Κατσέλη: Οι 4 προτεραιτότητες για το 2010

Στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010 αναφέρθηκε η κ. Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Κατσέλη: Οι 4 προτεραιτότητες για το 2010
Στις τέσσερις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το 2010 αναφέρθηκε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ.

Λίγο νωρίτερα, η κα Κατσέλη επεσήμανε πως η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από δύο σημαντικά γεγονότα την κατάθεση του ΠΣΑ καθώς και την ψήφιση του νομοσχέδιου για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αναφορικά με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Υπουργός τόνισε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ισορροπημένο πρόγραμμα, διότι αποσκοπεί στο να βάλει τάξη στα οικονομικά της χώρας μας σε προοπτική μιας τριετίας, να μειώσει τις δαπάνες, να προωθήσει μια νέα φορολογική πολιτική και να ρίξει το βάρος στην καταπολέμηση και της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, προωθεί την αναθέρμανση της οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου μέσα από μια σειρά τομών και δέσμης πολιτικών».

Σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο η κα Κατσέλη τόνισε πως πρόκειται για το πρώτο βήμα σε μία σειρά μέτρων που προωθεί το ΥΠΟΙΑΝ για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, η οποία αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο υπερψηφίστηκε στη Βουλή και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και από το ΛΑΟΣ. Γεγονός που δείχνει πως υπάρχει ευρύτατη συναίνεση στο πολιτικό σύστημα να στηριχθεί η διοχέτευση ρευστότητας στη αγορά που πλήττεται από τη πιστωτική ασφυξία, μιας και η πιστωτική επέκταση αυτό το χρόνο κινήθηκε κάτω από τα όρια του 4%».

Μάλιστα η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζήτησε από το ΕΒΕΑ, εν όψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στις 15 Απριλίου από τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, να αναλάβει την πρωτοβουλία να γίνει γνωστό το σχέδιο νόμου και οι διατάξεις του στα μέλη του ΕΒΕΑ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να επωφεληθούν από αυτές.

Στη συνέχεια, η κα Κατσέλη αναφέρθηκε στο δεύτερο νομοσχέδιο που συμβάλλει στην διοχέτευση ρευστότητας στη αγορά και που αφορά στη ρύθμιση των χρεών φυσικών προσώπων, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βολυή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επίσης, σε συνεργασία το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας πρόκειται να εξαγγείλουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης των εγγυήσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΕ.

Η δεύτερη προτεραιότητα του ΥΠΟΙΑΝ αφορά στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, με επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία και με τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών με δύο στόχους: την αναμόρφωση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, που ήταν ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και συγκεντρωτικές και την αλλαγή κατεύθυνσης του ίδιου του προγράμματος προς την στήριξη της πράσινης ανάπτυξης.

Σε σχέση με τις ιδιωτικές επενδύσεις η κα Κατσέλη τόνισε πως το Υπουργείου προχωράει μέσα στους δύο επόμενους μήνες του 2010 προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, κλείνει ο υφιστάμενος επενδυτικός νόμος στις 29 Ιανουαρίου 2010, ενώ ο νέος επενδυτικός νόμος θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα ισχύσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, αξιολογούνται τα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία έχουν υποβληθεί με τον υπάρχοντα επενδυτικό νόμο, έτσι ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σε στενή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προωθείται η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων προκειμένου μέσα στους επόμενους δύο μήνες να τεθεί σε διαβούλευση και να καταθέσει τις απόψεις του ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς εκεί βρίσκονται ουσιαστικά οι παθόντες που πληρώνουν το μεγάλο κόστος αυτής της γραφειοκρατικά δαπανηρής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο στήριξης των επενδύσεων, εντάσσεται και η άλλη μεγάλη πρωτοβουλία μας, η οποία φορά στο ελληνικό ταμείο ανάπτυξης, το οποίο κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και σε στενή συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με διεθνείς και με ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους ουσιαστικά θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από το εξωτερικό μέσω της έκδοσης ομολόγων και θα μπορεί να κατευθύνει αυτούς τους πόρους σε μακροπρόθεσμες επενδυτικές δραστηριότητες και συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα είτε στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης είτε στο χώρο σύνθετων και υψηλότερου ρίσκου επενδυτικών προγραμμάτων.

Τέλος, η τέταρτη μεγάλη προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αφορά στα ζητήματα λειτουργίας και διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των αγορών. Η κα Κατσέλη τόνισε πως δύο είναι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου: Από τη μια μεριά, η προώθηση δράσεων υγιούς ανταγωνισμού. Από την άλλη μεριά, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην έντονα καρτελοποιημένη ελληνική αγορά σε όλα τα επίπεδα προϊόντων. Όπως τόνισε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: "Αναβαθμίζουμε και αλλάζουμε το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είχε να αλλάξει από το 1977. Επομένως, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο, προωθώντας τις κοινοτικές λειτουργίες, ανοίγουμε τη συζήτηση και για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας και, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες εποπτείας της αγοράς, που και εκείνες είναι κατακερματισμένες και δε δρουν προληπτικά, αλλά κατασταλτικά, κυρωτικά και εκ των υστέρων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v