Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΕΧ: Νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας

Οι πρώτες προσπάθειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα προέρχονται από τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Οι δύο σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ είναι στην τελική φάση αξιολόγησης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΤΕΧ: Νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας
Οι πρώτες προσπάθειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα προέρχονται από τον όμιλο της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Οι δύο σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ βρίσκονται στην τελική φάση αξιολόγησης και προβλέπεται να συζητηθούν στην ολομέλεια της ρυθμιστικής αρχής μέχρι τα τέλη του μηνός.

Συγκεκριμένα, η Ηλέκτωρ, εταιρία του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής, και η χαρτοποιία ΜΕΛ σύστησαν την εταιρία ΕΝΕΡΜΕΛ, με ποσοστά συμμετοχής 92% και 8% αντίστοιχα, η οποία προτίθεται να δημιουργήσει μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Σίνδου, ισχύος 21,44 MW.

Η μονάδα θα έχει ως πρώτη ύλη απορρίμματα της ΜΕΛ, καθώς και γεωργικά υπολείμματα. Η ηλεκτρική ενέργεια θα εγχύεται στο σύστημα, ενώ η θερμική θα απορροφάται από τη ΜΕΛ. Η αίτηση που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2007 βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης.

Η δεύτερη αίτηση προέρχεται από την εταιτία Ηλέκτωρ για μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ισχύος 39,58 MW που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί δίπλα στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του δήμου Θηβαίων.

Θα αξιοποιεί δευτερογενή καύσιμα από μονάδες επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων, σε πρώτη φάση, από τη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης στα Λιόσια και σε δευτερευόντως από ανάλογες μονάδες που θα γίνουν στη Βοιωτία και στην Εύβοια.

Επίσης, θα αξιοποιεί και γεωργικά υπολείμματα. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο σύστημα, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού θα πηγαίνει η θερμική.

Μια πιθανή προοπτική είναι σε μονάδες της ευρύτερης περιοχής. Η αίτηση αυτή υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2007.

Να σημειωθεί ότι είναι οι μοναδικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον στη ΡΑΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αξιοποίηση απορριμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v