Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Εξετάζει πώληση συμμετοχής σε κ/ξ στη Λιβύη

Την πώληση της συμμετοχής της 20% σε κοινοπραξία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Λιβύη εξετάζει η διοίκηση των ΕΛΠΕ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους με κριτήριο την αποδοτικότητά τους.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΛΠΕ: Εξετάζει πώληση συμμετοχής σε κ/ξ στη Λιβύη
Την πώληση της συμμετοχής της 20% σε κοινοπραξία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Λιβύη εξετάζει η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων τους με κριτήριο την αποδοτικότητά τους.

Ήδη από πέρυσι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Ι. Κωστόπουλος, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι θα είναι ανελέητος με τις μη βασικές δραστηριότητες που υποαποδίδουν.

Τα πρώτα δείγματα ήρθαν κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης. Η μονάδα παραγωγής PVC, πρώτης ύλης για πλαστικά, η οποία υπολειτουργούσε τα τελευταία χρόνια, έχοντας σταματήσει την παραγωγή και εισάγοντας PVC από την Τουρκία, έκλεισε. Το όφελος των ΕΛΠΕ σε επίπεδο EBITDA υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το μεγάλο πεδίο επαναξιολόγησης με βάση την αποδοτικότητα όμως είναι οι επενδύσεις των ΕΛΠΕ σε έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα τελευταία χρόνια τα Ελληνικά Πετρέλαια αυτόνομα ή μέσω κοινοπραξιών έχουν αναλάβει έρευνες για ανεύρεση υδρογονανθράκων σε Λιβύη και Αίγυπτο δαπανώντας ετησίως περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική της νέας διοίκησης δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη ισχυρού εμπορικού δικτύου στη ΝΑ. Ευρώπη (νέος στόχος η τουρκική αγορά, όπως δήλωσε πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές), ενώ υποβαθμίζεται η σημασία της συμμετοχής των ΕΛΠΕ σε κοινοπραξίες για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η πλέον προχωρημένη επένδυση των ΕΛΠΕ στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η συμμετοχή της με 20% σε κοινοπραξία που έχει αναλάβει έρευνες στην «παρθένα» περιοχή της Αν. Λιβύης και έχει εντοπίσει ένα κοίτασμα πετρελαίου και ένα αερίου. Διαχειριστής της κοινοπραξίας είναι η Woodside Energy η οποία κατέχει και το 45% του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ με 35% συμμετέχει η Repsol και με 20% τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο να πουλήσει τη συμμετοχή της στην παραπάνω κοινοπραξία με τη Woodside Energy να έχει προβάδισμα ως διαχειριστής.

Τα ΕΛΠΕ υλοποιούν φέτος επενδυτικό πρόγραμμα 350 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά σε αναβαθμίσεις μονάδων διύλισης. Ήδη στο α΄ εξάμηνο δαπανήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτόν, ενώ άλλα 35 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την εξαγορά δικτύων πρατηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v