Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηχηρό "καμπανάκι" για τη ΖΑΜΠΑ

"Ηχηρό καμπανάκι" για τη διοίκηση και για τους μετόχους της ΖΑΜΠΑ αποτελεί η πρόταση του ΧΑ να διαγραφούν από αυτό εταιρίες που σε βάθος χρόνου δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν κύκλο εργασιών ανώτερο των 2 εκατ. ευρώ.

Ηχηρό καμπανάκι για τη ΖΑΜΠΑ
Πώς σε 10 χρόνια οι πωλήσεις υποχώρησαν περισσότερο από 90% και πώς τα έξοδα διάθεσης έφτασαν να αποτελούν τα 2/3 των πωλήσεων! - Οι αντιδράσεις των μετόχων, καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής από το Χ.Α. μιας εταιρίας που διαθέτει ρευστότητα 12 εκατ. ευρώ…

"Ηχηρό καμπανάκι" για τη διοίκηση και για τους μετόχους της ΖΑΜΠΑ αποτελεί η πρόταση του Χ.Α. προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι η απάντηση της τελευταίας θα είναι ριζικά αντίθετη) να διαγραφούν από το Χ.Α. εταιρίες που σε βάθος χρόνου (όχι για φέτος) δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν κύκλο εργασιών ανώτερο των 2 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης περιορίστηκε στις 782 χιλιάδες ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) διαμορφώθηκαν στις -458 χιλ. και τα καθαρά αποτελέσματα στις -275 χιλ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΖΑΜΠΑ έχει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις και 12,43 εκατ. ευρώ στο ταμείο της (στοιχεία της 30ής Ιουνίου).

Περασμένα μεγαλεία…

Και όμως, δέκα χρόνια πριν, το έτος 2000, η ΖΑΜΠΑ είχε σημειώσει πωλήσεις 22,38 εκατ. ευρώ και κέρδη 4 εκατ. ευρώ! Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησε σταδιακή υποχώρηση στον όγκο εργασιών. Τελευταίο περιστατικό άλλωστε ήταν και η απώλεια της αντιπροσώπευσης των ραπτομηχανών Brother, με αποτέλεσμα το αντικείμενο εργασιών της εισηγμένης να περιορίζεται σήμερα στην αντιπροσώπευση των κλιματιστικών Sharp και μάλιστα επιτυγχάνοντας πολύ χαμηλό όγκο εργασιών, σε σχέση με τη δυναμική του ισχυρού ιαπωνικού brand name.

Και δεν είναι μόνο οι πολύ χαμηλές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου που προβληματίζουν αλλά και μια σειρά άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στο πρώτο μισό του έτους, για να επιτευχθούν πωλήσεις 782 χιλ. ευρώ, χρειάστηκαν έξοδα διάθεσης 524 χιλ. ευρώ! Δηλαδή, τα έξοδα διάθεσης αποτέλεσαν τα 2/3 των πωλήσεων, δείχνοντας τη δυστοκία της επιχείρησης να πουλήσει.

Επιπλέον, η διοίκηση της εισηγμένης δεν δηλώνει ενθουσιασμένη με τις προοπτικές της εταιρίας για το υπόλοιπο μισό του 2010, επισημαίνοντας στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που εξέδωσε:
 
"Οι προοπτικές δεν εμφανίζονται να είναι οι καλύτερες, λόγω της οικονομικής ύφεσης που μαστίζει την οικονομία και της εποχικότητας των εμπορευμάτων μας. Ελπίζουμε, όσο είναι δυνατόν, να αυξήσουμε τον κύκλο εργασιών μας και να διατηρήσουμε τη θέση μας στην αγορά πετυχαίνοντας τον επιδιωκόμενο στόχο μας, λόγω της υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα των εμπορευμάτων μας. Πάντως, πιστεύουμε ότι η επιχείρησή μας θα κατορθώσει να μειώσει τα αρνητικά αποτελέσματα για τη χρήση 2010".

Η δυσφορία των "μικρών"

Το παράδοξο είναι ότι η ΖΑΜΠΑ δεν αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα και σε αντίθεση με πολλά "μπουμπούκια" της Σοφοκλέους, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα δεν "πέταξαν" από την εισηγμένη, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο ταμείο της, όπως επίσης παραμένει στο ενεργητικό της ΖΑΜΠΑ και σημαντική ακίνητη περιουσία, αποτιμημένη όχι στην εύλογη αξία, αλλά σε τιμή κόστους (χαμηλότερη από την τρέχουσα).

Χαρακτηριστική είναι η δυσφορία επενδυτών μειοψηφίας της εταιρίας, οι οποίοι κατηγορούν τη διοίκηση για οριακό ζήλο στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων. "Αυτοί απλώς εισπράττουν τόκους από την τράπεζα και τους μοιράζουν ως μέρισμα στους μετόχους", μας δηλώθηκε χαρακτηριστικά...

Μόνο που από το 2011 το μέρισμα της ΖΑΜΠΑ θα φορολογείται με 30% - 45% ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα κάθε επενδυτή, ενώ αν για παράδειγμα γινόταν επιστροφή κεφαλαίου (στις 30/6/2010 ο λογαριασμός κέρδη σε νέον ανερχόταν σε 9,1 εκατ. ευρώ), τότε το έσοδο θα ήταν αφορολόγητο.

Γενικότερα, οι μέτοχοι μειοψηφίας ζητούν από τους μεγαλομετόχους είτε να κάνουν δημόσια πρόταση στη λογιστική αξία (σε τιμή διπλάσια περίπου από την τρέχουσα), είτε να προχωρήσουν σε πολύ μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου (λεφτά υπάρχουν), είτε τέλος να αναλάβουν κινήσεις για την ανάπτυξη της εταιρίας, καθώς με τα υπάρχοντα χρήματα θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες σε περίοδο κρίσης.

Οι κινήσεις του ΣΕΔ

Ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) στην τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου συγκέντρωσε το 9,8% των μετοχών και υπέβαλε τρία ζητήματα προς τη διοίκηση της ΖΑΜΠΑ: α) την αγορά ιδίων μετοχών, β) την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν ιδίων μετοχών (προκειμένου να τονωθεί η εμπορευσιμότητα) και γ) την επέκταση στην εμπορία φωτοβολταϊκής ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να γίνει σε συνεργασία με το σημερινό της συνεργάτη, τη Sharp.

Η διοίκηση της ΖΑΜΠΑ απέρριψε και τα τρία αιτήματα του ΣΕΔ, ενώ ειδικότερα για το τρίτο απάντησε ότι έγιναν κάποιες επαφές με τη Sharp, αλλά οι Ιάπωνες για τεχνικούς λόγους δεν μπορούσαν να τους παραδώσουν προϊόντα.

Παρ' όλα αυτά, είναι αρκετά πιθανό το θέμα ΖΑΜΠΑ να μην κλείσει για τον ΣΕΔ και στο άμεσο μέλλον να γίνουμε μάρτυρες και άλλων "επεισοδίων"…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v