Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Δηλώνουν παρών για ΔΕΠΑ

Παρών στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ δηλώνει όμιλος των ΕΛΠΕ. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματα από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΕΛΠΕ: Δηλώνουν παρών για ΔΕΠΑ
Παρών στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ δηλώνει ο όμιλος των ΕΛΠΕ. Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων ανέφερε ότι «προτιθέμεθα να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, με βάση το 35% που διαθέτουμε στη ΔΕΠΑ, και να συμμετάσχουμε στις εξελίξεις για την Επιχείρηση, που κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν σύντομα».

Αναφορικά με το θέμα των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα οποία έχει ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ώστε τα ΕΛΠΕ να λάβουν ορισμένα ανταλλάγματα για την παραχώρησή τους.

«Δεν έχουμε διάθεση να στραφούμε κατά του δημοσίου» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Χριστοδούλου, «ελπίζουμε να καταλήξουν φιλικά οι διαπραγματεύσεις».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας τα δικαιώματα των οποίων δεν μπορεί να απεμπολήσει. Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση της διοίκησης, όπως είπε ο ίδιος, θα τεθεί υπόψη έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη για την ανακοίνωση του φορέα που ανέλαβε να συστήσει το ΣΕΕΣ και ο οποίος θα αναλάβει την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων κατέστησε σαφές ότι το δημόσιο δεν προτίθεται να καταβάλει αποζημίωση στα ΕΛΠΕ από την επανάκτηση αυτών των δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα στην ηλεκτροπαραγωγή ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι οι νέες επενδύσεις της Elpedison, της κοινής εταιρίας με την Edison, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην αγορά.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη, απρόβλεπτη και χωρίς μεγάλη έννοια λογικής αγορά» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα η μονάδα της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης θα επαναλειτουργήσει, ύστερα από την αποκατάσταση της μηχανικής βλάβης που παρουσίασε.

Από την πλευρά του ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι οι επενδύσεις του ομίλου για την επόμενη πενταετία ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ και ο στόχος για την κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) του ομίλου είναι ο διπλασιασμός της το 2012, ήτοι στο 1 δισ. ευρώ.

Η αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας ανέφερε ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011, ενώ της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 2010. Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές των κατοίκων της περιοχής στο ΣτΕ, έγινε γνωστό ότι η υπόθεση συζητήθηκε στις 8 Μαΐου, με την εισηγήτρια να είναι απορριπτική στις αιτιάσεις της τοπικής κοινωνίας και τώρα αναμένεται η τελική απόφαση.

Αναφορικά με τη μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο είπε ότι θα ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού.

Οι τόνοι της γενικής συνέλευσης ανέβηκαν με την παρέμβαση του εκπροσώπου των εργαζομένων στο δ.σ. των ΕΛ.ΠΕ. Αλέξη Αθανασόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο όμιλος για το 2008 υστερούν έναντι της ανταγωνίστριας Motor Oil, επέκρινε το υψηλό μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλεται εν μέσω κρίσης για το νέο κτίριο (300.000 ευρώ) και κατήγγειλε ότι στις 31/12 του 2008 πέρασε στο σύστημα της εταιρίας (SAP) τιμολόγιο ύψους 2,95 εκατ. δολαρίων για την πληρωμή μιας εταιρίας, χωρίς καμία αιτιολογία.

Επ’ αυτού η διοίκηση των ΕΛΠΕ δήλωσε άγνοια, ενώ ο κ. Κωστόπουλος υποσχέθηκε ότι το θέμα θα διερευνηθεί. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι τα ΕΛ.ΠΕ. είναι υποχρεωμένα εκ του νόμου να τηρούν αποθέματα ασφαλείας 90 ημερών, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που τηρεί η Motor Oil. Τα αποθέματα, πρόσθεσε, υπόκειται σε πολύ μεγάλες επιπτώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε συμπληρωματικό μέρισμα 0,30 ευρώ (έχει καταβληθεί προμέρισμα 0,15 ευρώ), με αποκοπή δικαιώματος στις 6/7/2009 και έναρξη πληρωμής στις 14/7/2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v