Προαστιακός: Ξεκίνησε η νέα γραμμή Αθήνα-Κόρινθος

Το πρώτο πλήρες δρομολόγιο της χρήσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον σταθμό της Νερατζιώτισσας στην Κόρινθο. Η νέα γραμμή Αθήνα-Κόρινθος είναι συνολικού μήκους 88 χιλιομέτρων και το εισιτήριο ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Προαστιακός: Ξεκίνησε η νέα γραμμή Αθήνα-Κόρινθος
Το πρώτο πλήρες δρομολόγιο της χρήσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον σταθμό της Νερατζιώτισσας στην Κόρινθο.

Ανάμεσα στους πρώτους επιβάτες του δρομολογίου ήταν και ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης.

Τα δρομολόγια του Προαστιακού Αθήνα-Κόρινθος, Κόρινθος-Αεροδρόμιο και αντίστροφα ξεκινούν αύριο.

Η νέα γραμμή Αθήνα-Κόρινθος είναι συνολικού μήκους 88 χιλιομέτρων, με δυνατότητα ανάπτυξης μέγιστης ταχύτητας 200 χλμ./ώρα στο τμήμα Θριάσιο-Κόρινθος.

Συγκεκριμένα, μεταξύ Άνω Λιοσίων-Κορίνθου υπάρχει διπλή γραμμή κανονικού εύρους, ενώ μεταξύ Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ) - Άνω Λιοσίων ολοκληρώνεται τετραπλή γραμμή. Ανάλογα με τη χρήση τροχαίου υλικού, η μέγιστη ταχύτητα δρομολογίου θα κυμαίνεται μεταξύ 115-130 χλμ./ώρα.

Η κατασκευή της νέας γραμμής ΣΚΑ-Κόρινθος άρχισε να υλοποιείται το 1996 από τον ΟΣΕ. Από το 1999 την ευθύνη κατασκευής της γραμμής, κόστους περίπου 475 εκατ. ευρώ, έχει η θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ, ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.

-Το τιμολόγιο στη νέα γραμμή καθορίζεται ως εξής:

* Αθήνα–Κόρινθος και αντίστροφα: 6 ευρώ

* Αεροδρόμιο-Κόρινθος και αντίστροφα: 8 ευρώ

Στη γραμμή αυτή ισχύουν οι σχετικές εκπτώσεις για τους συχνούς χρήστες, για oικογένειες, για τα εισιτήρια με επιστροφή κ.ά.

Με την έναρξη των δρομολογίων θα λειτουργούν οι σταθμοί στη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα, στην Κινέττα και στους Άγιους Θεοδώρους.

Ο τερματικός σταθμός της γραμμής θα είναι ο νέος σταθμός της Κορίνθου, ο οποίος είναι κομβικός και για τις μετακινήσεις προς Πελοπόννησο.

Οι σταθμοί της γραμμής στα Άνω Λιόσια, το Θριάσιο, τη Μαγούλα και το Ζεφύρι είναι υπό κατασκευή και προβλέπεται να παραδοθούν την άνοιξη του 2006, ενώ η παράδοση του ολοκληρωμένου σταθμού των Μεγάρων θα γίνει πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς.

Προβλέπεται κατ’ αρχήν να εκτελείται καθημερινά ένα δρομολόγιο ανά ώρα (Αθήνα Σταθμός Λαρίσης - Κόρινθος, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών–Κόρινθος και αντίστροφα). Τα δρομολόγια γίνονται με ντιζελοκίνητους συρμούς σύγχρονης τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους και άνετους για τους επιβάτες (Railbus και Desiro Classic).

Τις ώρες αιχμής, βάσει της επιβατικής ζήτησης, τα δρομολόγια θα διαμορφώνονται με ευελιξία, προκειμένου να εξυπηρετούνται επαρκώς οι χρήστες του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Ο χρόνος διαδρομής μεταξύ Σταθμού Νερατζιώτισσας-Κορίνθου είναι 59 λεπτά και Αεροδρόμιο-Κόρινθος 1 ώρα και 25 λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση των έργων της ηλεκτροκίνησης ο χρόνος διαδρομής θα επισπευθεί τουλάχιστον κατά 15 λεπτά σε κάθε διαδρομή.

Όλοι οι σταθμοί της γραμμής είναι ήδη προσβάσιμοι από το χωροθετημένο νέο οδικό δίκτυο, στο πλαίσιο της βέλτιστης οδικής εξυπηρέτησης των σταθμών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη συνεννοήσεις με τις δημοτικές αρχές των περιοχών της γραμμής, ώστε να υπάρχουν τοπικές τροφοδοτικές συγκοινωνιακές γραμμές.

Όλοι οι σταθμοί της γραμμής διαθέτουν χώρους στάθμευσης για επαρκή αριθμό ΙΧ αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, λεωφορείων και ταξί.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χώρος στάθμευσης στον τερματικό σταθμό της Κορίνθου έχει χωρητικότητα πλέον των 500 θέσεων στάθμευσης για όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΜΕ, όσον αφορά στην επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Κόρινθο παρέχεται η δυνατότητα ταχύτατης, άνετης και ασφαλούς σύνδεσης των πολιτών των περιοχών της Δυτικής Αττικής και της Πελοποννήσου με το κέντρο της Αθήνας και το Διεθνές Αεροδρόμιο, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας για την εξυπηρέτηση και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής της ελληνικής περιφέρειας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης:

”Πραγματοποιήσαμε σήμερα με επιτυχία το πρώτο πλήρες δρομολόγιο του Προαστιακού από την Αθήνα στην Κόρινθο με τους ενδιάμεσους σταθμούς.



Η λειτουργία του Προαστιακού που συνδέει την Κόρινθο με την Αθήνα αλλά και το αεροδρόμιο ξεκινά αύριο. Προκειμένου μάλιστα να γίνουν γνωστά τα πλεονεκτήματα του στο κοινό της ευρύτερης περιοχής, οι μετακινήσεις στο νέο δίκτυο Κορίνθου - Αθηνών - Αεροδρομίου θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μια βδομάδα.

Στην επόμενη φάση κατασκευάζονται οι γραμμές και οι σταθμοί του νέου δικτύου που θα συνδέουν τον Προαστιακό με τη Θήβα, τη Χαλκίδα και το Κιάτο. Παράλληλα ολοκληρώνεται και η ηλεκτροκίνηση του συνόλου του δικτύου, έτσι ώστε το πλήρες και σύγχρονο δίκτυο να εξυπηρετεί πλέον την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου και των ομόρων νομών.

Ο Προαστιακός αποτελεί πλέον ένα μεγάλο έργο με σύγχρονα τρένα υψηλών ταχυτήτων που εξασφαλίζει γρήγορες μετακινήσεις, τόνισε ο υπουργός.

Όλα αυτά τα έργα αλλάζουν καθημερινά την όψη της Αθήνας και την αναγορεύουν πλέον σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπου οι μεταφορές παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Το δίκτυο όλων των δημόσιων συγκοινωνιών αναβαθμίζεται, με άμεση συνέπεια την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Πρόσθετα, ο Προαστιακός παρέχει μια νέα δυνατότητα για την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την αναβάθμιση και ανάδειξη του ρόλου του δικτύου μεταφορών σε όλη την Ελλάδα”, κατέληξε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v