Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήρων: Νέα άδεια για λιγνιτική μονάδα

Επιθετική στρατηγική για την ενίσχυση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της φαίνεται να υιοθετεί η Ήρων Θερμοηλεκτρική, του ομίλου Τέρνα. Συζητά και με ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων είναι και η Electrabel.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ήρων: Νέα άδεια για λιγνιτική μονάδα
Επιθετική στρατηγική σε ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της φαίνεται να υιοθετεί η Ήρων Θερμοηλεκτρική, του ομίλου της Τέρνα.

Η εταιρία δεν αποκρύπτει ότι είναι σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και η Electrabel, αν και επί του παρόντος, όπως διαμηνύεται αρμοδίως, δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο για να ανακοινωθεί.

Εκτός από τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει, κατασκευάζει ήδη και δεύτερη, πριν από μία εβδομάδα υπέβαλε αιτήσεις στη ΡΑΕ για δύο νέες μονάδες με φυσικό αέριο, εξασφάλισε μόλις πριν από έναν μήνα θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή για λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, διαθέτει άδεια παραγωγής (μέσω θυγατρικής εταιρίας) για μονάδα απέναντι από την Ελαφόνησο, ενώ μία ακόμη αίτησή της για λιθανθρακική μονάδα εκκρεμεί στη ΡΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, η Ήρων Θερμοηλεκτρική:

1.Διαθέτει αυτή τη στιγμή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 147 MW στη Θήβα, η εμπορική εκμετάλλευση της οποίας έχει εκχωρηθεί στη ΔΕΗ έως το 2010. Παράλληλα, έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση της συγκεκριμένης μονάδας, ώστε να φτάσει έως τα τέλη του 2009 σε παραγωγή περίπου 210 MW.

2. Δίπλα από την εν λειτουργία μονάδα, στη θέση Χαραϊντίνι, κατασκευάζει και δεύτερη, συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 435 MW. Σε αυτή τη φάση, όπως έγινε γνωστό στο euro2day από αρμόδια πηγή της εταιρίας, έρχεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός και η λειτουργία της μονάδας τοποθετείται στο β΄ εξάμηνο του 2009.

3.Πριν από έναν χρόνο η εταιρία υπέβαλε στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια παραγωγής μία μονάδας 460 MW, με καύσιμο λιγνίτη, στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Στις αρχές Αυγούστου η Ρυθμιστική Αρχή γνωμοδότησε θετικά για άδεια παραγωγής και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί το τελικό "ΟΚ" από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή της εταιρίας στο euro2day, η πρώτη ύλη θα εξασφαλίζεται "από ορυχεία που κατέχουν ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή", ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο η επένδυση να προχωρήσει με εταίρους, αν και όπως υποστηρίχτηκε "είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι' αυτήν την προοπτική".

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του euro2day, η ΡΑΕ αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά για την άδεια παραγωγής της λιγνιτικής μονάδας, αφού η Ήρων Θερμοηλεκτρική προσκόμισε έγγραφα από ορυχείο της Fyrom ότι θα έχει εξασφαλισμένες εισαγωγές λιγνίτη περί τους 3 εκατ. τόνους ετησίως.

Πάντως, η συγκεκριμένη επένδυση θεωρείται "ιδιαίτερα ακριβή" για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί από το 2013 και μετά, με βάση κοινοτική οδηγία, όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να προαγοράζουν δικαιώματα ρύπων, που θα αντιστοιχούν σε 1,3 εκατ. τόνους την κιλοβατώρα, με συνέπεια το κόστος ανά κιλοβατώρα να διαμορφώνεται σε 5 λεπτά. Το κόστος αυτό θεωρείται ήδη δυσβάστακτο και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής ιδιαίτερα για τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, γι' αυτό και οι επενδυτές στρέφονται πλέον στο φυσικό αέριο.

Δεύτερον, οι επενδύσεις αυτού του είδους θεωρούνται ακριβές δεδομένου ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι τυποποιημένες, όπως του φυσικού αερίου, αλλά σχεδιάζονται εξαρχής, είναι δηλαδή tailor made.

Τρίτον, οι μονάδες πρέπει να βρίσκονται δίπλα σε ορυχείο, η τροφοδότηση του οποίου χρειάζεται να είναι εξασφαλισμένη για μία 30ετία τουλάχιστον. Η μοναδική εταιρία που μπορεί να κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι είναι μόνο η ΔΕΗ, δεδομένου ότι έχει εξασφαλισμένη φθηνή πρώτη ύλη και επιπλέον με τους πολλούς σταθμούς που διαθέτει ήδη εξισορροπεί το κόστος της.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα είχε πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τη μίσθωση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεύη της Φλώρινας, διαγωνισμός που σέρνεται εδώ και περίπου τρία χρόνια. Ο όμιλος είχε καταθέσει προσφορά που πλησίαζε το 1 δισ. ευρώ, όταν η επόμενη καλύτερη προσφορά ήταν 150 εκατ. ευρώ για τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου για 40 χρόνια. Το ΥΠΑΝ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τον πλειοδότη και τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα κηρυχτεί άγονος.

4. Πριν από μία εβδομάδα η Ήρων κατέθεσε στη ΡΑΕ νέες αιτήσεις για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Δομοκό, που θα περιλαμβάνει δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 800 MW. Η εταιρία, όπως αναφέρθηκε στο euro2day, διαθέτει οικόπεδο 300 στρ. στην περιοχή και εκτιμά τον προϋπολογισμό της επένδυσης σε 500 - 600 εκατ. ευρώ.

5.Η αίτηση της Ήρων για λιθανθρακική μονάδα ισχύος 460 MW, στη θέση της ΒΙΟΜΑΓΝ, στο Μαντούδι, βρίσκεται και πάλι στη ΡΑΕ, δεδομένου ότι η αρχική θετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής επιστράφηκε πίσω από το ΥΠΑΝ, που ζήτησε διευκρινίσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα.

6. Μία ακόμη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει η Ήρων έχει "παγώσει", καθώς υφίστανται σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μονάδα ισχύος 448 MW, με φυσικό αέριο, που επιδιώκεται να κατασκευαστεί στη θέση Ασπρούδα - Μότσου, στα Βιγκλάφια της Νεάπολης Λακωνίας, απέναντι ακριβώς από την Ελαφόνησο. Η σχετική αίτηση στη ΡΑΕ υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2007 από τη θυγατρική εταιρία Στερόπης Θερμοηλεκτρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v