Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικά μέτρα κατά ΟΤΕ ζητά η Tellas

Για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και καταστρατήγηση των διατάξεων περί ελεύθερου και αθέμιτου ανταγωνισμού καταγγέλλει η Tellas τον ΟΤΕ.

Ασφαλιστικά μέτρα κατά ΟΤΕ ζητά η Tellas
Για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας και καταστρατήγηση των διατάξεων περί ελεύθερου και αθέμιτου ανταγωνισμού καταγγέλλει η Tellas ΑΕ με εξώδικό της, που επιδόθηκε στον ΟΤΕ και κοινοποιήθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και με έγγραφη καταγγελία της, που κατέθεσε στην ΕΕΤΤ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Tellas, μετά από έγγραφες και επώνυμες διαμαρτυρίες συνδρομητών προεπιλογής φορέα της Tellas για τηλεφωνικές κλήσεις από εκπροσώπους του ΟΤΕ προκειμένου να ακυρώσουν την εν λόγω υπηρεσία και να επανέλθουν στο δίκτυό του, η Tellas απέστειλε στις 12 Φεβρουαρίου 2004 εξώδικο στον ΟΤΕ ζητώντας:

Α) την άμεση ενημέρωση των συνδρομητών με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ΟΤΕ και προέτρεψε να ακυρώσουν την προεπιλογή της Tellas, με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας ως προς τις τιμές και τις υπηρεσίες του ΟΤΕ και την παραδοχή ότι έπεσαν θύματα παραπλανητικής και αθέμιτης διαφήμισης.

Β) την ανάληψη της διεκπεραίωσης και των εξόδων επανυποβολής αίτησης προεπιλογής της Tellas ως φορέα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τους εν λόγω συνδρομητές.

Γ) τη διακοπή κάθε επικοινωνίας, που γίνεται για διαφήμιση των υπηρεσιών του ΟΤΕ σε συνδρομητές, που έχουν καταθέσει αιτήσεις προεπιλογής της Tellas ως φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, έως ότου διευθετηθούν και αποκατασταθούν τα ανωτέρω.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας επισημαίνεται ότι τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2004, η Tellas υπέβαλλε στην ΕΕΤΤ αίτηση για προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα με στόχο την άμεση διακοπή των προωθητικών ενεργειών του ΟΤΕ, καθώς αυτές παραβιάζουν την τηλεπικοινωνιακή νομοθεσία και το δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με προφορικές και γραπτές δηλώσεις συνδρομητών της Tellas, κατά την εκστρατεία επανάκτησης των πελατών του ο ΟΤΕ :

· Καλεί τους πελάτες της Tellas γνωρίζοντας ότι εκείνοι έχουν προ-επιλέξει συγκεκριμένα την Tellas και όχι κάποιον άλλο πάροχο. Αυτό αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι χρησιμοποιεί πληροφορίες, που αντλήθηκαν από την ενεργοποίηση προεπιλογής φορέα (CPS).

Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πληροφορίες, που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δεν αφορούν στο όνομα και τον αριθμό του πελάτη, τα οποία είναι ήδη γνωστά στον ΟΤΕ εφόσον είναι και πελάτες του, αλλά αφορούν στο γεγονός ότι οι συνδρομητές έχουν προεπιλογή φορέα (CPS) με την Tellas.

Το τμήμα δικτύου του ΟΤΕ έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, ακριβώς επειδή έχει την υποχρέωση να παρέχει την υπηρεσία προεπιλογής φορέα (CPS). Βάση του νόμου όμως, το τμήμα δεν έχει δικαίωμα να παρέχει τέτοια πληροφόρηση στην εμπορική διεύθυνση για προωθητικές ενέργειες.

· Αναφέρει ότι είναι κατά 55% φθηνότερος από την Tellas, κάτι που είναι απόλυτα παραπλανητικό, καθώς δεν διευκρινίζει σε ποιες κλήσεις, για ποιους προορισμούς και σε ποια χρονική ζώνη.

· Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνει σε πελάτες, οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι να περάσουν στη διαδικασία υπογραφής μιας αίτησης για την απενεργοποίηση της προεπιλογής φορέα (CPS), να γίνει η απενεργοποίηση μέσω τηλεφώνου, γεγονός, που δεν αποτελεί μόνο παράβαση των ρυθμιστικών όρων, που διέπουν τη διαδικασία ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης της προεπιλογής φορέα (CPS), αλλά επίσης αποτελεί μεροληπτική συμπεριφορά, εφόσον η Tellas είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει ενυπόγραφη αίτηση των πελατών της για την ενεργοποίηση της προεπιλογής φορέα (CPS).

· Αναφέρει ότι οι εναλλακτικοί φορείς επιβάλουν επιπλέον πάγια τέλη, κλπ., απαιτούν επιπρόσθετη πληρωμή για εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ., τα οποία είναι απολύτως αναληθή, καθώς ο βασικός της τιμοκατάλογος της Tellas παρέχει χαμηλότερες χρεώσεις από τον βασικό τιμοκατάλογο του ΟΤΕ, ενώ τα πάγια αφορούν μόνο στα προαιρετικά προγράμματα της Tellas, που παρέχουν επιπλέον εκπτώσεις στα ήδη χαμηλότερα τιμολόγια.

· Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει αυθαίρετα σε απενεργοποίηση της υπηρεσίας προεπιλογής φορέα συνδρομητών της Tellas χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

Η ακρόαση της υπόθεσης από την ΕΕΤΤ έχει καθοριστεί για την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004 και ώρα 16:00, ενώ η Tellas δηλώνει απόλυτα αποφασισμένη να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια ενώπιον των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να παύσει άμεσα η εν λόγω πρακτική του ΟΤΕ, να αποκαταστήσει τη φήμη της στην αγορά και να προστατευθούν τα δικαιώματα των πελατών της, τόσο αναφορικά με τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, όσο και αναφορικά με το δικαίωμά τους σε αντικειμενική και διαφανή ενημέρωση για τα τιμολόγια των παρεχόμενων σε αυτούς υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v