ΗΟL: "Έκπτωση" στην αύξηση κεφαλαίου

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, μειωμένο αισθητά σε σχέση με τον αρχικό στόχο να αυξηθεί έως τα 150 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει η εταιρία Hellas On Line.

  • του Ηλία Ντράλλου
ΗΟL: Έκπτωση στην αύξηση κεφαλαίου
Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, μειωμένο αισθητά σε σχέση με τον αρχικό στόχο να αυξηθεί έως τα 150 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσει η εταιρία Hellas On Line στην επικείμενη έκτακτη συνέλευση των μετόχων, που ανακοίνωσε για τις 12 Δεκεμβρίου, καθώς όλες οι προσπάθειες εύρεσης επενδυτών δεν τελεσφόρησαν.

Η δυσμενείς οικονομικές και χρηματιστηριακές συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι στο τελευταίο 9μηνο η εταιρία παρουσίασε αρνητικό σύνολο ιδίων κεφαλαίων, συνέβαλαν στην αναστροφή του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατούσε στη διοίκηση της Hellas On Line για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρίας φέρεται να έχει δεσμευθεί προς τις τράπεζες, από τις οποίες έλαβε το ομολογιακό δάνειο ύψους 144,5 εκατ. ευρώ, να πραγματοποιήσει τουλάχιστον το εν λόγω ποσοστό αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς είναι το απαιτούμενο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του δικτύου και διεύρυνσης των υπηρεσιών της.

Υπενθυμίζεται ότι το ομολογιακό δάνειο που έλαβε προς τα τέλη Οκτωβρίου χρησιμοποιείται στην αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, μετατρέποντάς το σε μακροπρόθεσμο από βραχυπρόθεσμο.

Υπό αυτές τις διαμορφωμένες συγκυρίες, η θυγατρική του ομίλου της Intracom Holdings, στην οποία η τελευταία ελέγχει το 84,17% του μετοχικού κεφαλαίου, συγκαλεί την έκτακτη γενική συνέλευση για να προτείνει την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης, βάσει της οποίας η σχετική αύξηση θα πραγματοποιείτο με καταβολή μετρητών, έκδοση νέων μετοχών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Αυτό που θα ζητηθεί είναι να ληφθεί εκ νέου απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών, καθώς και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Όπερ και σημαίνει ότι το βάρος της αύξησης θα επωμισθούν οι ίδιοι οι μέτοχοι και στην προκειμένη περίπτωση, η Intracom.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Intracom Holdings στη μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, εφόσον το ποσοστό αύξησης ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ, καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ακόμα μικρότερη αύξηση, της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της HOL εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση ανάπτυξης του ιδιόκτητου δικτύου και της διάθεσης των νέων προϊόντων δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, ωστόσο ο περιορισμός του ποσοστού της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δεν θα δώσει στην εταιρία τη δυνατότητα να αντλήσει τα κεφάλαια που προγραμμάτιζε και να αυξήσει τη ρευστότητά της στον βαθμό που επιθυμούσε.

Επομένως, οι απαραίτητες επενδύσεις θα έχουν το αρχικά προβλεπόμενο μέγεθος και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος του προέδρου της Intracom, κ. Σωκράτη Κόκκαλη, να καταστεί η θυγατρική, ως ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών. Και κατ’ επέκταση, ο μεγαλύτερος κερδοφόρος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η HOL βρίσκεται στις τρεις πρώτες εταιρίες εναλλακτικών παρόχων στην ελληνική αγορά. Η εταιρία διαθέτει ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών το οποίο έφτασε σε έκταση τα 3.500 χλμ. τον Νοέμβριο του 2008. Οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη του δικτύου ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 152 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι συνεγκαταστάσεις του δικτύου της Hellas Online σε κόμβους του ΟΤΕ, φτάνουν τις 162, καθιστώντας την εταιρία τον μεγαλύτερο πάροχο αποδεσμοποίησης τοπικού βρόχου από πλευράς γεωγραφικής κάλυψης, ενώ οι υπηρεσίες hol telephony και double play για εταιρικούς και οικιακούς πελάτες, μέσα από το ιδιόκτητο δίκτυό της είναι πλέον διαθέσιμες σε 84 πόλεις, στους 44 από τους 51 νομούς της χώρας.

Σημειώνεται ότι, στα μελλοντικά σχέδια της διοίκησης περιλαμβάνεται η παροχή τηλεόρασης -μέσω του Διαδικτύου- με προοπτική να διατίθεται από το τέλος του έτους με αρχές του επομένου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v