Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚΕ: Ξενοδόχος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου

Πώς η μετοχή της ΓΕΚΕ διαπραγματεύεται με διψήφια μερισματική απόδοση και κάτω από τη λογιστική αξία της. Πόσο απέδωσε η εκμετάλλευση των διαθεσίμων την τελευταία εξαετία. Ποιες οι επόμενες κινήσεις.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΓΕΚΕ: Ξενοδόχος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου
**Αναλυτικός πίνακας με τον απολογισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων της ΓΕΚΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Πώς η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με διψήφια μερισματική απόδοση και κάτω από τη λογιστική αξία της. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της εισηγμένης και τι απαντά στο ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου.

Πρόκειται για σπάνια περίπτωση ξενοδοχειακής μονάδας. Πολλές κλίνες, πληρότητα άνω του 90%, μηδενικά δάνεια και πρωτόγνωρα περιθώρια κέρδους για τον κλάδο.

Από μετοχικής πλευράς παρουσιάζει ασήμαντη εμπορευσιμότητα αλλά αξιοσημείωτη σταθερότητα στο ταμπλό, μερισματική απόδοση άνω του 10% (μέρισμα 80 λεπτών ανά μετοχή) και αποτίμηση χαμηλότερη της λογιστικής αξίας (ίδια κεφάλαια 68,34 εκατ. ευρώ στις 31/3/2008).

Αν κάποιος νομίζει ότι η ΓΕΚΕ είναι απλώς το γνωστό ξενοδοχείο President επί της Λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα, σίγουρα γνωρίζει μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας. Και αυτό γιατί στις 31/12/2007 η εταιρεία διέθετε ταμείο 18,1 εκατ. ευρώ!

Αν τώρα από αυτά αφαιρεθούν τα ποσά που θα δοθούν για φόρους και μερίσματα, τότε προκύπτει ότι τα μέσα διαθέσιμα της εισηγμένης ανέρχονται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, όσο περίπου είναι το ελάχιστο όριο μίας εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου!

Τα κεφάλαια αυτά, λοιπόν, η ΓΕΚΕ τα διαχειρίζεται σε διάφορες κατά καιρούς μορφές επενδύσεων (όχι μετοχές) με κυριότερη τοποθέτηση την αγορά συναλλάγματος.

Οι εκάστοτε αποδόσεις του χαρτοφυλακίου επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της εισηγμένης. Το 2007, για παράδειγμα, όταν τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 7 εκατ. ευρώ, τα 2,92 εκατ. προήλθαν από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

Βέβαια, οι τοποθετήσεις αυτές δεν είναι πάντοτε κερδοφόρες. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2002 - 2007 προέκυψε αθροιστικό κέρδος 4,22 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατά τις χρήσεις 2003 και 2006 η ΓΕΚΕ υποχρεώθηκε σε απώλειες 1,2 και 1,8 εκατ. ευρώ.

Η φετινή πορεία και οι προοπτικές

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο το ξενοδοχείο κινήθηκε ακόμη καλύτερα από πέρυσι όσον αφορά στον αριθμό των κρατήσεων. Αντίθετα, οι αποδόσεις χαρτοφυλακίου δεν βοήθησαν (έσοδα 352 χιλ. ευρώ, έναντι 1,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), με αποτέλεσμα τα κέρδη να υποχωρήσουν 41%, από τα 2,34 εκατ. ευρώ στο 1,37 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΚΕ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά παρά τη γενικότερη αβεβαιότητα της αγοράς, καθώς φαίνεται να αποδίδουν κάποιες κινήσεις που έγιναν και γίνονται για αποδοτικότερη εκμετάλλευση συγκεκριμένων χώρων του ξενοδοχείου.

Στην εύλογη ερώτηση που θέσαμε στη διοίκηση για το αν θα πρέπει να περιμένουμε κάποια επιστροφή κεφαλαίου πήραμε την εξής απάντηση: «Προχωρήσαμε σε επιστροφή κεφαλαίου πριν από μερικά χρόνια. Τώρα δεν μελετούμε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο».

Και σε ό,τι αφορά μια πιθανή εξαγορά ή επέκταση αναφέρθηκε: «Δεν ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε κάποια άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, αλλά θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμη καλύτερα την υπάρχουσα».

Πόσο ισχυρό growth όμως μπορεί να έχει μια ξενοδοχειακή μονάδα που ήδη λειτουργεί με τόσο μεγάλη πληρότητα και επιτυγχάνει τόσο υψηλά περιθώρια κέρδους, ήταν η επόμενη ερώτησή μας.

Η διοίκηση της ΓΕΚΕ πιστεύει ότι υπάρχουν περιθώρια για αξιοσημείωτη ανάπτυξη. «Προχωρούμε σε επιμέρους ανακαινίσεις και λοιπές βελτιώσεις, οι οποίες επιδρούν θετικά στα έσοδα, όπως επίσης θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας προσφέροντας κάποιες νέες υπηρεσίες».

Μεγάλες επενδύσεις βέβαια δεν αναμένεται να υλοποιηθούν στο ξενοδοχείο στο ορατό μέλλον.

Κάτι τέτοιο, άλλωστε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να γίνει τουλάχιστον μέχρι και το 2009, γιατί ο νόμος περί κινήτρων απαγορεύει τις επιδοτήσεις αν δεν έχει παρέλθει περίοδος πέντε ετών από την προηγούμενη ανακαίνιση. Και η τελευταία μεγάλη ανακαίνιση υλοποιήθηκε το 1994... 

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 534 της εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 13/ - 17/6/2008.

**Αναλυτικός πίνακας με τον απολογισμό των επενδυτικών δραστηριοτήτων της ΓΕΚΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v