Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜIG: Επιχείρηση "φως" για τη διαφάνεια

Πρόταση -"σοκ" για την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος εξήγγειλε η MIG. Δωρέαν παροχή συστήματος εξυγίανσης στα φάρμακα-υγειονομικό υλικό. Τι προσδοκά από την πολιτεία.

ΜIG: Επιχείρηση φως για τη διαφάνεια
Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στη δημόσια υγεία εξήγγειλε ο πρόεδρος της Marfin Investment Group, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Αναλυτικότερα,

* παρουσίασε και προτείνει το σχέδιο «ΦΩΣ» για απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος

* Προσφέρει δωρεάν στο Δημόσιο μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών

Το σχέδιο με ονομασία «Φως» προβλέπει τη δημιουργία κεντρικού διαδικτυακού τόπου, που θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του δημοσίου.

Καταρχήν, στο διαδικτυακό τόπο θα δημοσιεύονται άμεσα όλες τις δαπάνες όλων των φορέων του δημοσίου.

Το πλάνο της MIG κάνει λόγο για διεύρυνση της αρχής του έννομου συμφέροντος σε όλους τους Έλληνες ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Βγενόπουλος, θα πρέπει να νομοθετηθεί ότι κάθε παράβαση θα επισύρει αυστηρές ποινές, που θα φτάνουν έως και έκπτωση καθηκόντων.

Επίσης, προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες.
 
Ο πρώτος αφορά στην κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας επιλογών – αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος «e-procurement», δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες.

Ο δεύτερος  άξονας αφορά στην υιοθέτηση του συστήματος των «φωναχτών» πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting).

Και τέλος, ο τρίτος την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και «πριμοδοτήσεων», με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.

Ακόμη, πρότεινε τη σύνδεση του συστήματος ηλεκτρονικών συναλλαγών με το TED, το Tenders Electronic Daily, όπου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της MIG, «μέσα από εκεί, όλες οι εταιρίες της Ευρώπης βλέπουν και μπορούν να συμμετάσχουν σε όλους τους διαγωνισμούς εντός της Ε.Ε.».

«Οι άξονες αυτοί μπορούν να εφαρμοστούν σχεδόν άμεσα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βγενόπουλος.

Τέλος, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την εποπτεία της διαφάνειας στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και της λειτουργίας του νέου συστήματος προμηθειών από μια διακομματική Επιτροπή που μπορεί να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής (δείτε τις διεθνείς εφαρμογές και τα αποτελέσματα αντίστοιχων παρεμβάσεων στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έχει έτοιμο και προσφέρει δωρεάν μέσω της θυγατρικής της, SingularLogic, μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, με στόχο, τις καλύτερες παροχές υγείας του δημοσίου (δείτε την πρόταση της SingularLogic για τη δημόσια υγεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

«Η έλλειψη συστήματος παρακολούθησης φαρμάκων οδηγεί σε στρεβλώσεις», σημείωσε ο κ. Γιάννης Καρακαδάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic.

«Εισάγουμε τη διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής μιας σειράς από πράξεις που οδηγούν σε κατανάλωση φαρμάκων. Καταγράφονται όλες αυτές οι πράξεις τη στιγμή της κατανάλωσης, στο φαρμακείο», υπογράμμισε ο κ. Καρακαδάς.

Η εφαρμογή του συστήματος ενέχει τεράστια οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, με δυνατότητα εφαρμογής του νόμου που κάνει λόγο για επιστροφή του 3% της λιανικής τιμής των φαρμάκων από τις εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε ο κ. Καρακαδάς.

«Όλα τα κόμματα και οι πολίτες επιθυμούν διαφάνεια και τέλος στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Εν έτει 2009, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε πράξη, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση», ανέφερε κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας πως αναμένει ανταπόκριση, αφενός για την πρόταση διαφάνειας στη διαχείριση δημοσίου χρήματος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, και αφ' ετέρου για το σύστημα εξυγίανσης σε φάρμακα-υγειονομικό υλικό, από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.   

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της MIG απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα να εμπλακεί προσωπικά με την πολιτική, αν και, όπως σημείωσε "η σημερινή παρέμβαση είναι πολιτική".

Τέλος, ερωτηθείς για ενδεχόμενο ενδιαφέρον για τον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Βγενόπουλος υπογράμμισε: «Έχω ξαναπεί ότι δεν ενδιαφερόμεθα για επενδύσεις στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης».


**** Η ανακοίνωση της Marfin Investment Group

MIG: - Παρουσίασε και προτείνει το σχέδιο «ΦΩΣ» για απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος

- Προσφέρει δωρεάν στο Δημόσιο μηχανογραφικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών

Σε συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα ο Πρόεδρος της MARFIN INVESTMENT GROUP Ανδρέας Βγενόπουλος παρουσίασε μια νέα πρωτοβουλία Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του Ομίλου στους τομείς της διαχείρισης του Δημοσίου χρήματος και της Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα:

1. Η MIG προτείνει προς την Πολιτεία το σχέδιο «ΦΩΣ» με στόχο την απόλυτη και διαχρονική διαφάνεια στην διαχείριση του Δημοσίου χρήματος με τις δυνατότητες που παρέχει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία.

α. Το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει τη δημιουργία ενός κεντρικού διαδικτυακού τόπου με σειρά πεδίων που θα καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Δημοσίου (Υπουργείων, Δημοσίων Επιχειρήσεων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λ.π.), όπου θα πρέπει να δημοσιεύονται άμεσα όλα τα έξοδα οποιασδήποτε μορφής των ανωτέρω φορέων.

Οι αλλαγές που απαιτούνται στην υπάρχουσα νομοθεσία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της αρχής ότι δικαίωμα γνώσης των ανωτέρω εξόδων έχουν με διεύρυνση της αρχής «εννόμου συμφέροντος» όλοι οι Έλληνες αφού ως φορολογούμενοι συμμετέχουν στα έσοδα του κράτους, άρα δικαιούνται να ενημερώνονται και για τη χρήση αυτών των χρημάτων.

Επίσης πρέπει να νομοθετηθεί ότι η παράβαση της εν θέματι υποχρέωσης δημοσίευσης επισύρει αυστηρές ποινές που μπορούν να φτάσουν μέχρι και σε έκπτωση καθηκόντων.

β. Επίσης, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την άμεση αλλαγή του συστήματος προμηθειών του Δημοσίου μέσα από τρεις βασικούς άξονες:

1. Την κατάργηση του συστήματος «σφραγισμένων» προσφορών και των απευθείας επιλογών – αναθέσεων του Δημοσίου με την υιοθέτηση του συστήματος «e-procurement», δηλαδή διαγωνιστικές διαδικασίες μειοδοσίας ή πλειοδοσίας με απόλυτη διαφάνεια μέσω του διαδικτύου και με τη δυνατότητα παρακολούθησής τους από όλους τους Έλληνες.

2. Την υιοθέτηση του συστήματος των «φωναχτών» πλειστηριασμών για διαγωνισμούς μεγάλης αξίας, οι οποίοι θα διεξάγονται παρουσία των ενδιαφερομένων και θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το διαδίκτυο (web-casting).

3. Την κατάργηση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, των τεχνικών ή ειδικών προαξιολογήσεων και «πριμοδοτήσεων», με την υιοθέτηση ενός συστήματος βαρύτατων χρηματικών ποινών αν οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς του Δημοσίου δεν μπορούν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των διαγωνιστικών προδιαγραφών.

γ. Τέλος, το σχέδιο «ΦΩΣ» προβλέπει την εποπτεία της διαφάνειας στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος και της λειτουργίας του νέου συστήματος προμηθειών από μια διακομματική Επιτροπή που μπορεί να είναι υποεπιτροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής.

Εφ΄όσον η Πολιτεία υιοθετήσει εν όλω ή εν μέρει ή με μη ουσιώδεις παραλλαγές το σχέδιο «ΦΩΣ» ή κάποιο παρεμφερές σχέδιο, η MIG είναι έτοιμη, εφ΄όσον της ζητηθεί, να συνδράμει στην υλοποίησή του τεχνικά και υλικά, στο μέτρο, φυσικά, του δυνατού.
(σ.σ. Επισυνάπτονται παραδείγματα διεθνών εφαρμογών και αποτελέσματα αντιστοίχων παρεμβάσεων σε χώρες του εξωτερικού)

2. Η MIG, μέσω της θυγατρικής της SINGULAR LOGIC, είναι έτοιμη να προσφέρει στο Δημόσιο δωρεάν και άμεσα ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του σχεδίου «ΦΩΣ», τις κεντρικές υποδομές και την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού ενός μηχανογραφικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών με στόχο τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την αναβάθμιση της δυνατότητας διοικητικής παρέμβασης και εν τέλει, μέσα από την σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει, τις καλύτερες παροχές Υγείας του Δημοσίου. (σ.σ. Επισυνάπτεται η πλήρης ανάλυση του συστήματος)

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν τη διαφάνεια στη διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, τον περιορισμό της σπατάλης και το τέλος της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Εν έτει 2009 η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον απεριόριστες δυνατότητες να κάνουμε την επιθυμία μας πράξη, εφ΄όσον τελικά υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση, και αυτό καταδεικνύει το σχέδιο «ΦΩΣ».

Η MIG θέλει να λειτουργεί σε μια σύγχρονη Ελλάδα με καθεστώς ισονομίας και απόλυτης διαφάνειας, με δυνατή οικονομία και ισχυρούς καταναλωτές και τα επιχειρηματικά της συμφέροντα συμπίπτουν με το συμφέρον της χώρας και όλων των πολιτών της».

*****Η πρόταση της SingularLogic για την Δημόσια Υγεία και οι διεθνείς εφαρμογές του προγράμματος ΦΩΣ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v