Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρό «καμπανάκι» για τη Ridenco

Τι φοβάται η διοίκηση για ρευστότητα και πώς αντιδρά στις διευρυνόμενες ζημίες - Η πώληση της «άγνωστης» συμμετοχής που έφερε έσοδα 1,3 εκατ. και τα έκτακτα κέρδη των 716,5 χιλ. ευρώ.

Ηχηρό «καμπανάκι» για τη Ridenco
Τι φοβάται η διοίκηση για ρευστότητα και πώς αντιδρά στις διευρυνόμενες ζημίες - Η πώληση της «άγνωστης» συμμετοχής που έφερε έσοδα 1,3 εκατ. και τα έκτακτα κέρδη των 716,5 χιλ. ευρώ.

Ενώ η διοίκηση του Χρηματιστηρίου είχε θέσει σε καθεστώς επιτήρησης τη μετοχή της Ridenco στις αρχές Απριλίου (μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων), η εισηγμένη εταιρία υποχρεώθηκε σε ακόμη χειρότερες επιδόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης.

Έτσι, η Ridenco εμφάνισε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου λειτουργική ζημία 4,4 εκατ. ευρώ (έναντι -1,6 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2009) από την οποία τα 3,24 εκατ. ευρώ (το 70% δηλαδή αυτών) προέκυψαν κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο οι ζημίες της Ridenco εκτινάχτηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ (-3,29 εκατ. πέρυσι), ποσό πολύ μεγάλο αν συνυπολογίσει κάποιος ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών της περιόδου ήταν κάτι παραπάνω από 21 εκατ. ευρώ.

Τα πράγματα όμως στην «κάτω γραμμή» της εξαμηνιαίας λογιστικής κατάστασης του ομίλου θα ήταν ακόμη χειρότερα αν δεν προέκυπτε έκτακτο κέρδος ύψους 716,5 χιλ. ευρώ από πώληση συμμετοχής.

Συγκεκριμένα, πουλήθηκε συμμετοχή της κυπριακής θυγατρικής που δεν αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί 1,3 εκατ. ευρώ.

Η είσπραξη αυτού του ποσού, ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να οδηγήσει σε θετικές ταμειακές ροές, καθώς σε λειτουργικό επίπεδο «χάθηκε» ταμείο 3,45 εκατ. ευρώ.

Ζημίες «μέσα κι έξω»

Για αρκετά χρόνια, η Ridenco υποχρεωνόταν σε ζημίες σε αρκετές δραστηριότητες του εξωτερικού (π.χ. Ιταλία), ενώ τα κέρδη που προέρχονταν από την ελληνική αγορά υπερκάλυπταν την «τρύπα» και περίσσευε και κάποιο πλεόνασμα για τον όμιλο.

Πέρυσι, ο όμιλος «φορτώθηκε» με ζημίες, ενώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο καταγράφει αρνητικά αποτελέσματα τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχει υποστεί ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ και σε άλλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζημίες 954 χιλ., με αποτέλεσμα το συνολικό «κοστούμι» για τον όμιλο να διαμορφωθεί στα 4,6 εκατ. ευρώ.

Τι «βλέπει» για ρευστότητα και κρίση

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρευστότητας, η διοίκηση της Ridenco δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στον όμιλο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η ένταση των φαινομένων της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την απροθυμία των τραπεζών για την παροχή υφιστάμενων -λόγω προβλημάτων ρευστότητάς τους- και νέων ορίων βραχυπρόθεσμων πιστοδοτήσεων ή η μη αναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμου δανεισμού, καθώς και η αδυναμία προσφυγής σε κεφαλαιαγορές για αύξηση κεφαλαίου είναι δυνατόν να επιφέρουν προβλήματα ρευστότητας στον όμιλο».

Επιπλέον, η διοίκηση της Ridenco επισημαίνει για την πορεία του 2010:

«Σε κάθε περίπτωση, η τάση των αποτελεσμάτων του ομίλου εντός του 2010 δημιουργείται από την τάση της κρίσης στην ελληνική αγορά, η οποία στην παρούσα φάση συνεχίζεται αμείωτη, επιφέροντας περαιτέρω μείωση στα αποτελέσματα του ομίλου. Εφόσον συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό, είναι δυνατόν να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον όμιλο».

Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης προχωρεί σε κινήσεις με στόχο τις περικοπές δαπανών, ενώ δεν θα εκπλήξει κανέναν ενδεχόμενο κλείσιμο κάποιων καταστημάτων στο εξωτερικό.

«Η διοίκηση του ομίλου αξιολογεί ενδελεχώς τα δεδομένα της λειτουργίας των καταστημάτων των δικτύων των θυγατρικών στις χώρες του εξωτερικού και την οικονομική κατάσταση των χωρών, ώστε με ανάλογες κινήσεις που αφορούν στην εμπορική πολιτική, στην πιθανή διακοπή λειτουργίας μη αποδοτικών καταστημάτων, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των εξόδων...» αναφέρει απόσπασμα της διοίκησης που περιλαμβάνεται στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Πέραν αυτού, μέσα από ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και με την ανάπτυξη μιας ακόμη αλυσίδας, ο όμιλος επιχειρεί να διακόψει ζημιογόνες δραστηριότητές του και να επεκταθεί σε νέες υποσχόμενες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v