Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απορρίπτει τη θέση στο ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ

Δεν αποδέχεται τον διορισμό του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, όπως διευκρινίζει σε επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Απορρίπτει τη θέση στο ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ
Δεν αποδέχεται τον διορισμό του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ,  κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ, όπως διευκρινίζει σε επιστολή προς την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.


Η επιστολή του κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ

"Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ. 3991/17-9-09 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ απέστειλε την κάτωθι επιστολή:

Κύριο Αναστάσιο Γαβριηλίδη,
Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΝΠΔΔ
Κολοκοτρώνη 1 & Σταδίου
105 64 Αθήνα
17 Σεπτεμβρίου 2009

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Σε σχέση με τη σημερινή επιστολή της Διευθύνσεως Εισηγμένων Εταιρειών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την οποία ζητάτε διευκρινίσεις για δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr με τίτλο "Στο ΔΝΤ ο Χρ. Χατζηεμμανουήλ", θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

Με την υπ' αρ. 41382 απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της 27ης Αυγούστου 2009 ορίστηκα Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εις αντικατάσταση της κ. Μιράντας Ξαφά, με ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων την 28η Σεπτεμβρίου 2009.

Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο μέσο προεκλογικής περιόδου και η δημοσιοποίηση της εν λόγω απόφασης κατέστη αμέσως αντικείμενο οξείας πολιτικής εκμετάλλευσης, σας δηλώνω ότι υπό την παρούσα συγκυρία δεν είμαι σε θέση να αποδεχτώ τον ορισμό μου".


Δήλωση Χρήστου Χατζηεμμανουήλ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε εχθές εξαιρετικά προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου και την υπόδειξή μου στη θέση του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή του ΔΝΤ. Του απαντώ:

Πρώτον, μου προτάθηκε να εκπροσωπήσω τη χώρα στο ΔΝΤ σε χρόνο ανύποπτο, όταν δεν μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αποστολή αυτή θα ξεκινούσε στο μέσο προεκλογικής περιόδου.

Δεύτερον, ως προς το κατά πόσον είμαι "κολλητός", όπως με αποκαλεί, θα του υπενθυμίσω ότι σταδιοδρόμησα με ίδιες δυνάμεις σε διεθνές περιβάλλον. Υπήρξα καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, στο London School of Economics - το οποίο μάλιστα και ο ίδιος επέλεξε για τη διδακτορική του διατριβή. Η δε ειδικότητά μου είναι απολύτως συναφής με τις δραστηριότητες του ΔΝΤ.

Τρίτον, ως προς το αν είμαι ικανός "να εκφράσω τα συμφέροντα της Ελλάδας στο εξωτερικό", δύο φορές κατά το παρελθόν (2003, 2004) το ίδιο το ΔΝΤ με τίμησε, πρώτα επιλέγοντάς με ως ειδικό σύμβουλο-εμπειρογνώμονα για θέματα τραπεζικών κρίσεων και κατόπιν προτείνοντάς μου να υπηρετήσω σε μόνιμη βάση. Αντ’ αυτού επέλεξα να επιστρέψω στη χώρα, αναλαμβάνοντας τεχνοκρατική θέση του ελληνικού κράτους. Επίσης, τις υπηρεσίες μου έχω παράσχει και συνεχίζω να παρέχω αμισθί και στα Ηνωμένα Έθνη (Γνωμοδοτική Επιτροπή του Regional Center for Public Administration Reform του UNDP).

Τέταρτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου με χαρακτηρίζει μάλλον περιφρονητικά "πρόεδρο κρατικού μονοπωλίου". Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ενήργησα πάντοτε με γνώμονα τα κριτήρια μιας διαφανούς και ανοιχτής αγοράς. Κατέβαλα αδιάλειπτη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση και την αποπολιτικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. και την εμπέδοση σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας. Επί των ημερών μου ετέθη τέρμα στο άθλιο καθεστώς της ευκαιριακής απασχόλησης. Επιτεύχθηκε συμφωνία με τους πράκτορες για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του δικτύου. Η εταιρία βγήκε για πρώτη φορά ανταγωνιστικά στον διεθνή στίβο. Και έδωσε αποτελεσματική νομική μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του εθνικού μονοπωλίου.

Στην πραγματικότητα, το μόνο που μου καταλογίζεται είναι η πολιτική μου τοποθέτηση. Προφανώς, κατά την αντίληψη του κ. Παπακωνσταντίνου "άξιοι και τεχνοκράτες" υπάρχουν μόνο στο κόμμα του. Πρόκειται για μεσαιωνική αντίληψη, όσο και αν εκφράζεται με σύγχρονο προφίλ.

Κάθε συνετός και εχέφρων Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο είτε σε τεχνοκρατικό, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να στηρίζεται στη συναίνεση και την ομοθυμία. Όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί ευθέως και με τέτοια οξύτητα μια επιλογή και δηλώνει διατεθειμένος να την ανατρέψει, εφόσον το μπορεί, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σωστό για την εικόνα της χώρας, είναι φανερό ότι αυτές οι προϋποθέσεις ακυρώνονται. Για τον λόγο αυτό δηλώνω ότι δεν θα αποδεχθώ τον ορισμό μου.

Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου για την υπόδειξή μου για τη θέση και λυπούμαι που δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v