Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Κατάρρευση τιμών στην Πελοπόννησο

Η μεγάλη πτώση τιμών, ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα και γραφεία) και στα οικόπεδα, αποτυπώνεται στα στοιχεία του δικτύου μεσιτών της E-Real Estates για την αγορά της Πελοποννήσου.

Ακίνητα: Κατάρρευση τιμών στην Πελοπόννησο
Η μεγάλη πτώση τιμών, ειδικά στους επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα και γραφεία) και στα οικόπεδα, αποτυπώνεται στα στοιχεία του δικτύου μεσιτών της E-Real Estates για την αγορά της Πελοποννήσου.

Οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από το 40%, ειδικά στις ακριβότερες πόλεις της περιοχής όπως η Πάτρα και το Ναύπλιο, ενώ κινούνται κοντά στο 30% σε πρωτεύουσες όπως ο Πύργος και η Σπάρτη.

Στη Πάτρα, για παράδειγμα, για την αγορά διαμερίσματος το 2008 κάποιος έπρεπε να πληρώσει μέχρι και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τώρα η υψηλότερη τιμή βρίσκεται στα 1.800 ευρώ και η χαμηλότερη στα 1.300 ευρώ. Στην Καλαμάτα, οι τιμές έφταναν μέχρι και τα 1.900 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα υποχωρούν κοντά στα 1.500.

Η σχετική ανθεκτικότητα που δείχνουν οι τιμές στα διαμερίσματα (στην πραγματικότητα, οι πιέσεις είναι μεγαλύτερες, αλλά οι συναλλαγές είναι πλέον ελάχιστες) κρύβει την τεράστια βουτιά στις τιμές των οικοπέδων. Το 2008 για να αγοράσεις οικόπεδο ενός στρέμματος (εντός σχεδίου) στην Κόρινθο έπρεπε να δαπανήσεις περί τα 900.000 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή υποχωρεί στα 400.000 ευρώ.

Στη Σπάρτη οι τιμές ξεκινούσαν από τα 30.000 ευρώ το στρέμμα και τώρα έχουν πέσει στις 15.000 ευρώ. Ένα κατάστημα στο Ναύπλιο αγοράζονταν με 2.500-7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά σήμερα οι τιμές ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ.

Όλοι οι μεσίτες της περιοχής θεωρούν πως οι τιμές στα αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, γραφεία κ.λπ.) θα σταθεροποιηθούν στην περίπτωση που «αναστηθεί» ο τραπεζικός τομέας, εξέλιξη που προς το παρόν φαντάζει μακρινή. Οι ίδιοι μάλιστα βλέπουν αναθέρμανση της αγοράς, σε μια περίοδο όπου αυξάνονται οι φόροι επί των ακινήτων.

«Η κτηματαγορά στην περιοχή του Ναυπλίου χαρακτηρίζεται από έντονη προσφορά», λέει ο Αναστ. Ηλιάδης, υπεύθυνος του γραφείου Ναυπλίου της E-Real Estates. Ο ίδιος προσθέτει πως οι τιμές πώλησης πολλές φορές υποχωρούν κάτω του 50% και κάποιες αγορές επιτυγχάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Το τελευταίο δίμηνο υπήρξε έντονη διερεύνηση και από επισκέπτες από το εξωτερικό χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα», λέει ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος προβλέπει περαιτέρω πτώση τιμών. «Η ζήτηση στην Αργολίδα έχει πέσει πάνω από 50%», λέει ο υπεύθυνος του γραφείου Άργους Γ. Μαραγκός. 

Ο Παν. Καλομοίρης, υπεύθυνος του γραφείου Σπάρτης της E-Real Estates, από την πλευρά του, επισημαίνει: «Η περιοχή του Νομού Λακωνίας παρέχει τη δυνατότητα σημαντικών επενδύσεων στους τομείς της ενέργειας (Α.Π.Ε.), καθώς και σε τουριστικές επενδύσεις και παραθεριστικές κατοικίες. Έχουν γίνει ελάχιστες από αυτές σε σχέση με την έκταση του νομού και παραμένουν ανεκμετάλλευτα πολύ σημαντικά τουριστικά σημεία του».

Ο κ. Καλομοίρης λέει πως «ακίνητα ειδικών κατηγοριών, όπως παραθαλάσσια οικόπεδα και παραθεριστικές κατοικίες, έχουν σημειώσει κάθετη πτώση τιμών έως και 50% από το 2010 έως σήμερα» και εκτιμά πως η αγορά ακινήτων θα παραμείνει σε στασιμότητα όλο το 2012. Ο ίδιος περιμένει «άνοδο της ζήτησης στα τουριστικά ακίνητα από ξένους επενδυτές από το 2013 και πολύ μεγάλη άνοδο στα αγροτεμάχια που προορίζονται για γεωργικές καλλιέργειες».

«Ο κόσμος προτιμάει να νοικιάσει παρά να αγοράσει», λέει ο Μιχ. Καρανικόλας, υπεύθυνος του γραφείου της E-Real Estates στην Κόρινθο. Η Κόρινθος, λόγω της θέσης της κοντά στην Αθήνα και της λειτουργίας του προαστιακού, προσφέρεται για μόνιμη εγκατάσταση, για κατοικίες και για βιομηχανική χρήση. «Τον τελευταίο καιρό όμως, εξαιτίας της κρίσης, βλέπουμε μεγάλη μείωση στην αγορά κατοικιών και αύξηση στην πώληση. Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα γιατί οι τιμές δεν έχουν πέσει αρκετά ώστε να έχουμε ευκαιρίες. Η πτώση είναι γύρω στο 25% - 30%, αλλά δεν είναι ικανή να ζεσταθεί η αγορά», καταλήγει. 

Ο Ηλίας Κοπίτας, περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου της E-Real Estates σημειώνει: «Η παραθαλάσσια και η ορεινή πλευρά της Αρκαδίας παρουσιάζουν πλέον πολύ μικρό ενδιαφέρον για επενδύσεις, παρόλο που τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα». «Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την Τρίπολη, η κρίση έχει επηρεάσει πτωτικά την κτηματαγορά, με αποτέλεσμα το μικρό ενδιαφέρον που υπάρχει να εστιάζεται στα μικρά και παλιά ακίνητα». Ο κ. Κοπίτας πιστεύει πως οι όποιες ευκαιρίες στα ακίνητα επικεντρώνονται στην πράσινη ενέργεια και στην αγορά αγροτεμαχίων.

«Η κτηματαγορά στον νομό Ηλείας διανύει την πιο πτωτική περίοδο των τελευταίων ετών», λέει η κ. Άννα Αθανασοπούλου από το γραφείο της E-Real Estates στην Αμαλιάδα. «Στην Αιγιαλεία, η κτηματαγορά χαρακτηρίζεται από ύφεση της τάξεως του 40% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται πλέον σε μικρά αγροτεμάχια και στην απόκτηση μικρής έκτασης γης ως επένδυση», υποστηρίζει ο Γ. Φιλιππόπουλος, υπεύθυνος του γραφείου Αιγίου της E-Real Estates. Ο ίδιος αισιοδοξεί πως «στο κοντινό μέλλον θα τονωθεί η αγορά ακινήτων λόγω της κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου και της Ολυμπίας Οδού, που θα κάνει την Αιγιαλεία πιο γρήγορα προσβάσιμη στην Αθήνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v