Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπτικές ίνες στο επίκεντρο συνάντησης DT-YME

Ο σχεδιασμός του δικτύου οπτικών ινών και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα εμπλακεί ο ΟΤΕ κυριάρχησε στη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom κ. Όμπερμαν, παρουσία του κ. Παναγή Βουρλούμη.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Οπτικές ίνες στο επίκεντρο συνάντησης DT-YME
Ο σχεδιασμός του δικτύου οπτικών ινών, Fiber To The Home (FTTH) και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ΟΤΕ στο συγκεκριμένο project κυριάρχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom κ. Ρ. Όμπερμαν, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, κ. Παναγή Βουρλούμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των στελεχών του ΟΤΕ εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανάπτυξη του δικτύου, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στη βάση του οποίου αυτή θα γίνει.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι εταιρίες που θα συμμετέχουν στην ανάπτυξη του δικτύου δεν θα μπορούν στη συνέχεια να είναι και πάροχοι της σχετικής υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός αυτός υλοποιηθεί με τη συμμετοχή του ΟΤΕ, τότε θα έχουμε στην ουσία λειτουργικό διαχωρισμό του Οργανισμού, σημείο που πολλές φορές στο παρελθόν έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ του ΟΤΕ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.

ΥΜΕ: "Το έργο θα γίνει με βάση το ελληνικό και κοινοτικό δίκαιο"

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκαθαρίστηκε προς την ηγεσία του ΟΤΕ ότι ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας θα προχωρήσει κανονικά αφού πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνηση.

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης φέρεται να ενημέρωσε τα στελέχη του ΟΤΕ ότι αυτήν την εποχή σχεδιάζεται το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που θα αφορά στο έργο, το οποίο μέσα το καλοκαίρι θα τεθεί σε διαβούλευση τόσο με τους ενδιαφερόμενους φορείς όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της για το έργο αφού αυτό θα είναι συγχρηματοδοτούμενο και με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αν όλη η διαδικασία εξελιχτεί χωρίς προβλήματα, το θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέσα στο φθινόπωρο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου.

Παράπονα για ΕΕΤΤ

Από την πλευρά τους, οι κ. Όμπερμαν και Βουρλούμης εξέφρασαν, όπως αναμένονταν, προς τον υπουργό Μεταφορών και παράπονα για τα αυστηρά πρόστιμα που κατά καιρούς έχει επιβάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον ΟΤΕ. Ο κ. Στυλιανίδης φέρεται να απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα τονίζοντας ότι υπάρχουν θεσμικά όρια παρέμβασης αφού η ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη αρχή.

Ενδιαφέρον για δεύτερο δορυφόρο

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από την πλευρά του κ. Στυλιανίδη τέθηκε προς τη διοίκηση του ΟΤΕ πρόταση για τη λειτουργία δεύτερου δορυφόρου, αφού η έως τώρα λειτουργία του Hellas Sat κρίνεται αποδοτική και εκτιμάται ότι βιώσιμος θα μπορούσε να είναι και ένας δεύτερος ελληνικός δορυφόρος. Η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξή του. Να σημειωθεί ότι ο Hellas Sat έχει ακόμη 10 χρόνια ζωής και στη συνέχεια θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Βουρλούμης: "Τρέχον θέμα η κλήση για τη Siemens"

Να σημειώσουμε τέλος ότι εξερχόμενος από τη συνάντηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης ρωτήθηκε για την αυριανή κλήτευσή του σε απολογία για την υπόθεση Siemens και σημείωσε ότι δεν τον απασχολεί καθώς πρόκειται για τρέχον θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v