"Δεν περιμένουμε δώρα από την Ε.Ε."

Επιστολή-απάντηση προς τους "Financial Times" από τον υπ. Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην οποία διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από "δώρα", ενώ η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της.

Δεν περιμένουμε δώρα από την Ε.Ε.
Η Ελλάδα δεν περιμένει κανένα δώρο από τους εταίρους της, όπως διευκρινίζει σε επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου προς τους «F.T.».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση έχει ως κυρίαρχο στόχο να μειώσει το έλλειμμα αλλά και να «μαζέψει» τις δαπάνες του δημοσίου. Ο Έλληνας υπουργός ξεκαθαρίζει στην επιστολή-απάντηση προς τους «F.T.» ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών σε δημόσιο τομέα.

Στην επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κύριε, ο τίτλος του άρθρου του κ. Wolfgang Munchau στις 30 Νοεμβρίου έχει τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει δώρα από την Ευρώπη». Όντως δεν περιμένουμε κανένα δώρο. Έχουμε δεσμευθεί ώστε να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε δημοσιονομικό επίπεδο και βελτίωση της διαφάνειας αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης.

Σαφώς αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ άσχημη δημοσιονομική κατάσταση και οφείλει να βελτιώσει την αξιοπιστία της χώρας. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα βοηθήσει στη μείωση του ελλείμματος στο 9,1%, από 12,7% που θα διαμορφωθεί στο 2009, καθώς θα υπάρξει εφαρμογή συγκεκριμένων και μόνιμων έργων. Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης για βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται, για πρώτη φορά, η μείωση των δαπανών, ο περιορισμός κατά 25% των κρατικών εξόδων, η αποδυνάμωση των βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών συμβάσεων, το πάγωμα των προσλήψεων το 2010 στον δημόσιο τομέα και η εφαρμογή μέτρων όπως η πρόσληψη ενός εργαζόμενου για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται. Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος θα βοηθήσει στον περιορισμό των δαπανών και στην στήριξη της ανάπτυξης αλλά και στην παροχή βοήθειας σε αυτούς που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ύφεση.

Έχουμε δεσμευθεί ώστε να υπάρξει βελτίωση της αξιοπιστίας της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η οποία θα γίνει, πλέον, ανεξάρτητη και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης. Έως το τέλος του 2009, επιτροπή ειδικών θα καταθέσει τις προτάσεις της προκειμένου να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός του προϋπολογισμού. Η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα έχει, ήδη, ξεκινήσει. Έως τον Απρίλιο του 2010 θα προωθήσουμε σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν τόσο το συνταξιοδοτικό σύστημα όσο και τα οικονομικά μεγέθη του δημοσίου. Επιπρόσθετα έχουν ξεκινήσει οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα κατατεθούν στο κοινοβούλιο, ενώ βασικός στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αλλά και η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Δεν αναμένουμε κανένα δώρο αλλά δεσμευόμαστε ότι θα πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας αλλά και της οικονομίας μας. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να διαδραματίσει με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο της ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v