Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Βγενόπουλος απέχει από την πολιτική

Η αποστασιοποίηση του Α. Βγενόπουλου από την πολιτική είναι απλά μια συνειδητή στάση ζωής και όχι ανικανοποίητη ανάγκη που θα οδηγούσε στη δημιουργία άλλου φορέα πολιτικού ή οικονομικού. Ολο το άρθρο στο MIGAZINO.

Γιατί ο Βγενόπουλος απέχει από την πολιτική
H αποστασιοποίηση του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου από τις παραδοσιακές κοινωνικοπολιτικές ομάδες που συνήθως πλαισιώνουν τα κέντρα οικονομικής δύναμης εκλαμβάνεται απο πολλούς ως αφορμή αναζήτησης μιας εναλλακτικής κατάστασης, σε διαφοροποίηση από το κατεστημένο όπως αυτό υπάρχει σήμερα.

Η αποστασιοποίηση όμως του κ. Βγενόπουλου είναι απλώς μια συνειδητή στάση ζωής και όχι ανικανοποίητη ανάγκη που θα οδηγούσε στη δημιουργία άλλου φορέα πολιτικού ή οικονομικού.

Κατά καιρούς, τα εμφανή σημάδια κόπωσης του πολιτικού μας συστήματος έχουν παρακινήσει τα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, να διαμορφώσουν σενάρια που θα μπορούσαν, σε περίπτωση υλοποίησής τους, να παίξουν τον ρόλο του εναλλακτικού πολιτικού φορέα με επίκεντρο επιχειρηματίες σαν τον κ. Βγενόπουλο.

Ως υπόθεση εργασίας μπορούν αυτά τα αληθοφανή σενάρια να εμφανίζονται κατά διαστήματα πως αντιπροσωπεύουν μια πιθανή "λύση", με τη μόνη όμως διαφορά ότι ο κ. Βγενόπουλος, ως αναπόσπαστο στοιχείο αυτών των σεναρίων, έχει ισάριθμες φορές διαψεύσει ότι καλλιεργεί τέτοιες προθέσεις.

Στο τελευταίο τεύχος του "MIGAZINO", του περιοδικού που κυκλοφορεί στους εργαζομένους των εταιριών που απαρτίζουν τη MIG, o κ. Βγενόπουλος σε άρθρο του με τίτλο "Περίοδος Ευθύνης" σημειώνει μεταξύ άλλων: 

"Προφανώς, η απαξίωση των πολιτικών είναι λάθος. Υπάρχουν σοβαροί και άξιοι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα. Πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν άμεσα κάνοντας υπερβάσεις. Η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως όραμα με αρχές, προγραμματισμό, σωστή οργάνωση και σκληρή δουλειά...".

Επειδή, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βγενόπουλος αρθρογραφεί, θεωρούμε αξιοσημείωτο ότι με το παραπάνω κείμενο κρατάει μεγάλες αποστάσεις από τα σενάρια που τον φέρουν να εμπλέκεται στην πολιτική ζωή του τόπου, στην ουσία διαψεύδοντάς τα.

*** Το πλήρες κείμενο του άρθρου του κ. Βγενόπουλου, που στο τέλος του εξηγεί και την επιλογή του εξωφύλλου του "MIGAZINO":

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,

Το καλοκαίρι του 2008 μας βρίσκει μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες κρίσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η διεθνής οικονομική κρίση μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που, διατηρώντας τα σημαντικά διαρθρωτικά και θεσμικά της προβλήματα, εμφανίζεται ανοχύρωτη. Τα σοβαρά προβλήματα της χώρας (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και ηθικά) επιδεινώνονται, ενώ οι αποσπασματικές πολιτικές πράξεις και κρίσεις για την αντιμετώπισή τους δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις και το πολιτικό κόστος, η εύκολη λύση του ξύλινου πολιτικού λόγου αντί της σοβαρής ανάλυσης και της υπεύθυνης τοποθέτησης και οι πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, που κρύβονται στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού, εξασφαλίζουν την επιδείνωση της κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προφανώς, η απαξίωση του συνόλου των πολιτικών είναι λάθος. Υπάρχουν σοβαροί και άξιοι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα. Πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν άμεσα κάνοντας υπερβάσεις. Η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως όραμα με αρχές, προγραμματισμό, σωστή οργάνωση και σκληρή δουλειά.

Είμαστε σε μια περίοδο ευθύνης για όλους και κυρίως γι’ αυτούς που ασκούν ή διεκδικούν την πολιτική εξουσία αλλά και για τους οικονομικά ισχυρούς, στους οποίους περιλαμβάνεται και η MIG, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος και ένα μεγάλο τμήμα της σημερινής ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας.

Υπολογίζεται ότι ο συνδυασμός των κεφαλαίων και της επιχειρηματικής μας δράσης αντιστοιχεί περίπου στο 3% της ελληνικής οικονομίας, ενώ αν στους 52.000 εργαζομένους στον όμιλό μας προσθέσουμε και τους προμηθευτές και συνεργάτες, που εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό από την παρουσία και την πορεία μας, η αντίστοιχη συμμετοχή μας στην ελληνική κοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο οι ευθύνες που μας αναλογούν είναι μεγάλες: Νέες επενδύσεις, διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας, ευαισθησία στις επιθυμίες των πελατών μας, προσαρμογή υπηρεσιών και προϊόντων στις διαρκώς μεταβαλλόμενες δύσκολες συνθήκες και συμπαράσταση σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας μέσα από σχετικά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Κι όλα αυτά διατηρώντας και αυξάνοντας την οικονομική ευρωστία και κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου και επιτυγχάνοντας την κερδοφορία που θα εξασφαλίσει την ικανοποίηση και στήριξη των μετόχων μας.

Φίλες και φίλοι αναγνώστες,
Εμείς στη MIG γνωρίζουμε τις ευθύνες μας, θα δουλέψουμε σκληρά για να τις αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των μετόχων μας, των εργαζομένων μας, των πελατών μας και της ελληνικής κοινωνίας.

Φοβόμαστε όμως ότι η επιτυχία η δική μας και άλλων επιχειρηματικών ομίλων χωρίς την ολική αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της χώρας μας οδηγεί στην εικόνα του εξωφύλλου. (Δείτε τη σχετική ΦΩΤΟ στην αρχή του παρόντος άρθρου).

Ανδρέας Βγενόπουλος
Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
Marfin Investment Group

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v