Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ-Εdison: Σχεδιάζουν νέα μονάδα ηλεκτρ/γής

Μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο σχεδιάζει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της η σύμπραξη της Edison με τα ΕΛ.ΠΕ.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ-Εdison: Σχεδιάζουν νέα μονάδα ηλεκτρ/γής
Μία νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο σχεδιάζει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της η σύμπραξη της Edison με τα ΕΛ.ΠΕ.

Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο της για την κατασκευή και λιθανθρακικής μονάδος και ήδη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται με την χωροθέτηση της στον Αστακό.

Μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για την τροποποίηση των δύο αδειών παραγωγής ως προς τη μετοχική σύνθεση, που κατέθεσαν η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, οι δύο εταιρίες που θα συν-αποτελέσουν την εταιρία παραγωγής του σχήματος.

Εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα έχει εξασφαλισθεί και το οκέι από το ΥΠΑΝ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι τυπικές διαδικασίες για τη συγχώνευση τους, με απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης.

Λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση του διαδικαστικού μέρους, κάτι που δεν είναι ευθύνη των εταίρων της σύμπραξης, τελικά η λειτουργική παρουσία του σχήματος, με την Holding και τις δύο εταιρίες παραγωγής και εμπορίας μετατίθεται τώρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Μπορεί να μην μπορούν να ξεκινήσουν τυπικά οι διαδικασίες συγχώνευσης της ΕΝ.ΘΕΣ. και της Θίσβης, ωστόσο, ήδη, δρομολογείται ο επενδυτικός σχεδιασμός του σχήματος, προκειμένου να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο του σε ό,τι έχει να κάνει με την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο εναλλακτικές τοποθεσίες για την κατασκευή και μίας ακόμη μονάδος με φυσικό αέριο.

Η μία τοποθεσία βρίσκεται στο νότιο σύστημα και η δεύτερη είναι στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, στη Νέα Καρβάλη Καβάλας. Εάν επιλεγεί τελικά η πρώτη τοποθεσία, που έχει ήδη εντοπισθεί, θα κατατεθεί νέα αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια παραγωγής. Εάν όμως επιλεγεί η Νέα Καρβάλη τότε θα ζητηθεί τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας παραγωγής που διαθέτει για το συγκεκριμένο χώρο η κοινοπραξία EDF, HE&D και ΒΦΛ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αεριοστροβίλου συνδυασμένου κύκλου, 440 MW.

Βέβαια, πηγές της σύμπραξης ανέφεραν στο euro2day ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την Καβάλα, καθώς η ΔΕΠΑ, νέος μέτοχος της ΒΦΛ εδώ και έξι μήνες, με ποσοστό περίπου 33%, επιδιώκει να δημιουργήσει εκεί ένα ακόμη terminal LNG, ανάλογο με αυτό της Ρεβυθούσας.

Ανώτατες πηγές της ΔΕΠΑ που ρωτήθηκαν για το θέμα αυτό από το euro2day εξέφρασαν την άποψη ότι η κατασκευή μιας μονάδος ηλεκτροπαραγωγής δεν αναιρεί το σχεδιασμό για δεύτερο terminal LNG. «Το ένα δεν αναιρεί το άλλο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΔΕΠΑ εμφανίζεται να έχει πάρει πολύ ζεστά την προοπτική να δημιουργήσει μια δεύτερη Ρεβυθούσα στην Καβάλα, αν και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, δεδομένου ότι προαπαιτούνται σχετικές μελέτες. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι το θέμα αυτό συζητείται ήδη με τους υπόλοιπους μετόχους της ΒΦΛ.

Εκτός από τη νέα μονάδα φυσικού αερίου που σχεδιάζουν Edison και ΕΛ.ΠΕ. «ζεσταίνουν» αυτόν τον καιρό και την επένδυση της λιθανθρακικής μονάδας στον Αστακό, για την οποία έχει υποβάλει σχετική αίτηση στη ΡΑΕ η Edison.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, γίνονται προσπάθειες ώστε να «ξεκλειδώσουν» τα προβλήματα τόσο με το ιδιοκτησιακό ζήτημα, όσο και με το αδειοδοτικό, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση.

Αυτή τη στιγμή στο δυναμικό της σύμπραξης Edison-ΕΛ.ΠΕ. υπάρχει η εν λειτουργία μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη, κατασκευάζεται από την Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης η μονάδα συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 422 MW, στη ΒΙΠΕ Θίσβης και έχει κατατεθεί αίτηση από την ΕΝ.ΘΕΣ. για αιχμιακή μονάδα 100 MW στη Θεσσαλονίκη.

Η κατασκευή της μονάδας στη Θίσβη βρίσκεται τώρα στα έργα πολιτικού μηχανικού και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2010, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί. Καθώς έχει κλειδωθεί περίπου το 90% του έργου, ο προϋπολογισμός του όχι μόνον δεν προβλέπεται να επιβαρυνθεί αλλά ενδεχομένως και να συμπιεσθεί ελαφρώς κάτω των αρχικώς προϋπολογισθέντων 250 εκατ. ευρώ.

Όσο για την άδεια παραγωγής που διαθέτουν τα ΕΛ.ΠΕ. στο Πέραμα Μεγάρων για μονάδα 390 MW φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει εύκολα, δεδομένων των ισχυρών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v