Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Στους κατοίκους "σκοντάφτει" η αναβάθμιση

Εγκλωβισμένο στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών παραμένει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Πετρελαίων για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ: Στους κατοίκους σκοντάφτει η αναβάθμιση
Εγκλωβισμένο στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών παραμένει το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα των Ελληνικών Πετρελαίων για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παράγουν "καθαρά" καύσιμα.

Η τρέχουσα εβδομάδα μάλιστα προβλέπεται να αποδειχθεί κρίσιμη για τη συνέχιση του έργου της Ελευσίνας, που έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ύστερα από προσφυγή που έχουν κάνει 21 κάτοικοι της Ελευσίνας και δημοτικοί σύμβουλοι, ζητώντας τη διακοπή των εργασιών και την ακύρωση της άδειας επιχωμάτωσης που εξέδωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής.

Η συζήτηση της αγωγής έγινε στις 5 Δεκεμβρίου. ενώ την ίδια ημέρα επρόκειτο να συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή που έχουν καταθέσει οι Δήμοι, Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου και Μάνδρας για την ακύρωση της άδειας επέκτασης του διυλιστηρίου της πρώην Πετρόλα.

Η συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ αναβλήθηκε για τις 6 Φεβρουαρίου 2009, καθώς ο εισηγητής δεν είχε τον χρόνο να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του τεράστιου φακέλου.

Την ίδια στιγμή έξι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα, του Ελευθερίου-Κορδελιού, του Ευόσμου, του Εχεδώρου, της Μενεμένης, της Καλλιθέας και του Ωραιοκάστρου, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην προχωρήσει η επέκταση του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε στο euro2day ο δήμαρχος Εχεδώρου κ. Ν. Αρβανιτίδης, "δεν έχουμε πεισθεί ακόμη από την εταιρία ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής". Ήδη, οι εγκαταστάσεις του ομίλου, όπως είπε ο ίδιος, έχουν φθάσει στα όρια της δυνατότητας επέκτασής τους, ωστόσο, οι δήμοι της περιοχής δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις με την εταιρία, προκειμένου να διαμορφώσουν οριστική εικόνα για τις προθέσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v