Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως για μονάδα στο Αμύνταιο

Το «πράσινο φως» εξασφάλισε από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα για λιγνιτική μονάδα ισχύος 460 MW στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως για μονάδα στο Αμύνταιο
Το «πράσινο φως» εξασφάλισε από το υπουργείο Ανάπτυξης ο όμιλος της ΓΕΚ/Τέρνα για λιγνιτική μονάδα ισχύος 460 MW στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

Η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά από πέρσι το καλοκαίρι στην αίτηση που υπέβαλε ο όμιλος πριν από ενάμισι περίπου χρόνο και στις 23 Δεκεμβρίου 2008 το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την έκδοση άδειας για την πρώτη λιγνιτική μονάδα από ιδιώτη.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day.gr, η ΡΑΕ είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την άδεια παραγωγής της λιγνιτικής μονάδας αφού η Ήρων Θερμοηλεκτρική προσκόμισε έγγραφα από ορυχείο της Fyrom ότι θα έχει εξασφαλισμένες εισαγωγές λιγνίτη περί τους 3 εκατ. τόνους ετησίως.

Η συγκεκριμένη επένδυση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνον γιατί θα είναι η πρώτη ιδιωτική λιγνιτική μονάδα, αλλά και γιατί η Ήρων αυτή τη στιγμή διαθέτει έναν ισχυρό εταίρο, την GDF-SUEZ, για την κατασκευή της μονάδος.

Στην ίδια περιοχή λιγνιτική μονάδα ενδιαφέρεται να κατασκευάσει και η ΔΕΗ και η προθεσμία για την υποβολή προσφορών είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ατμοηλεκτρικής μονάδας ΙΙ στη Μελίτη Φλώρινας, ισχύος 420-450MW, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας ισχύος 70 MWh για τηλεθέρμανση.

Πάντως, πηγές της αγοράς είχαν εκφράσει στο euro2day.gr προβληματισμό για την ανάληψη μιας τέτοιας επένδυσης από ιδιώτη, δεδομένου ότι θεωρείται «ιδιαιτέρως ακριβή» για τρεις κυρίως λόγους.

Πρώτον, γιατί από το 2013 και μετά με βάση Κοινοτική Οδηγία, όλοι οι σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να προαγοράζουν δικαιώματα ρύπων, κόστος που θεωρείται ήδη δυσβάστακτο και επιβαρύνει το κόστος παραγωγής ιδιαίτερα για τις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, γι΄ αυτό και οι επενδυτές στρέφονται πλέον στο φυσικό αέριο.

Δεύτερον, οι επενδύσεις αυτού του είδους θεωρούνται ακριβές δεδομένου ότι οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι τυποποιημένες, όπως του φυσικού αερίου, αλλά σχεδιάζονται εξαρχής, είναι δηλαδή, tailor made.

Τρίτον, οι μονάδες πρέπει να βρίσκονται δίπλα σε ορυχείο, η τροφοδότηση του οποίου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη για μία 30ετία τουλάχιστον. Η μοναδική εταιρία που μπορεί να κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις εκτιμάται ότι είναι μόνον η ΔΕΗ σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, δεδομένου ότι έχει εξασφαλισμένη φθηνή πρώτη ύλη και επιπλέον, με τους πολλούς σταθμούς που διαθέτει ήδη εξισορροπεί το κόστος της.

Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της έφεσης της ΔΕΗ στο Ευρωπαϊκό Πρωτοδικείο για την ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το θέμα της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 5/3/2007 η Κομισιόν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάθεση σε τρίτους του 40% των εγχώριων λιγνιτικών κοιτασμάτων και μέχρι να γίνει αυτό να εκχωρήσει σε ιδιώτες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος πλέον των 2000 MW.

Επιπλέον, ο όμιλος της ΓΕΚ-Τέρνα είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό για τη μίσθωση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Βεύη της Φλώρινας, διαγωνισμός για την τύχη του οποίου δεν έχει αποφασίσει ακόμη το ΥΠΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v