Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση επιστημονικών φορέων στις 17/1

Με βασικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη και κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους», δεκάδες επιστημονικοί φορείς της χώρας, διοργανώνουν στις 17 Ιανουαρίου εκδήλωση στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ».

Εκδήλωση επιστημονικών φορέων στις 17/1
Με βασικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη και κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους», δεκάδες επιστημονικοί φορείς της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση του ρόλου των επιστημόνων, διοργανώνουν στις 17 Ιανουαρίου (ώρα 6 μ.μ.) μεγάλη εκδήλωση στο θέατρο «ΑΚΡΟΠΟΛ» (Ιπποκράτους 9-10).

Οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, υψώνουν από κοινού φωνή αγωνίας για την επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον όλων σχεδόν των κοινωνικών στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων.

Στην απόφαση, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, οδηγήθηκαν μετά την διαπίστωση ότι «παραιτηθήκαμε “αμετάκλητα και άνευ όρων”, από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας», αλλά και την ανάγκη να διαδηλώσουν προς κάθε κατεύθυνση πως «η Εθνική Κυριαρχία ούτε μεταβιβάζεται ούτε εκχωρείται, ανήκει διαχρονικά στον λαό της» και να επισημάνουν ότι «δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες μας, εναντιωνόμαστε στην ισοπέδωση, διεκδικούμε την πνευματική αναγέννηση και ένα νέο αξιακό κώδικα».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, σε κάλεσμα προς τους μηχανικούς για μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι αυτή την περίοδο και με την συγκεκριμένη πολιτική «επιχειρείται η σπίλωση και η κοινωνική απαξία των επιστημόνων, όλων των ειδικοτήτων και προωθείται η ισοπεδωτική αντίληψη των συμφερόντων των “συντεχνιών”. Μέσα από αυτή την αντίληψη και με μονοδιάστατη πλέον πολιτική την είσπραξη περισσότερων φόρων και τη μείωση των αμοιβών, δίχως ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής ή – έστω – πρόβλεψης των συνεπειών των πράξεών τους, επιχειρούν μια δραστική υποτίμηση της ελληνικής αγοράς, ταυτόχρονα και υποτίμησης της νοημοσύνης του λαού μας». Για να προσθέσει: «Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν κάθε ευθύνη, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να αγωνιστούν και να αντισταθούν σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο, ώστε να εμποδίσουν την εκποίηση ζωτικών και παραγωγικών τομέων της χώρας και εντέλει την ισοπέδωση των εποπτικών και ελεγκτικών θεσμών και μηχανισμών της πολιτείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρης Παξινός υπογραμμίζει ότι «ζούμε σε μια εποχή που το ένα ηλεκτροσόκ διαδέχεται το άλλο. Οι περιστάσεις απαιτούν ενότητα, αδελφότητα και σκληρό αγώνα. Η αξιοπρέπειά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το βέβαιο είναι ότι στη νέα πραγματικότητα θα αντιδράσουμε».

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, προετοιμάζει σειρά και άλλων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή και τη συμβολή γνωστών και καταξιωμένων προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και με προσωπικότητες άγνωστες στο ευρύ κοινό, οι οποίες έχουν να επιδείξουν διακεκριμένο έργο.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να καταστεί φανερή στο ευρύτερο κοινό η υψηλή αίσθηση ευθύνης και η προσφορά του επιστημονικού δυναμικού τόσο στη χώρα, όσο και σε διεθνές επίπεδο, ταυτόχρονα να δοθεί απάντηση στην συντονισμένη επίθεση η οποία εκπορεύεται από συγκεκριμένα κέντρα το τελευταίο διάστημα, τα οποία ως στόχο έχουν την αμφισβήτηση και ισοπέδωση του ρόλου, του έργου και της προσφοράς των Ελλήνων επιστημόνων, με την απόπειρα να εμφανιστούν αυτοί ως αδίστακτοι κερδοσκόποι σε βάρος του λαού, παρασιωπώντας ότι κι αυτοί ανήκουν στους μη προνομιούχους.

Στην κατεύθυνση αυτή συμπίπτουν απολύτως οι απόψεις του ΤΕΕ και των άλλων επιστημονικών φορέων, με την διαπίστωση του Μίκη Θεοδωράκη – αλλά και κάθε σκεπτόμενου Έλληνα πολίτη – ότι για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, είναι ανάγκη να καθιερωθεί ένας νέος αξιακός κοινωνικός κώδικας και σ’ αυτόν έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v