Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΥΤΙΛ - ΜΟΗ: Mega deal με παρασκήνιο και… ουρά

Χαρακτηρίστηκε μεγάλη συμφωνία η σύμπραξη των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 395,9MW με καύσιμο φυσικό αέριο.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
ΜΥΤΙΛ - ΜΟΗ: Mega deal με παρασκήνιο και… ουρά
Χαρακτηρίστηκε μεγάλη συμφωνία, η σύμπραξη των ομίλων Motor Oil - Μυτιληναίου για την από κοινού κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 395,9MW με καύσιμο φυσικό αέριο.

Και πράγματι πρόκειται για mega deal, σύμφωνα με την εκτίμηση φίλων και… άσπονδων φίλων από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η συμφωνία, όπως έγινε γνωστό, θα υλοποιηθεί με την απόκτηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τη Μυτιληναίος ποσοστού 65% στην Κόρινθος Power, η οποία κατέχει τις σχετικές άδειες.

Πρακτικά η Motor Oil κρατά δικαίωμα συμμετοχής 35% μη εισφέροντας κεφαλαιακά στο κοινό σχήμα. Όπως διευκρινίζουν πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της ΜΟΗ, η συγκεκριμένη μονάδα λειτούργησε το 1985 αρχικά με ισχύ 75 ΚW με σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής του ομίλου. Σταδιακά η επέκταση της ΜΟΗ έφερε ανάλογη ενίσχυση της μονάδας παραγωγής φτάνοντας τα 23 MW.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Μυτιληναίου πέτυχε πέραν των ωφελειών που γεννά μία σύμπραξη με έναν άλλο ισχυρό επιχειρηματικό όμιλο, να δημιουργήσει ακόμη μία ενεργειακή βάση, ενισχύοντας τη συνολικότερη θέση του στο ενεργειακό παιχνίδι.

Με τη συμφωνία ο όμιλος Μυτιληναίου θα καταστεί σημαντικός πόλος στην αγορά ηλεκτρισμού, με πρόβλεψη το 2011 να λειτουργεί μονάδες συνολικής ισχύος 1.600 MW.

Μέχρι τώρα η Endesa Hellas λειτουργεί τη μονάδα συμπαραγωγής στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 334 MW και κατασκευάζει και δεύτερη μονάδα στην περιοχή ισχύος 412 MW που θα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές καλοκαιριού του 2009. Το πλεονέκτημα της Endesa Hellas είναι η υψηλή κεφαλαιακή βάση που διαθέτει και την οποία μέσω της εισφοράς της μονάδας συμπαραγωγής θα επαυξήσει.

Το euro2day έκανε λόγο πρώτο στην "κίνηση-ματ που ετοιμάζεται από τον όμιλο Μυτιληναίου".  "Μέσα στις επόμενες ημέρες" αναφερόταν σχετικά στο "Σχέδιο σωτηρίας για το Χ.Α." (την 1η/11) … "όπως όλα δείχνουν θα μεταβιβαστεί η μονάδα συμπαραγωγής στην Endesa Hellas. Η κίνηση αυτή θα αποφέρει ζεστά κεφάλαια 320 εκατ. ευρώ στον όμιλο, ενώ παράλληλα θα επιβεβαιώνει τη βούληση της E.H. να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος στον χώρο της ενέργειας". Πράγματι με τα 320 - 330 εκατ. ευρώ αυτής της κίνησης συν τα 120 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο όμιλος δημιουργείται "πίττα κεφαλαίων 450 εκατ. ευρώ" καθόλου ευκαταφρόνητη σε περίοδο στενότητας.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Motor Oil μετά την αποχώρηση της Iberdrola είχε δεχτεί πολλές προτάσεις συνεργασίας από ξένους ενεργειακούς οίκους.

Όμως, όπως οι ίδιες πηγές του ομίλου υποστηρίζουν, πρυτάνευσε το γνωμικό ΄"υπόδημα από τον τόπο σου… είναι καλύτερο". Και τουλάχιστον με δεδομένη τη διεθνή αρνητική συγκυρία η κίνηση αυτή βγαίνει επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο όμιλος Μυτιληναίου διαθέτει άριστη τεχνογνωσία και ισχυρό εξειδικευμένο κατασκευαστικό βραχίονα, ενώ εξελίσσεται σταθερά στον κλάδο. Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας έγκειται στη σύνθεση της μονάδας της ΜΟΗ στους Αγίους Θεοδώρους και στις ανάγκες ρεύματος που έχει η ευρύτερη περιοχή. Η μονάδα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της ΜΟΗ, ενώ η διεύρυνση της βάσης ισχύος θα μπορεί να συνεισφέρει άμεσα ρεύμα στο σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ.

Δεδομένου ότι η περιοχή της Πελοποννήσου και η ευρύτερη περιφέρεια της νότιας Ελλάδας είναι ελλειμματική σε ισχύ, παράγοντες του κλάδου θεωρούν δεδομένη (και) την εμπορική εκμετάλλευση μεγάλου μέρους της παραγόμενης ισχύος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v