Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Ικανοποιητική πρόοδος για το μηχανισμό

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωζώνη-ΔΝΤ για το μηχανισμό στήριξης, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup. Πρόταση Κομισιόν για αναθεώρηση νομοθεσίας για ελλείμματα. Τι δηλώνουν O. Ρεν, Ζ. Τρισέ, Β. Σόιμπλε.

Eurogroup: Ικανοποιητική πρόοδος για το μηχανισμό
Την ετοιμότητα της ευρωζώνης σε σχέση με τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης επισήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ενημέρωσε τις 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης για τις τεχνικές και νομικές προετοιμασίες του μηχανισμού στήριξης και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρούν και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

"Πήραμε απόφαση για τον μηχανισμό σε σχέση με την Ελλάδα την προηγούμενη Κυριακή", σημείωσε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις κινήσεις των αγορών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι η επιστόλή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί αίτημα βοήθειας.

"Η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν αντανακλά την επιθυμία της Ελλάδας να σεβαστεί τις διαδικασίες του ΔΝΤ", ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφτασαν σε συμφωνία για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "οι Έλληνες θα τα καταφέρουν" και δεν θα προσφύγουν στον μηχανισμό βοήθειας της ευρωζώνης.


Κομισιόν: Πρόταση ενίσχυσης της νομοθεσίας για προϋπολογισμούς

Ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Όλι Ρεν, επανέλαβε την πιεστική ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών σε επίπεδο Ένωσης.

Ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κανόνες της Ε.Ε. για τους προϋπολογισμούς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν ενδέχεται να προτείνει νέα νομοθεσία.

Όπως τόνισε, τα πλάνα πολλών χωρών της ευρωζώνης για τη μείωση των ελλειμμάτων τους βασίζονται σε αισιόδοξα σενάρια, σημειώνοντας ότι τα προσχέδια εθνικών προϋπολογισμών των χωρών θα πρέπει να εξετάζονται και από την ευρωζώνη

Με τις προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της νομοθεσίας προϋπολογισμών των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησε και ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση της νομοθεσίας θα πρέπει να περιλαμβάνει και το θέμα των ελλειμμάτων. 


Τρισέ: Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις συζητήσεις για την Ελλάδα 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με την Ελλάδα και τον μηχανισμό στήριξης, τόνισε ο πρόεδρός της, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. 

Ο κ. Τρισέ επιβεβαίωσε ότι στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα βρίσκονται στην Αθήνα τη Δευτέρα, μαζί με κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Κομισιόν. 

Παράλληλα, συμφώνησε με την Κομισιόν και τον κ. Γιούνκερ για την ανάγκη ενίσχυσης της κοινοτικής νομοθεσίας στο θέμα των προϋπολογισμών των χωρών-μελών, δηλώνοντας έτοιμος να συμμετάσχει "ενεργά" στις σχετικές συζητήσεις. 
    

"Καμπανάκι" για Πορτογαλία

Το ζήτημα της Πορτογαλίας συζητήθηκε στο Eurogroup, με τον επίτροπο κ. Ρεν να επισημαίνει ότι βλέπει βραχυπρόθεσμα ρίσκα στην Πορτογαλία, σημειώνοντας ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Το πρόγραμμα σταθερότητα της χώρας είναι αισιόδοξο, πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Πορτογαλία συμπεριφέρεται υπεύθυνα και πως είναι σε σωστό δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v