Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγικό ελιγμό ετοιμάζει η ΔΕΗ

Κίνηση αναδίπλωσης από τη ΔΕΗ που στρέφει πλέον τη συνεργασία με RWE στο φυσικό αέριο. Την Τρίτη στο Δ.Σ. το αναθεωρημένο μνημόνιο με τη γερμανική εταιρία. Ποιοι ιδιώτες παίρνουν άδεια για λιθάνθρακα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Στρατηγικό ελιγμό ετοιμάζει η ΔΕΗ
Υπό το βάρος των αντιδράσεων της αγοράς, των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αλλά και των τοπικών κοινωνιών, η διοίκηση της ΔΕΗ αναδιπλώνεται πλήρως σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδιωκόμενη συνεργασία με την RWE για τη δημιουργία δύο λιθανθρακικών μονάδων.

Χωρίς να απεμπολεί πλήρως τη συνεργασία αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του euro2day.gr, προσανατολίζεται να την αναπτύξει σε άλλον τομέα, πιθανόν του φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή έχει προγραμματίσει την ένταξη στο Σύστημα δύο λιθανθρακικών μονάδων, τις οποίες θα δημιουργήσει σε συνεργασία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη Λάρκο και για τις οποίες έχει καταθέσει ήδη αιτήσεις στη ΡΑΕ.

Με τις μονάδες αυτές ουσιαστικά η ΔΕΗ επιδιώκει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην ενεργειακή αγορά, πέραν του νομοθετημένου ορίου των 2.400 MW που αφορούν σε αντικαταστάσεις παλαιών μονάδων.

Έτσι η ΔΕΗ, εκτός από τα 2.400 MW, σχεδιάζει να προσθέσει νέα ισχύ στο «χαρτοφυλάκιο» της τάξεως περίπου των 800 MW.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει αντίρρηση για τις προθέσεις της ΔΕΗ να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη δεσπόζουσα θέση της.

Σε μια αγορά όπου ζητούμενο παραμένει ακόμη η πλήρης απελευθέρωση, άλλοι τέσσερις ιδιώτες παίκτες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν λιθανθρακικές μονάδες, οι δύο εκ των οποίων έχουν εξασφαλίσει ήδη θετική γνωμοδότηση από τη ΡΑΕ.

Πρόκειται για την Endesa Hellas και τη μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και για την Ήρων Θερμοηλεκτρική, του ομίλου της Τέρνα, για μονάδα στο Μαντούδι.
 
Αντίθετα, σε εκκρεμότητα παραμένει η εξέταση των αιτήσεων της Edison Hellas για εργοστάσιο στο Πλατυγιάλι Αστακού και οι δύο αιτήσεις της ΔΕΗ, η μία για το Αλιβέρι με την ΑΓΕΤ Ηρακλής και η δεύτερη στη Λάρυμνα με τη Λάρκο.

Με βάση τον Ν. 2773, άρθρο 19, παράγραφος Ζ, η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει παραγωγή έως 1.600 MW, μετά την αντικατάσταση παλαιών και χαμηλής απόδοσης μονάδων.

Ωστόσο, με τον Ν. 3587/2005 προστέθηκαν άλλα 800 MW, ώστε η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ να καλύψει τα 2.400 MW από τις αντικαταστάσεις. Εντούτοις πουθενά δεν προβλέπεται ούτε είναι καταγεγραμμένο νομοθετικά ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να προσθέσει και νέα ισχύ πέραν των 2.400 MW.

Αρμόδιοι κύκλοι του ΥΠΑΝ που μίλησαν στο euro2day.gr επισήμαναν ότι πέρα από το πλαφονάρισμα που ορίζει ο νόμος για τα 2.400 MW από αντικαταστάσεις μονάδων, δεν υφίσταται τυπικά καμία νομοθετική απαγόρευση για την ενίσχυση της ΔΕΗ με νέα ισχύ. Βέβαια, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «η επιπλέον ισχύς είναι θέμα αδειοδοτήσεων και του κράτους».

Με βάση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ, υπό αντικατάσταση είναι οι παρακάτω μονάδες:

Πτολεμαΐδας Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ισχύος 320 MW, Πτολεμαΐδας IV, 300 MW, Μεγαλόπολης Ι, ΙΙ, 250 MW, ΛΙΠΤΟΛ Ι, ΙΙ, 43 MW, Λαυρίου ΙΙΙ, 180 MW, Αγίου Γεωργίου VIII, 160 MW, Αγίου Γεωργίου IX, 200 MW, Λαυρίου I, II, 450 MW, Αλιβερίου III, IV, 300 MW και στις Κυκλάδες 200 MW.

Οι θερμοηλεκτρικές μονάδες τις οποίες σχεδιάζει η ΔΕΗ να εντάξει στο σύστημα είναι οι ακόλουθες:

Αλιβέρι V, 417 MW, με φυσικό αέριο, το 2010, Μεγαλόπολη V, 800 MW, με φυσικό αέριο, το 2011, Μελίτη Φλώρινας ΙΙ, 450 MW, με λιγνίτη, το 2013, Πτολεμαΐδα V, 450 MW, με λιγνίτη, το 2013, Αλιβέρι VI, 800 MW, λιθανθρακική, το 2013 και Λάρυμνα, 800 MW, λιθανθρακική, το 2014.

Για την κατασκευή των δύο τελευταίων θα δημιουργηθούν κοινοπραξίες με την ΑΓΕΤ Ηρακλής και τη Λάρκο αντίστοιχα, οι οποίες σχεδιάζεται να έχουν μειοψηφική συμμετοχή, έως 200 MW η κάθε μία.

Από τις ιδιωτικές λιθανθρακικές μονάδες, η μονάδα της Endesa Hellas στον Άγιο Νικόλαο θα είναι ισχύος 600 MW και μετά τη θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ έχουν δρομολογηθεί και οι υπόλοιπες διαδικασίες αδειοδότησης, της Ήρων Θερμοηλεκτρική στο Μαντούδι,  ισχύος 460 MW, ενώ επίσης «τρέχουν» τώρα και οι υπόλοιπες διαδικασίες αδειοδότησης μετά το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι επενδύσεις της Edison Hellas για μονάδα ισχύος 600 MW στον Αστακό, καθώς και οι δύο αιτήσεις της ΔΕΗ για το Αλιβέρι και τη Λάρυμνα.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη, 22 Απριλίου, θα συζητηθεί στο Δ.Σ. το αναμορφωμένο μνημόνιο με RWE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v