Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόκας: Αρνητική υποδοχή στη δημόσια πρόταση

Αρνητικές οι πρώτες αντιδράσεις ξένων και εγχώριων στη δημόσια πρόταση. Φθηνή η τιμή. Τα επιχειρήματα και οι... αιτιάσεις των αναλυτών.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Ρόκας: Αρνητική υποδοχή στη δημόσια πρόταση
Αρνητικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις από ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια για την τιμή της δημόσιας προσφοράς της Iberdrola για τις κοινές (16 ευρώ) και τις προνομιούχες μετοχές (11 ευρώ) της Ρόκας.

Εγχώριοι διαχειριστές με θέση στη μετοχή της Ρόκας εμφανίζονται κατ' αρχάς αρνητικοί στο ενδεχόμενο να αποδεχτούν τη δημόσια προσφορά της Iberdrola, αφενός λόγω των προοπτικών απόδοσης του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων της εταιρίας και αφετέρου λόγω της προηγούμενης μεγάλης πτώσης της μετοχής .

To 2007 αποτέλεσε χρήση αναδιάρθρωσης της Ρόκας μετά την ανάληψη της διοίκησης από τους Ισπανούς και ως εκ τούτου επιβαρύνθηκε και από τα σχετικά κόστη (αλλαγή και αποζημιώσεις management, πρόβλεψη υποτίμησης επί κόστους παραγωγής και άλλα κόστη αναδιάρθρωσης). Επιπλέον, υπήρξαν έκτακτοι παράγοντες όπως το γραφειοκρατικό μπλόκο στην έναρξη λειτουργίας του πάρκου της Γάντζας, ισχύος 44 MW, του οποίου η κατασκευή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Το σύνολο σχεδόν του κόστους επένδυσης και εγκατάστασης του παραπάνω πάρκου έχει αναληφθεί από την εισηγμένη και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την εκδίκαση προσφυγής. Αν όλα πάνε καλά, το πάρκο θα λειτουργήσει στις αρχές της επόμενης χρήσης.

Πέρυσι, οι καθαρές ταμειακές ροές του ομίλου Ρόκα διαμορφώθηκαν στα 12 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006 ανέρχονταν μόλις στο 0,4 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές διπλασιάστηκαν ανερχόμενες στα 31,1 εκατ. ευρώ από 14,5 εκατ. ευρώ το 2006, παρά τα μειωμένα κέρδη προ φόρων (12,75 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2006 (20,9 εκατ. ευρώ).

Η παραπάνω βελτίωση εμφανίστηκε από τη μείωση κατά 20,6 εκατ. ευρώ των απαιτήσεων από πελάτες, ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν ελάχιστα όπως και οι τόκοι και οι αποσβέσεις . Έτσι, παρά τις μεγάλες αγορές ενσώματων παγίων ύψους 33,7 εκατ. ευρώ, η Ρόκας πέτυχε να μειώσει τον δανεισμό της.

Το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης επιβαρύνθηκε επιπλέον από τις καιρικές συνθήκες (χαμηλότερη ένταση ανέμων), ενώ αντίθετα η κατάσταση αναμένεται να έχει βελτιωθεί σύμφωνα με αναλυτές ήδη από το β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Τέλος, η Ρόκας διαθέτει άδειες ισχύος 488 MW. Στην Κύπρο, από τα 179 MW περίπου τα μισά βρίσκονται σε φάση εγκατάστασης (φάση Α), η οποία αφορά στην κατασκευή των δικτύων διασύνδεσης. Παράλληλα, σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται ακόμη 90 MW μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Ο δεύτερος λόγος της αρνητικής αντίδρασης εγχώριων και ξένων διαχειριστών αφορά στην ίδια την τιμή. Η μετοχή της Ρόκας από τα 19,18 ευρώ στις 2 Ιανουαρίου προσγειώθηκε στα 10,08 ευρώ στις 20/3/08, σημειώνοντας κάμψη της τάξης του 45,95%. Στην περιοχή μάλιστα των 10 και 10,50 ευρώ έκανε αξιοσημείωτους για τη συνήθη συναλλακτική της δραστηριότητα όγκους, οι οποίοι και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της μέσης σταθμισμένης με όγκο τιμής τριμήνου και εξαμήνου σε χαμηλά επίπεδα.

Τα περισσότερα όμως ξένα και εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι τοποθετημένα στη μετοχή εδώ και χρόνια, διαθέτοντας μακροπρόθεσμου ορίζοντα θέσεις και σε τιμές κτήσης σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες των 16 ευρώ για τις κοινές μετοχές.

Άλλωστε, από τα τέλη του 2006 όταν διενεργήθηκαν πακέτα που αντιστοιχούσαν περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Ρόκας (είχε πουλήσει τα εναπομείναντα ποσοστά της η οικογένεια Ρόκα) και για το μεγαλύτερο διάστημα του 2007 η τιμή της μετοχής διαπραγματευόταν σταθερά πάνω από τα 20 - 21 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v