Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Άναψε φωτιές η Verbund-Energa

Άναψε φωτιές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η Verbund-Energa. Τόσο η ΔΕΗ όσο και ιδιώτες προμηθευτές την κατηγορούν για παραπλανητικές εκπτώσεις στα τιμολόγια που προσφέρει για την προσέλκυση πελατών.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ενέργεια: Άναψε φωτιές η Verbund-Energa
 Άναψε φωτιές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού η Verbund-Energa.

Τόσο η ΔΕΗ όσο και ιδιώτες προμηθευτές την κατηγορούν για παραπλανητικές εκπτώσεις στα τιμολόγια που προσφέρει για την προσέλκυση πελατών, όταν την ίδια στιγμή δεν καταβάλλει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τις χρεώσεις ΥΚΩ στον ΔΕΣΜΗΕ και στο Δίκτυο, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πρόσφατα η διοίκηση της εταιρίας διαβεβαίωσε για το αντίθετο.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να καταθέσει αιτήσεις στη ΡΑΕ για τη θεσμοθέτηση μιας σειράς νέων ρυθμίσεων που θα αφορούν σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, με στόχο να καταστεί υγιής ο ανταγωνισμός στην αγορά.

Η ΔΕΗ σε επίσημη ανακοίνωσή της "φωτογραφίζει" τη Verbund-Energa, κατηγορώντας την ότι μεταπωλεί ηλεκτρική ενέργεια χωρίς την επιβάρυνση, την οποία εμπεριέχουν ορισμένα τιμολόγια της ΔΕΗ, σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή, που προορίζεται για τη στήριξη ευπαθών ομάδων.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι με την τακτική αυτή επί της ουσίας επιβαρύνονται οι υπόλοιποι καταναλωτές, καθώς καλούνται να πληρώσουν κάτι παραπάνω για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Εκτός όμως από τη ΔΕΗ, που αντέδρασε εύλογα στον τρόπο απόσπασης του φιλέτου των πελατών της, θορυβημένη είναι και η Αegean Power. Η συγκεκριμένη επιχείρηση και η Verbund-Energa είναι ουσιαστικά οι δύο κύριες ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

Έτσι, η ΔΕΗ βρίσκει έναν ανέλπιστο σύμμαχο στις θέσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Αegean Power δεν αποκλείεται να αντιδράσει και αυτή με επίσημη ανακοίνωσή της.

Πηγές της εταιρίας που μίλησαν στο euro2day εξέφρασαν την άποψη ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου πάει να ανοίξει με σοβαρότητα η λιανική αγορά ηλεκτρισμού, έρχεται η Verbund-Energa με την παρελκυστική τακτική της να την καταστρέψει, δυσφημίζοντας την όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Verbund-Energa δεν δίνει στους πελάτες της τις εκπτώσεις που διαφημίζει, με συνέπεια ορισμένοι από αυτούς να έχουν ήδη αντιδράσει, απειλώντας να φύγουν.

Η Verbund-Energa ανακοίνωσε ότι διαθέτει περί τους 1.300 πελάτες στη χαμηλή και μεσαία τάση, με μερίδιο αγοράς λίγο πιο κάτω από 1%, ενώ η Αegean Power έχει 1.700 πελάτες, από τους οποίους οι 1.400 είναι χαμηλής τάσης και οι υπόλοιποι μέσης, έχοντας φθάσει σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 2,5%.

Στην αγορά δραστηριοποιούνται επίσης, αλλά με περιορισμένο αριθμό πελατών αυτήν τη στιγμή, και η EFT, καθώς και η Neco, του ομίλου Κοπελούζου, ενώ ετοιμάζονται να εισέλθουν η EGL Hellas και η Elpedison Power.

Η Verbund-Energa υπόσχεται εκπτώσεις μέχρι και 20%, ενώ η Aegean Power δίνει εκπτώσεις που φθάνουν μάξιμουμ στη χαμηλή τάση το 10%, ενώ στη μέση μέχρι το 7%.

Να σημειωθεί ότι η Verbund-Energa, όπως η ίδια ανακοίνωσε, έχει προσφύγει στην Ε.Ε. και στο ΣτΕ για τις χρεώσεις ΥΚΩ και την ίδια στιγμή αρνείται να καταβάλει στη ΔΕΗ το ποσό αυτό, προφανώς εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει για την αναστολή των συγκεκριμένων χρεώσεων.

Αντίθετα, καταβάλλει κανονικά τις χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου και του συστήματος.

Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια. Μετά την επιβολή χρεώσεων ΥΚΩ και στους ιδιώτες προμηθευτές, σχεδιάζει να καταθέσει σύντομα στη ΡΑΕ αιτήσεις ώστε να ισχύουν ίδιοι κανόνες σε όλους.

Για παράδειγμα, η Δημόσια Επιχείρηση είναι σήμερα επιφορτισμένη να παρέχει και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας πέραν αυτών που είναι χαρακτηρισμένες ΥΚΩ. Πρόκειται για τις επιδοτήσεις σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών αλλά και στη βιομηχανία, τις οποίες καλούνται να πληρώνουν επί της ουσίας όλοι οι άλλοι καταναλωτές.

Εφόσον λοιπόν οι ιδιωτικές εταιρίες αποσπούν από τη ΔΕΗ τους πελάτες-"φιλέτα", το επιπλέον ποσό με το οποίο χρεώνονται για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων χρειάζεται να καταλήγει σε έναν "κουμπαρά" τον οποίο θα ελέγχει φορέας που θα ορίσει η ίδια η Πολιτεία, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις στις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αίτημα στη ΡΑΕ για την αναθεώρηση των τιμολογίων. Όταν όλα τα τιμολόγια γίνουν κοστοβαρή και αρχίσουν να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα αρθεί αμέσως το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργείται σήμερα.

Τα στελέχη της ΔΕΗ προβληματίζονται και για ένα άλλο ζήτημα: τι θα γίνει αν απογοητευμένοι πελάτες από τους ιδιώτες προμηθευτές θελήσουν να επιστρέψουν στη Δημόσια Επιχείρηση;

Υπάρχουν ορισμένες χώρες στην Ευρώπη που έχουν καθιερώσει πέναλτι στις περιπτώσεις αυτές. Προς το παρόν από τη ΔΕΗ δεν τίθεται  ζήτημα ανακίνησης ενός τέτοιου αιτήματος, χωρίς όμως να αποκλείεται για το μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον για φέτος, η προσπάθεια απόσπασης πελατών από τη ΔΕΗ μάλλον δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Με δεδομένο ότι αποκλειστεί από το ΥΠΕΚΑ κάθε ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων στις ΔΕΚΟ, άρα και στη ΔΕΗ, αν κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλείεται από την Επιχείρηση τα τιμολόγιά της να διορθωθούν προς τα κάτω, καθώς από τις αρχές του έτους έχει εφαρμοστεί η ρήτρα καυσίμου.

Προφανώς, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ για το 2010 η απώλεια μεριδίου της στη λιανική εκτιμάται ότι θα είναι περιορισμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v