Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νεώριον Σύρου: Ελπίδες για rebound από το 2009

Ύστερα από ένα έντονα ζημιογόνο 2008, κύκλοι προσκείμενοι στη Νεώριον Σύρου αισιοδοξούν ότι τη φετινή χρονιά ξεκινά μια ευρύτερη πορεία ανάκαμψης των οικονομικών επιδόσεων του εισηγμένου ομίλου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Νεώριον Σύρου: Ελπίδες για rebound από το 2009
Οι νέες συμβάσεις του 2008 έλυσαν το πρόβλημα της ρευστότητας και φαίνεται να δρομολογούν την εκκίνηση μιας περιόδου ανάκαμψης. Το μεγάλο στοίχημα πάντως, παραμένει η ανάθεση των φρεγατών που αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη διετία.

Ύστερα από ένα έντονα ζημιογόνο 2008, κύκλοι προσκείμενοι στη Νεώριον Σύρου αισιοδοξούν ότι τη φετινή χρονιά ξεκινά μια ευρύτερη πορεία ανάκαμψης των οικονομικών επιδόσεων του εισηγμένου ομίλου.

Το 2008 ήταν ένα έντονα ζημιογόνο έτος. Ενδεικτικά ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, όπου ο κύκλος εργασιών περιορίστηκε στα 85,9 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη στα 3,58 εκατ., το EBIT ήταν έντονα αρνητικό (10,4 εκατ.) ενώ πέραν αυτού, υψηλά ήταν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα (3,5 εκατ. ευρώ), καθώς ο καθαρός δανεισμός είχε διαμορφωθεί γύρω στα 35 εκατ. ευρώ.

Το παρήγορο ωστόσο είναι ότι μέσα στο 2009 υπογράφτηκαν δύο νέες συμβάσεις, με σημαντικότερη αυτή των δύο πυραυλακάτων Super Vita, ύψους 229 εκατ. ευρώ και χρονικής διάρκειας μεταξύ 46 και 52 μηνών.

Από τη συγκεκριμένη σύμβαση, εισπράχτηκε προκαταβολή 90 εκατ. ευρώ, η οποία όχι μόνο είναι σε θέση να περιορίσει τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό του εισηγμένου ομίλου, αλλά και να συμβάλλει στη μεσομακροπρόθεσμη αποπληρωμή της υποχρέωσης ύψους 46,5 εκατ. ευρώ που έχει η εισηγμένη προς το ελληνικό δημόσιο, από την παλαιά εξαγορά του 70% της θυγατρικής της Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα, το υπόλοιπο που απομένει προς πληρωμή ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 46,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,33 εκατ. θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στην επόμενη διετία και τα υπόλοιπα 39,2 εκατ. σε χρονικό διάστημα μεταξύ τριών και πέντε ετών.

Δηλαδή, η ανάληψη του συγκεκριμένου έργου έλυσε το πρόβλημα της ρευστότητας της Νεώριον Σύρου για το ορατό μέλλον και έτσι η πώληση του ακινήτου (πολυκατοικία) που διαθέτει η εισηγμένη στη Σύρο "μπαίνει στο ψυγείο", καθώς οι συνθήκες στην αγορά του real estate κάθε άλλο, παρά ικανοποιητικές είναι.

Πέρα όμως από το θέμα της ρευστότητας, επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας ότι από το 2009 ξεκινά μια καλύτερη περίοδος για την εταιρία, καθώς:

Πρώτον, όλα δείχνουν ότι μετά και τις συμβάσεις που υπεγράφησαν, ο κύκλος εργασιών του 2009 θα είναι ανώτερος από αυτόν του περασμένου έτους.

Δεύτερον, στον όμιλο ποντάρουν σε αξιοσημείωτα οφέλη σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με δεδομένο ότι το ύψος του δανεισμού της είναι μεγάλο.

Τρίτον, η γενικότερη διεθνής κρίση που πλήττει την ναυτιλία επικεντρώνεται στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων, στα οποία άλλωστε ο όμιλος δεν είχε παρουσία. Σε ό,τι αφορά το επισκευαστικό κομμάτι, παρά την ύπαρξη ανταγωνισμού, δουλειές υπάρχουν και φαίνεται να αποφέρει κάποια κέρδη σε επίπεδο EBITDA. Επίσης, έχει ξεκινήσει διάλογος με τους εργαζομένους για το ενδεχόμενο κάποιας ελαστικοποίησης της εργασίας, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα του τμήματος.

Η «μεγάλη δουλειά»

Αναμφίβολα πάντως, "όλα τα λεφτά" για τον όμιλο Νεώριον Σύρου είναι η διεκδίκηση του έργου των φρεγατών που έχουν ενταχθεί στο εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι εκτιμήσεις είναι ότι θα πρέπει να ανατεθούν μέσα στην προσεχή διετία.

Για τις φρεγάτες αυτές βέβαια αναμένεται ότι θα "κονταροχτυπηθούν" τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (θυγατρική της Νεώριον Σύρου) και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πολλά θα παιχτούν σχετικά με το ποια τεχνολογία θα επιλέξει του υπουργείο, καθώς ο Σκαραμαγκάς έχει συμμαχήσει με τους Γερμανούς και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τους Γάλλους.

Κύκλοι της αγοράς, βέβαια, θεωρούν πολύ πιθανό το έργο να μοιραστεί στα δύο, προκειμένου ο κλάδος να πάρει πολύ βαθιές ανάσες, καθώς αν το πρόγραμμα "τρέξει", τότε εκτιμούν ότι κάθε ένα από τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Ελευσίνα, Σκαραμαγκάς) θα εκτελέσει έργο που θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ(!)

Βέβαια, η γενικότερη αστάθεια που επικρατεί στην πολιτική κατάσταση (πιθανές εκλογές, κ.λπ.) ενδεχομένως να επηρεάσουν την πορεία της ανάθεσης. Από την άλλη πλευρά όμως, εκτιμάται ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και τα συνεχή επεισόδια με την τουρκική πλευρά, πολύ πιθανόν να επισπεύσουν τις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ενισχύσει σύντομα τον αμυντικό της εξοπλισμό σε αέρα και θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v