Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: "Έπεσαν" οι υπογραφές με Cosco

Ο ΟΛΠ ανακοινώνει ότι υπογράφηκε με την Cosco η Σύμβαση Παραχώρησης μέρους των δραστηριοτήτων του ΣΕΜΠΟ και συγκεκριμένα η παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και η υποχρέωση του αναδόχου για κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ.

ΟΛΠ: Έπεσαν οι υπογραφές με Cosco
Η διοίκηση του ΟΛΠ ανακοινώνει ότι υπογράφηκε τις 25/11/2008 με την εταιρεία Cosco Pacific Ltd που πλειοδότησε στο σχετικό διεθνή διαγωνισμό, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του Προέδρου της Κίνας κ. Χου Ζιντάο, η Σύμβαση Παραχώρησης μέρους των δραστηριοτήτων του ΣΕΜΠΟ και συγκεκριμένα η παραχώρηση του Προβλήτα ΙΙ και η υποχρέωση του αναδόχου για την κατασκευή και λειτουργία του Προβλήτα ΙΙΙ. 

Σημειώνεται, ότι η χρονική στιγμή της υπογραφής της Σύμβασης, μετά από 11 μήνες διαδικασιών και εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ο Οργανισμός δημιουργεί συμμαχία που θα του επιτρέψει με τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη Σύμβαση να υλοποιήσει το πρόγραμμα επενδύσεών του και να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μελλοντικούς του στόχους χωρίς επιβάρυνση του ιδίου ή του Δημοσίου.

Με την παραπάνω σύμβαση η υλοποίηση της οποίας θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2009 ανοίγονται νέοι ορίζοντες και επιτυγχάνονται πολλαπλά οφέλη για τον ΟΛΠ, τους μετόχους του, την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία ευρύτερα.

Ειδικότερα, εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της συγκεκριμένης εμπορικής δραστηριότητας με νέα φορτία, σχεδόν τριπλασιασμό της δυναμικότητας μέσω υλοποίησης επενδύσεων ύψους άνω των ευρώ 300εκ. μέχρι το 2015 που σε συνδυασμό με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΛΠ θα επιτρέψει στο λιμάνι του Πειραιά να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου.
 
Ακόμη, δημιουργούνται άνω των 800 νέων άμεσων θέσεων εργασίας χωρίς να μεταβάλλεται το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς. Ενισχύονται, η παραλιμενική βιομηχανία, όπως η ΝΕΖ, οι πρακτορεύσεις, οι προμήθειες που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιούν πολλαπλάσιο ετήσιο όγκο εργασιών. Παράλληλα δε, τα οικονομικά οφέλη του ΟΛΠ τα οποία είναι εγγυημένα, ανέρχονται σε ευρώ 3,4δις σε τρέχουσες τιμές για τα 35 έτη της παραχώρησης ή σε ευρώ 664εκ. σε καθαρά παρούσα αξία.

Όπως επισημαίνεται, το λιμάνι και κατ' επέκταση η χώρα μας μέσω αυτής της στρατηγικής συμμαχίας με τη Cosco Pacific Ltd, έναν από τους σημαντικότερους λιμενικούς διαχειριστές παγκοσμίως, καθίσταται εμπορικός εταίρος της Κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, εγκαινιάζοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασιών που συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή τον Ιανουάριου του 2006.

Το μοντέλο ανάπτυξης που υλοποιείται μέσω της παραχώρησης με δύο παρόχους, τον ΟΛΠ και την Cosco Pacific Ltd, θα είναι επί ωφελεία της εθνικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη λειτουργία, καθώς και αναβάθμιση των υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη της ωφέλειας τον Έλληνα καταναλωτή. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση του λιμανιού, το πυκνότερο δίκτυο γραμμών και την ταχύτερη διεκπεραίωση των εισαγωγών και εξαγωγών.

Η Διοίκηση αισθάνεται την υποχρέωση, μετά την υπογραφή της Σύμβασης, να καλέσει όλους τους εργαζόμενους στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας, που όχι μόνο δεν τους θίγει αλλά αντίθετα τους παρέχει νέες ευκαιρίες βελτίωσης των εργασιακών τους σχέσεων, να συνεργαστούν ώστε μαζί Διοίκηση και εργαζόμενοι να πορευτούν σε ένα καλύτερο μέλλον με εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, καλύτερες αμοιβές και στόχο ένα ανταγωνιστικότερο λιμάνι.

Επιπλέον, η Διοίκηση του ΟΛΠ θα ήθελε να απευθύνει τις ευχαριστίες της στον ΥΕΝΑΝΠ κ. Α. Παπαληγούρα καθώς και στους πρώην ΥΕΝΑΝΠ κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Κεφαλογιάννη για την πολύτιμη και αμέριστη αρωγή τους για την υλοποίηση αυτής της επιτυχίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v