σε ένα περιβάλλον κρίσης δείχνει πως η κατάσταση δεν είναι αυτή που θέλουν να παρουσιάσουν ορισμένοι. Λάβετε μάλιστα υπ' όψιν σας ότι η οικονομία έχει σημαντική εξάρτηση από τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Και ειδικά στη ναυτιλία, αν όντως οδεύουμε προς έξοδο από τη διεθνή κρίση, θα δούμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα το προσεχές δωδεκάμηνο.

Ακούστε, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Τελικά όμως όλοι ξέρουμε ότι η εικόνα του ισοζυγίου θα βελτιωθεί μόνο όταν ολοκληρώσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία σε βάθος χρόνου. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος ένας πρωθυπουργός και μια παράταξη βαδίζουν στις εκλογές με ένα τόσο ξεκάθαρο πρόγραμμα. Είναι καιρός να απελευθερωθούμε από τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις αδράνειες, προτάσσοντας τη δύναμη της λογικής και της προόδου. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε γενναίες και δίκαιες τομές και μεταρρυθμίσεις.

Μία από τις διαχρονικές αγκυλώσεις της ελληνικής οικονομίας είναι τα κλειστά επαγγέλματα και οι κλειστές αγορές. Εξαγγείλατε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Θα αφορά στο σύνολο των κλειστών επαγγελμάτων; Τι θα γίνει με αγορές όπου διαπιστωμένα δεν λειτουργεί εύρυθμα ο ανταγωνισμός;

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στη Θεσσαλονίκη για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία. Τελεία και παύλα. Το υπουργείο Οικονομίας έχει έτοιμο ήδη τον σχετικό νόμο που προβλέπει το άνοιγμα 26 επαγγελμάτων, ενώ θα υπάρξει και νέος γύρος αλλαγών που δεν περιλαμβάνονται στις κοινοτικές οδηγίες.

Προχωρούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές, στις απαιτήσεις εισόδου στο επάγγελμα, στην έκδοση αδειών επαγγέλματος και στις εναρμονισμένες πρακτικές τιμολόγησης. Και σε αυτό θα έχει ρόλο και η επιτροπή ανταγωνισμού στην οποία όπως γνωρίζετε τοποθετήθηκε ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και αξίας, ο κ. Δημήτρης Κυριτσάκης.

Οι προτάσεις του πρωθυπουργού συνιστούν ουσιαστικά τις βάσεις ενός νέου προγράμματος σύγκλισης. Αρκεί μόνο αυτό ή μήπως χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους φορείς της αγοράς ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση -έστω και ελάχιστη- σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, η εισοδηματική πολιτική, το περιβάλλον και οι επενδύσεις και η προστασία του καταναλωτή;

Αδιαμφισβήτητα. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και καλούμαστε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Γενναίες και δύσκολες αποφάσεις. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε μια νέα ενότητα.

Εμείς έχουμε μιλήσει για συναίνεση και ζητήσαμε από την αντιπολίτευση να καθίσουμε στο τραπέζι, να συζητήσουμε και να βρούμε ένα ελάχιστο πλαίσιο στο οποίο συμφωνούμε. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε μόνο άρνηση.

Πριν από έξι μήνες, διαισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και για να προλάβει τα χειρότερα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Παπανδρέου και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας το ελάχιστο: συνεννόηση (ούτε καν συναίνεση) στα απαραίτητα. Στα στοιχειώδη, έστω. Εισπράξαμε άρνηση.

Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε μια σειρά από μέρα τα οποία θα ανακουφίζανε δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους και χιλιάδες επιχειρήσεις. Αρνήθηκαν την καταβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε δόσεις. Αρνήθηκαν την αναστολή των πλειστηριασμών για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες. Αρνήθηκαν την απόσυρση των αυτοκινήτων. Αρνήθηκαν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Σήμερα καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν και γνωρίζουμε πολύ καλά τι θέλουν οι φορείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μπούμε στη λογική εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων.

Για να πάει μπροστά τούτη η χώρα θα πρέπει να παραμερίσουμε λογικές κακώς εννοούμενων συμφερόντων. Λέμε την αλήθεια στον Έλληνα πολίτη και ζητάμε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσουμε σε τομές και σε μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά μακρόχρονης ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v