Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική συμμαχία ΕΛΠΕ - Εdison

Τα ΕΛΠΕ και η Edison SpA ανακοινώνουν σήμερα την υπογραφή της οριστικής τους συμφωνίας για στρατηγική συμμαχία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στρατηγική συμμαχία ΕΛΠΕ - Εdison
Τα ΕΛΠΕ και η Edison SpA, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διανομής φυσικού αερίου της Ιταλίας, ανακοινώνουν σήμερα την υπογραφή της οριστικής τους συμφωνίας για στρατηγική συμμαχία στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε αποκαλύψει το euro2day.gr σε άρθρο στις 27/6.

Η συμμαχία αυτή θα λάβει τη μορφή μίας κοινής εταιρίας συμμετοχών, στόχος της οποίας θα είναι η ανάδειξή της σε ηγετικό σχήμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο παραγωγικής ισχύος 1.500 MW - 2.000 MW και δραστηριοποίηση στην εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νέα αυτή εταιρία θα αξιολογήσει επίσης επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, παραγωγής φυσικού αερίου και παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, η εταιρία συμμετοχών θα ελέγχει:

• Μία εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην οποία θα συμμετέχει με ποσοστό 75%, ενώ ποσοστό 25% θα κατέχουν η Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (HED), θυγατρική του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική και η ΧΑΛΚΟΡ. Η εταιρία αυτή θα είναι ο αποκλειστικός φορέας ανάπτυξης και συμμετοχής σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ελλάδα για τους εταίρους.

• Εξ ολοκλήρου μία εταιρία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελληνικά Πετρέλαια συνεισφέρει στην εταιρία παραγωγής τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου (CCGT), ισχύος 390 MW, στη Θεσσαλονίκη. Η Edison συνεισφέρει το μερίδιό της (65%) στην υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 420 MW, στη Θίσβη Βοιωτίας, καθώς και επενδυτικές προτάσεις στη φάση μελέτης για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η HED και η ΧΑΛΚΟΡ συνεισφέρουν το μερίδιό τους (35%) στη μονάδα της Θίσβης.

Προς εξισορρόπηση της αξίας των εισφερόμενων περιουσιακών στοιχείων, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια θα λάβει το ποσό των  55 εκατ. ευρώ από την Edison και η εταιρία συμμετοχών θα λάβει 30,7 εκατ. ευρώ από την HED και τη ΧΑΛΚΟΡ. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών. 

Ο  κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετράλαια δήλωσε: "Η στρατηγική συμμαχία με την Edison, μία πολύ δυναμική και έμπειρη εταιρία στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρίας μας, ώστε να συνεισφέρουμε στην κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.

Στην εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η παρουσία θυγατρικών της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, δύο μεγάλων ελληνικών βιομηχανικών ομίλων, ενισχύει περαιτέρω το εγχείρημά μας.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής μας για ενίσχυση και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας, σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προοπτικές".

Ο διευθύνων σύμβουλος της Edison SpΑ, κ. Umberto Quadrino, σε δήλωσή του αναφέρει: "Με την επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία, η Edison διευρύνει τα όρια των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνεργασία με έναν αναγνωρισμένο και ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο όπως η Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επίσης και με εταιρίες κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, όπως η Ελληνική Τεχνοδομική και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μας επιτρέπει με συνένωση των δυνάμεών μας να καταστούμε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με μία χώρα τόσο σημαντική για εμάς".

--- Η ανακοίνωση της ΕΛΤΕΧ

Σήμερα υπογράφηκαν οι τελικές συμφωνίες για τη σύσταση εταιρίας για την υλοποίηση θερμοηλεκτρικών σταθμών στην Ελλάδα. Στην εταιρία αυτή θα συμμετέχουν η Edison SpA και τα ΕΛΠΕ κατά 75%, η θυγατρική της ΕΛΤΕΧ (HED) κατά 23% και η ΧΑΛΚΟΡ κατά 2%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Edison και τα ΕΛΠΕ θα μετάσχουν στο σχήμα μέσω κοινής εταιρίας συμμετοχών που θα δραστηριοποιηθεί και στην εμπορία ενέργειας και φυσικού αερίου. Στην HED μετέχει πέραν της Ελληνικής Τεχνοδομικής και η Intracom με ποσοστό 33%.

Σημειώνεται ότι η νέα εταιρία θα αποτελέσει το αποκλειστικό όχημα των παραπάνω επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της ανάπτυξης, υλοποίησης και συμμετοχής σε θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

Στην πρώτη φάση, στην κοινή ηλεκτροπαραγωγική εταιρία θα εισφερθούν η λειτουργούσα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου της Ενεργειακή Θεσσαλονίκης Α.Ε. (θυγατρικής της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.), ισχύος 390 MW, καθώς και η αντίστοιχη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης Α.Ε. (Edison International 65%, HED 30% και ΧΑΛΚΟΡ 5%), ισχύος 420 MW, η οποία βρίσκεται στη φάση κατασκευής της.

Επιπλέον, το σχήμα θα ενισχυθεί με την ανθρακική μονάδα 600 MW που αναπτύσει η Edison στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ είναι υπό εξέταση η προοπτική κατασκευής και νέων μονάδων παραγωγής με τη χρήση φυσικού αερίου. 

Ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
, διευθύνων σύμβουλος της HED και πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Τεχνοδομικής, δήλωσε: 'Το πρόγραμμα του ομίλου μας για την ίδρυση ισχυρών συμμαχιών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής υλοποιείται σήμερα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσω της σύμπραξής μας με τους κορυφαίους ομίλους των Ελληνικών Πετρελαίων, της Edison και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Το σχήμα που θα δημιουργηθεί θα συγκεντρώνει την πείρα, τη γνώση αλλά και την οικονομική υπόσταση που θα του επιτρέψουν να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v